Βία και υποκρισία (Μακεδονία, 29.12.2008)
29/12/2008, 12:26 πμ
Filed under: Χρηστος Λασκος
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ

Η στοιχειακή αντίδραση μεγάλων τμημάτων της νεολαίας και κοινωνικά αποκλεισμένων συμπολιτών μας σπάζει το νοσηρό εφησυχασμό μιας κοινωνίας που χρόνια τώρα καμώνεται πως δεν τρέχει τίποτε, όταν δεν αγγίζονται τα ιερά και τα όσια μιας συνθήκης πλασματικής και ευτελούς μαζί ευημερίας.

Οι μικροί μαθητές, που καθημερινά βρίσκονται στο δρόμο εκφράζοντας δυναμικά την κι από τον ίδιο το Θεό δικαιωμένη οργή τους, αυτοί που είναι αγανακτισμένοι με μια αγανάκτηση ιερή, σε αντιπαραβολή με εκείνη την άλλη, των “αγανακτισμένων πολιτών”, διδάσκουν κι ας μην γνωρίζουν πολλά. Μαζί τους όλοι όσοι κινητοποιούνται, για να τους συμπαρασταθούν χωρίς μεμψιμοιρίες και αναστολές, χωρίς περικοκλάδες και όρους, για να βαδίσουν μαζί τους το δρόμο της αξιοπρέπειας και της ελπίδας, είναι σαν να ξυπνούν σε μεγάλους αριθμούς από λήθαργο βαθύ, που μείωνε τη ζωή σε βίο, ελάχιστα μάλιστα αξιοβίωτο.

Ζούμε μέρες ιστορικές. Η εξέγερση που (όπως πάντα γίνεται με τις εξεγέρσεις) εξελίσσεται χωρίς κανείς να την έχει προβλέψει, χωρίς κανείς να την έχει οργανώσει, θα αλλάξει τις ζωές όλων μας, θα γίνει ορόσημο στη σύγχρονή μας ιστορία. Ο Δεκέμβριος του 2008 θα καταχωριστεί ως ένα από εκείνα τα συμβάντα που, ενώ στους περισσότερους διαφεύγει η βαθύτερη σημασία τους, δεν παύουν, ωστόσο, να μας υποψιάζουν πως αυτή είναι μεγάλη.
Ζούμε μέρες ιστορικές. Και το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει πάρει χαμπάρι. Η ΝΔ ισχυρίζεται πως το πρόβλημα είναι οι περιφερόμενοι αλητήριοι που βάσει σχεδίου(!) τα σπάνε εκμεταλλευόμενοι το χιλιοστό τραγικό μα μεμονωμένο περιστατικό. Το ΠΑΣΟΚ ανάβει κεριά προσευχόμενο να μη γίνουν γρήγορα εκλογές και αναλάβει να διαχειριστεί τον ρεζίλη ελληνικό καπιταλισμό -για τη δημιουργία του οποίου τόσα συνεισέφερε επί δεκαετίες- σε συνθήκες χάους. Και το ΚΚΕ, αυτός ο βαθιά συντηρητικός πολιτικός οργανισμός που κάνει επίδειξη των ικανοτήτων περιφρούρησης των κινητοποιήσεών του, όταν οι κινητοποιήσεις αυτές είναι ταχύτατες περιστροφές γύρω από τον εαυτό του, απλώς για να βγει ο κομματικός λαός από την υποχρέωση, παριστάνει τη μυστική αστυνομία «δίνοντας» τη ριζοσπαστική Αριστερά ως υπαίτια της διασάλευσης του νόμου και της τάξης, που τόσο υπεύθυνα το ίδιο υπερασπίζεται.

Η ριζοσπαστική Αριστερά είναι από την πρώτη στιγμή μαζί με τους εξεγερμένους, γι’ αυτό οι εξουσίες όλων των τύπων είναι εναντίον της. Και δεν είναι μόνο οι μαθητές και οι σπουδαστές εξεγερμένοι. Μετέχουν μαζικά και τμήματα της νεολαίας που εισέρχονται -ή αδυνατούν να εισέλθουν- στην παραγωγή με μισθούς πείνας, ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες, εργασιακές σχέσεις που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με τη δουλεία παρά με την αστική δημοκρατία, ανύπαρκτη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, στο έλεος της εργοδοτικής κτηνωδίας. Η γενιά των 400 ευρώ, των Stage και της ατελείωτης εργατικής μαθητείας ένιωσε από τις 6 Δεκεμβρίου πως είναι και στο στόχαστρο κάθε αστυνομικού. Πώς θα ήταν δυνατό να μην εκφράσει με τον πιο έντονο τρόπο την οργή για τις τόσο βίαιες κοινωνικές συνθήκες της ύπαρξής της; Μόνο υποκριτές θα το απαιτούσαν.
Ζούμε μέρες ιστορικές. Οι βάρβαροι -για να θυμηθούμε τον Καβάφη- είναι ξανά εδώ μαζί μας. Όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτό, αποτελούν μια κάποια ελπίδα. Είναι υποχρέωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς αυτό να δείξει. Και φαίνεται πως, ως προς το κύριο, βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

* Ο Χρήστος Λάσκος είναι μέλος ΚΠΕ Συνασπισμού

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: