«Δικαιη λιτοτητα» η απαξιωση του χρηματιστικου κεφαλαιου;
12/03/2009, 6:22 μμ
Filed under: Δημητρης Λαβατσης

Οι απαντήσεις στην κρίση, παρ’ όλη την πολυπλοκότητα του φαινομένου, μοιραία συμποσούνται σε δύο κατευθύνσεις με όλες τις παραλλαγές τους. Η μία κατεύθυνση νοηματοδοτεί,  παρ’ όλες τις πιθανές μεγαλύτερες ή μικρότερες «κοινωνικές ευαισθησίες της», την αναπαραγωγή του υπάρχοντος κόσμου, του υπάρχοντος τρόπου παραγωγής. Κυνικοί οικονομολόγοι, συνήθως πραγματιστές, αναφέρθηκαν ήδη περίπου οραματικά στην πιθανότητα μεσομακροπρόθεσμα να τεθεί σε λειτουργία ο κλασικός τρόπος εκκαθάρισης της κρίσης. Με την ιλιγγιώδη καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, έμψυχων και άψυχων – με έναν πόλεμο!

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιο πολιτισμένη μέθοδο: προσπαθούν να διαχύσουν στο σύνολο της κοινωνίας τις ευθύνες και το κόστος που κανονικά έπρεπε να αναλάβει το χρηματιστικό κεφάλαιο. Ενώ τους είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία επιπλέον χρήματος που θα κατευθυνόταν αποκλειστικά σε δημόσιες επενδύσεις και μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα θα τόνωνε την παραγωγή, προτιμούν να διοχετεύουν χρήμα στον τραπεζικό τομέα. Ενώ δεν τους είναι άγνωστο ότι ο μηδενισμός των επιτοκίων θα μετέτρεπε το χρήμα σε κοινωνικό αγαθό, οι οργανωτές της κυριαρχίας του κεφαλαίου, το κόμμα του κεφαλαίου (δηλαδή τα κράτη) προσπαθούν να επαναφέρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην “κανονική του λειτουργία”. Γιατί τα θέλουν όλα δικά τους. Και υψηλά επιτόκια οι τράπεζες στα δάνεια, και κάλυψη των επισφαλειών από το κράτος, και να δανείσουν το ίδιο το κράτος με υψηλά επιτόκια και να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια!Βεβαίως αυτή η πολιτική δημιουργεί δυσαρέσκεια ακόμα και στους μικρομεσαίους, που ασφυκτιούν, αλλά η ηγεμονική μερίδα του κεφαλαίου κάνει κουμάντο στην Κομισιόν περισσότερο απ’ ό,τι στις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. Έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε και τις αντιφάσεις και διαφωνίες κυβερνήσεων και Κομισιόν.

Η άλλη απάντηση στην κρίση, που ξεκινάει από το αίτημα για την οργάνωση της οικονομίας με βάση τις ανάγκες και τα συλλογικά αγαθά, δεν μπορεί να νοηματοδοτηθεί μόνο από μια αντινεοφιλελεύθερη προοπτική απέναντι στα δεινά – όσο και αν τα μέτρα που οφείλουμε να απαιτήσουμε άμεσα είναι (και πρέπει να είναι) γειωμένα σε παρεμβάσεις που ανατρέπουν το τρέχον ισοζύγιο ισχύος ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και το μπλοκ του κεφαλαίου. Γιατί η κρίση και η απάντηση σ’ αυτήν είναι διακύβευμα ηγεμονίας.Εμείς όμως, ως αριστερά, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε πολιτικά, προσπαθούμε κυρίως να αλλάξουμε τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην κατεύθυνση της χειραφέτησης των υποτελών κοινωνικών τάξεων. Επομένως, σ’ αυτήν τη ρευστή πολιτικά περίοδο δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή το ολοκληρωτικά ταξικό στοιχείο αυτού του κοινωνικού πολέμου, που είναι η κρίση.Και επειδή δεν υπάρχουν στυγνά οικονομικά δεδομένα, αλλά στυγνοί ταξικά τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης, οι παραινέσεις για “δίκαιη λιτότητα”, συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και άλλα τέτοια, μόνο ουδέτερες  δεν είναι. Συντηρούν τον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης με όλη τη βαναυσότητά του. 20-25 χρόνια αιτημάτων δίπλευρης λιτότητας μάς οδήγησαν σε αυτό  το τεράστιο έλλειμμα ταξικής «δικαιοσύνης».Οι κρίσεις του καπιταλισμού είναι ο έσχατος παραλογισμός: από τη μια μεριά ο άνεργος φυσικός παραγωγός του αναγκαίου προϊόντος χρήσης και από την άλλη ο στερημένος αυτού του ίδιου προϊόντος διπλανός του. Κι αυτό συμβαίνει στην τρέχουσα κρίση επειδή το χρηματιστικό κεφάλαιο έχει διαμορφώσει υπέρογκες απαιτήσεις επί των σημερινών και των μελλοντικών εισοδημάτων μας, τις οποίες προσπαθεί να διατηρήσει με κάθε δυνατό τρόπο.Το χρηματιστικό κεφάλαιο πρέπει να αποδεχθεί τις ζημιές τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προκαλέσει η κρίση και να υποστεί απαξίωση. Αλλιώς θα πληρώσει “ο φορολογούμενος” – και όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός.Αναγκαίο λοιπόν και εμείς και οι οικονομολόγοι του χώρου μας να θέσουμε τα παραπάνω και στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κυρίως και  άμεσα στην ίδια την πληττόμενη κοινωνία των υποτελών κοινωνικών τάξεων. Γιατί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Και  τα καλύτερα και τα χειρότερα.

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: