Δημοκρατια στον ΣΥΡΙΖΑ (Εποχη, 12.10.2008)
12/10/2008, 12:38 πμ
Filed under: Δημητρης Οικονομιδης | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τρεις μήνες μετά τη σύγκλιση της Πανελλαδικής Συντονιστικής (11-12/7) και εν μέσω ταχύτατων και θερμών εξελίξεων θα ήταν καλό να κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης.

Ήδη με το άνοιγμα των εργασιών της Π.Σ., αναγνωρίστηκε, κι αυτό ήταν θετικό, το ότι η σύγκλιση της είχε προβλήματα κι ότι ο χαρακτήρας της ήταν μεταβατικός. Θα προσθέσω, και αυθαίρετος. (325 «εκλεγμένοι» αντιπρόσωποι, έγραφε η Αυγή στις 11/7. «Εκλεγμένοι;»).

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε υπό καθεστώς πίεσης και επίσπευσης λόγω, και των πολιτικών εξελίξεων που μας πιέζουν, αλλά και των οργανωτικών και πολιτικών δυσλειτουργιών και δυσκολιών του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, βάζουμε τις βάσεις, θέλοντας και μη, για μια βαθιά αντιδημοκρατική λειτουργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να υπάρξει και να αναπτυχθεί βασιζόμενος μόνο στην γενική δυναμική, που φέρει και που του προσφέρουν οι συγκυρίες, ούτε αρκούμενος στην καλή θέληση, την κατανόηση, την ανοχή και την αντοχή όλων μας. Χρειάζεται η δημοκρατία να αναπτυχθεί, να πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή. Ξεκίνησε μια συζήτηση για το οργανωτικό πριν την Πανελλαδική του Μαρτίου. Οφείλουμε να τη συνεχίσουμε.

Το πρόβλημα της συναίνεσης

Η διαδικασία της συναίνεσης – πρωτόγνωρη, πλούσια και πολύτιμη – έχει τα όριά της. Προς αποφυγή παρανοήσεων δεν υπονοώ να εγκαταλειφθεί. Όμως δεν αρκεί. Εύκολα μπορεί να οδηγήσει στη δικτατορία του βέτο και των μειοψηφιών. Αλλά ακόμη κι αν αποφευχθεί αυτό, θα εμφανιστεί με μαθηματική ακρίβεια μια άλλη δικτατορία, ύπουλη και ακόμη πιο παραλυτική. Η έγνοια της συναίνεσης θα μας οδηγήσει στο στρογγύλεμα των διαφορών, στην αποσιώπηση των αντιθέσεων, στο νέκρωμα κάθε διαλόγου και αντιπαράθεσης, διότι το κύριο μέλημα θα γίνει η διατήρηση της συναίνεσης κι όχι η χάραξη πολιτικής άποψης. Όμως στην πολιτική, όπως και γενικά στη ζωή, οι απόψεις, οι στάσεις χαράζονται με βάση και τη συναίνεση αλλά και τους διαχωρισμούς, και με τα «ναι» αλλά και με τα «όχι» (π.χ. θα μπορούσε να κρατηθεί η συναίνεση ως πρώτο βήμα στη λήψη αποφάσεων και όταν δεν επιτυγχάνεται να υπάρχουν ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία; (το δεύτερο είναι πρόταση του Κόκκινου). Είναι απλά μια σκέψη, δεν φιλοδοξώ να απαντήσω σε δύο γραμμές.

Είμαστε σε συνεχές έλλειμμα δημοκρατίας στην καλύτερη των περιπτώσεων, και, πολύ συχνά, σε ανοιχτά αντιδημοκρατικές πρακτικές. Η στάση των 4 βουλευτών μας στην ψηφοφορία για τη συνθήκη της Λισσαβόνας αποτέλεσε αντιδημοκρατική ενέργεια. Στην Π.Σ. είχα πει – όπως και άλλοι- «διότι έχουν εκλεγεί με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα». Ξανασκέφτηκα αυτό το σημείο (συνέβαλαν και τα κείμενα των σ. Π. Κοροβέση (Εποχή) και Γ. Ιωαννίδη (Αυγή 13/7/08). Υπονοεί κομματική πειθαρχία και στοίχιση. Νομίζω ότι θα πρέπει να δοκιμάσουμε την πιο πλήρη δημοκρατία, έως και τη διαφοροποίηση ψήφου στη Βουλή. Το άλλο μοντέλο δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά. Αυτό δεν αναιρεί τα υπόλοιπα προβλήματα και ευθύνες που θα αναφέρω.

Δεν έφεραν προς συζήτηση τη διαφωνία ή τις αμφιβολίες τους, έγκαιρα και δημόσια. Καμία αντίρρηση να επανεξεταστεί, αν και όταν χρειαστεί και το πρόγραμμα, αλλά μέσα από δημοκρατικές, μαζικές, έγκυρες διαδικασίες. Μια παρένθεση: βεβαίως να τα ξανασυζητάμε όλα, και από την αρχή, αλλά αν αυτό γίνει η «έμμονη» λειτουργία μας θα μετατραπούμε – ή θα ξαναμετατραπούμε – σε αριστερούς του καναπέ. Το έχει γνωρίσει αυτό η αριστερά!

΄Έλλειμμα δημοκρατίας είναι το να παρουσιάζει η ΑΥΓΗ το μελλοντικό πρόγραμμα εναλλακτικής πολιτικής του ΣΥΝ, τη λίστα για τις ευρωεκλογές, την εκπροσώπηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο ΣΥΡΙΖΑ « κάπως », δηλαδή με μια αύρα δεδομένου, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θα υιοθετήσει. Και δεν πρόκειται για lapsus calami των αρθογράφων, είναι αντανάκλαση βαθύτερων λογικών, κι όχι μόνο στο ΣΥΝ, που βλέπουν ακόμα το ΣΥΡΙΖΑ ως παραμάγαζο ή αποπαίδι.

Το πρόβλημα της «σιωπής»

Εξίσου προβληματική είναι η «σιωπή», όταν κάποιος εγκαλείται (ο σ. Τσούκαλης, από όσο γνωρίζω, δεν έχει αναφερθεί στην απουσία του από την ψηφοφορία για την Ευρωσυνθήκη, ο σ. Ψαριανός δεν έχει απαντήσει στην κριτική που του έγινε για τις απαράδεκτες, υποτιμητικές δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους ούτε για τη συνέντευξη – και μάλιστα στο Πρώτο Θέμα 28/10/07. «Ειρήσθω εν παρόδω» η συνέντευξη αυτή είναι ανθολόγιο…σεξισμού, «αντριλικιού» και «λαϊφσταϊλίστικου νεοπλουτίστικου κομπασμού»).

Προβληματικές και υποτιμητικές είναι αιτιολογήσεις (σ. Παπαγιαννάκης Αυγή 29/6) «αριστοκρατικής αντίληψης της πολιτικής» όπως εύστοχα αναλύει ο σ. Πάντος (Αυγή 6/7). Όπως και οι παιδαριώδεις αιτιολογήσεις του τύπου: «σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της…συνιστώσας [ΚΟΕ] – και με στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισα ευθαρσώς ότι ήταν Λάθος μου… Πρόσθεσα επίσης ότι θα βρω τρόπο να το διορθώσω προσεχώς…» σ. Δ.Χατζησωκράτης, του σ. Γρ. Ψαριανού που «δεν είχε διαβάσει τη συνθήκη, συμφωνεί 30%, διαφωνεί 70%»). Λυπάμαι, που γίνομαι ωμός αλλά αυτά είναι του στυλ «Ρούντι έλα να τα βρούμε μεταξύ μας και μη το πεις πουθενά …ας τα φασκελοκουκουλώσουμε». Και καλά έκανε ο Ρούντι δηλαδή η ΚΟΕ και μίλησε δημόσια. Όπως καλά έκανε το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ, η ΔΕΑ, τοπικές συνελεύσεις και συντονιστικά του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησαν δημόσια για τη στάση των 4 βουλευτών.
Έχουμε πρόβλημα διαλόγου. Στο να βγουν οι απόψεις ανοιχτά, δημόσια και να συζητηθούν από όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία. Έχουμε έλλειμμα δέσμευσης, υπευθυνότητας και λογοδοσίας.
Νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες :

• Κομματικός πατριωτισμός, ελλιπής πολιτική δέσμευση στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ– όχι πάντα κακοπροαίρετα. Απλή νύξη. Αφίσες για το Φεστιβάλ της ΚΟΕ, για τις προφεστιβαλικές της νεολαίας του ΣΥΝ, πανώ του ΔΗΚΚΙ, αφίσες ΚΟΕ, ΔΕΑ το Σεπτέμβριο κλπ. Ούτε μια αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάμπινγκ των πολιτικών νεολαιών των συνιστωσών χώρια. Στο Ρ/Σ ΚΟΚΚΙΝΟ είναι πιο συχνά, αναλογικά, τα σχόλια και οι συνεντεύξεις από το ΠΑΣΟΚ παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… απλώς ένα από τα 5 κόμματα της Βουλής! (εξαιρούνται τα – εκπληκτικά – Ενθέματα της Αυγής της Κυριακής).

• Τη δέσμευση, τη συλλογικότητα, την προτεραιότητα του συλλογικού ως προς το ατομικό σε θεμελιακά ζητήματα, την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία, την κριτική, το δημόσιο διάλογο και τη διαφωνία τα έχουμε ταυτίσει με την πιο καταπιεστική κομματική στράτευση, με τη μονολιθικότητα δηλαδή το σταλινισμό για να συντομεύουμε. Έχουμε ταυτίσει την προσωπική κριτική με την προσβολή. Έχουμε καεί στο κουρκούτι και φυσάμε το γιαούρτι, κι έτσι έχουμε πάει στο άλλο άκρο και λειτουργούμε υπέρ-ελαστικά. Σαν να φοβόμαστε ότι, το να βάλουμε όρια και να είμαστε κάθετοι σε ορισμένες καταστάσεις, ισοδυναμεί με σταλινική πρακτική (λες και η δημοκρατία δεν έχει όρια και περιορισμούς). Σαν να φανταζόμαστε ότι, όπως και στο παρελθόν, διάλογος σημαίνει διαφωνία, διαφωνία σημαίνει διάσπαση και διάσπαση σημαίνει εμφύλιος σπαραγμός.

• Ένα από τα στοιχεία του πολιτισμού του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της εποχής μας είναι ο εγωτισμός, ο ακραίος ναρκισσισμός, το «κάνω ότι θέλω, δεν δεσμεύομαι από τίποτα και κανένα, υπάρχω Μόνον εγώ». Λογική και πρακτική που συμβάλλουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, του πνεύματος αλληλεγγύης και συλλογικότητας, στην έννοια των στοιχειωδών ορίων που απαιτούνται ώστε να υπάρξει κοινωνία ανθρώπων ( βλ. Βία και ΜΜΕ «Ελευθεροτυπία» 18/1/08). Αντιγράφω από την Αυγή (29/6) το σ. Παπαγιαννάκη «Η δικιά μου πολιτική κουλτούρα, η στάση ζωής μου δεν μπορεί να καταπατάται … χωρίς να εξασφαλίζεται και η δυνατότητα μου να συνυπάρξω…». (Τα « μου » θα μπορούσαν να είναι και με κεφαλαία !!!).

Αν κάποιοι καταπιέζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί είναι η πιο αριστερή, η πιο ριζοσπαστική, η πιο αντικαπιταλιστική πτέρυγα, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι και συντριπτικά πλειοψηφική! Και τολμά, ένα τμήμα, της Ανανεωτικής πτέρυγας, να κλαψουρίζει ως μωρά παρθένα;! Έλεος!

Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: