Μακεδονικη δυσανεξια (Εντος Εποχης, 18.5.2008)
18/05/2008, 10:38 μμ
Filed under: Χρηστος Λασκος | Ετικέτες: ,

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ

Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο του «Στόχου»: «Εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ στη … “Μακεδονία”». Η «ανάλυση» που ακολουθεί εξηγεί για ποιο λόγο αξίζει κρεμάλα στους γενίτσαρους της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στην πραγματικότητα έχουμε την έκφραση μιας μόνιμης πρακτικής των φασιστών, που αναγορεύει σε κύριο αντίπαλο τη δική μας αριστερά, αδιαφορώντας ολοκληρωτικά π.χ. για το ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαίο πως στο ίδιο πρωτοσέλιδο ο δεύτερος σε μέγεθος τίτλος είναι: «Γκρεμοτσακίζεται το Αμερικανάκι», όπου το Αμερικανάκι είναι … ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο, υποτίθεται, έχει ξεκινήσει η περίοδος της δημοσκοπικής και πολιτικής … τσουλήθρας.

Είναι περιττό, βέβαια, να πω πως αυτή η «στοχο»ποίηση της δικής μας αριστεράς δεν μπορεί παρά να εκλαμβάνεται ως ιδιαιτέρως τιμητική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η τιμή που μας γίνεται δεν μας αξίζει απολύτως. Θέλω να πω, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλη σχέση με την αντιμιλιταριστική –αντινατοϊκή εκδήλωση της 17ης Μαΐου στα Σκόπια που συνδιοργανώνεται από συλλογικότητες των δύο χωρών. Θα μου πείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των συνιστωσών του μπορεί να μη συμφωνεί με σημεία του πλαισίου μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η εκδήλωση, με διατυπώσεις του καλέσματος ή με ό,τι άλλο. Μπορώ να συμφωνήσω –όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας. Το θέμα, όμως, είναι πως αυτά θα μπορούσαν με τη συμμετοχή του να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να υπηρετείται το μέγιστο και κανείς να μην αισθάνεται … άσχημα. Το θέμα, δηλαδή, είναι πως αν το παίρναμε όσο ζεστά έπρεπε στην ώρα του θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα και τα αισθήματα όλων μας. Έτσι, χάσαμε, κατά τη γνώμη μου, την πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός, που θα υπηρετούσε την πολιτική μας, αυτή της αλληλεγγύης μεταξύ των γειτονικών λαών μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών βάσης.

Τώρα δεν έχουμε παρά να προσμένουμε τα αποτελέσματα αυτού που ήδη γίνεται ελπίζοντας στη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του. Στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να το πάρουμε θερμότερα. Δεν σκοπεύω να υποδείξω τις ακριβείς ενέργειες, ούτε τις κατάλληλες διατυπώσεις εδώ. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως η πολιτική μας στο μακεδονικό, εν πολλοίς σε συνέργεια με το εθνικό τόξο στο μέτρο που στα ουσιώδη δεν φροντίσαμε να διακριθούμε, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Μαζί με τα άλλα, «διαπαιδαγωγεί» και τον ίδιο τον κόσμο, που μας στηρίζει και ενδιαφέρεται για το πολιτικό μας χώρο, εσφαλμένα. Πρόκειται για τις επιπτώσεις σε αυτό που ονομάζω στον τίτλο «Μακεδονική δυσανεξία». Έχοντας αρκετή εμπειρία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας –εκτός Θεσσαλονίκης- ξέρω πόσο δύσκολο είναι για συντρόφους μας εκεί να διαχειριστούν το θέμα στην ίδια την καθημερινότητά του. Και καθόλου δεν νομίζω πως η μέχρι τώρα πολιτική μας τους βοηθάει από την άποψη αυτή. Δεν φτιάχνει, θα μπορούσα να πω, ισχυρό ριζοσπαστικό «φρόνημα».

Αντιθέτως, όσο κι αν φαίνεται σε πολλούς παράδοξο, ενέργειες όπως αυτή που πραγματοποιείται το διήμερο στα Σκόπια, αν τις δουλέψουμε κατάλληλα, θα υπηρετήσουν τους στόχους που γενικά διακηρύσσουμε συνεχώς. Γιατί, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει καλύτερη ιδεολογική δουλειά από την πρακτική δουλειά. Ας το κάνουμε από δω και πέρα, αφού αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στις συντρόφισσες και τους συντρόφους που ξεκίνησαν ήδη. Οργανωμένα, παίρνοντας υπόψη όσα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά να το κάνουμε.

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: