Μαθηματα ανανεωσης (Ενθεματα Κυριακατικης Αυγης, 3.5.2009)
03/05/2009, 11:56 μμ
Filed under: Χριστοφορος Παπαδοπουλος | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έχουμε κουραστεί από τους πρώην –και τους νυν, εδώ που τα λέμε– της ανανεωτικής Αριστεράς που μας κάνουν μαθήματα ανανέωσης, που δικάζουν και καταδικάζουν τον Συνασπισμό για παρέκκλιση ή για ολοσχερή εγκατάλειψη των θεσφάτων της Ανανεωτικής Αριστεράς. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το συζητούν καν, κατ’ αυτούς συνιστά μια «αριστερίστικη παρέκκλιση» που μέσα από ένα παιχνίδι της Ιστορίας καταγράφει για ανεξήγητους –και γι’ αυτό ασχολίαστους—λόγους εκλογικά σκορ τριακονταπενταετίας και διψήφια σχεδόν δημοσκοπικά ευρήματα. Τελευταία του προσάπτουν –εκτός των άλλων– εγκληματική ανεπάρκεια στη διατήρηση της δημοσκοπικής ανόδου με τον πήχη στο 18%, υπονοώντας φυσικά και ότι αυτό δικό τους ήταν, αποτέλεσμα της δικιάς τους «ανανεωτικής» πολιτικής. Το αστείο είναι όταν δικάζουν και καταδικάζουν άνθρωποι που η σχέση τους με την Ανανεωτική Αριστερά είναι ξώφαλτση και μάλιστα όταν, εδώ και καιρό, είχαν κουραστεί από (πραγματικούς) ανένδοτους αγώνες για το «Κ», έχοντας προσχωρήσει στη ρεαλπολιτίκ, δηλαδή σε όλα όσα κατέκριναν στα νιάτα τους. Με αυτή την έννοια δεν έχει νόημα, πιστεύω, η αντιπαράθεση με τη Βάσω Κιντή και όσα με έπαρση και επιθετικότητα έγραψε στα Νέα εναντίον του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ: τόσα ξέρει, τόσα καταλαβαίνει.

a'synedrio

Άλλης τάξεως, φυσικά, είναι η κριτική (και η αντιπαράθεση) με την ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού: αυτή είναι μια παλιά ιστορία, που κρατάει από το ΚΚΕ εσωτερικού και συνεχίζεται μέχρι στις μέρες μας στον Συνασπισμό. Η σύγκρουση «Αριστεράς»-«Δεξιάς» στο πλαίσιο της ανανεωτικής Αριστεράς είναι μεν μια παλιά ιστορία, πλουτίζεται όμως καθημερινά με νέα επεισόδια (είμαι σίγουρος ότι και στο απώτερο μέλλον νέα επεισόδια θα προστεθούν στα υπάρχοντα, ακόμα και τότε που τα πρόσωπα, οι σημερινοί πρωταγωνιστές, θα έχουν εκλείψει) και σχετίζονται με τη σύγκρουση του «εφικτού» και του «ανέφικτου» ή, με άλλα λόγια, με την «προσαρμογή » και το «μετασχηματισμό».

Πρόκειται για «αιματηρή» σύγκρουση με διαγραφές, εξοστρακισμούς και αποστρατεύσεις γενεών ολόκληρων της Αριστεράς. Ευτυχώς με πολλούς και πολλές συναντηθήκαμε έπειτα από χρόνια στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτους και ανένταχτες, αλλά πάντα ενταγμένους στην υπόθεση της Αριστεράς.

Ας συνομολογήσουμε κάποτε ότι η έκφραση «ανανεωτική Αριστερά» είναι νεοελληνικός νεολογισμός: το ΚΚΕ εσωτερικού, και το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα συνολικότερα, δεν προσπάθησε να ανανεώσει γενικά την Αριστερά: τη θεωρία, την πρακτική και κυρίως τη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος επιχείρησε να «αναθεωρήσει». Οι άλλοι, σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, είχαν τις δικές τους επεξεργασίες, τους δικούς τους διανοούμενους –μερικοί εκ των οποίων πνευματικοί ογκόλιθοι, με σπουδαία συνεισφορά στην εξέλιξη του κριτικού λόγου– τη δικιά τους μεταρρυθμιστική στρατηγική. Δεν μοιραστήκαμε ποτέ με τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες ούτε την ανάλυση για το κράτος, τους θεσμούς, τη δημοκρατία, ούτε φυσικά τον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό ο οποίος παρέμεινε δική μας ανάλυση. Όπως δεν μοιραστήκαμε μαζί τους τους κομμουνιστές διανοούμενους (τις αναλύσεις τους για το κράτος ιδιαίτερα): τον Γκράμσι, τον Αλτουσέρ, τον Πουλαντζά, παρά την άγρια κακοποίηση του πρώτου από κάθε αστό διανοούμενο που επιχειρούσε να προσδώσει «βάθος» στην πολιτική ανάλυση, παραχαράσσοντας και μεροληπτώντας.

Ακόμα και τότε, την εποχή του Ενιαίου Μετώπου ή του Κοινού προγράμματος της Αριστεράς, τότε που η σοσιαλδημοκρατία εξέφραζε αυθεντικά (και) λαϊκά στρώματα, και άρα το σχέδιο της Αριστεράς για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία αποκτούσε όχι μόνο πολιτικά υποκείμενα αλλά κυρίως ταξικό υπόστρωμα –δηλαδή την πολιτική ενότητα του κόσμου της εργασίας–, και τότε οι δύο σχηματισμοί σε διαφορετικά και εν πολλοίς ανταγωνιστικά σχέδια μετασχηματισμού αναφέρονταν.

Ας συνομολογήσουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Συνασπισμού — μεταξύ πολλών άλλων αμέτοχων στις «ιστορικές» συγκρούσεις, συμμέτοχων όμως στα σημερινά διακυβεύματα– συνυπάρχουν και τα δύο ρεύματα της ανανεωτικής Αριστεράς: και όσοι έχουν καταγωγή από την ΕΑΡ και οι άλλοι του ΚΚΕ εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, λειτουργεί και η ΑΚΟΑ, γνήσιο τέκνο του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΚΚΕ εσωτερικού Α.Α. Με αυτή την έννοια, κανείς δεν είναι ο αποκλειστικός εκφραστής, πόσο μάλλον ο συμβολαιογράφος των «ναμάτων» της Ανανεωτικής Αριστεράς. Απόψεις καταθέτουμε, αναλύσεις τεκμηριώνουμε, πολιτικές προωθούμε και κρινόμαστε γι’ αυτές καθημερινά, χωρίς χρίσματα, χωρίς τις «10 εντολές» και τη θεολογία της Ανανέωσης.

a'panelladikh rhga

Είναι δεδομένο ότι το σημερινό πολιτικό στίγμα, τόσο του Συνασπισμού όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καλοδεχούμενο από το πολιτικό σύστημα∙ ενοχλεί τόσο τον Πρετεντέρη όσο και τον Παπαχελά, όπως και τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Όλοι μαζί θα προτιμούσαν μια «καθωσπρέπει» ανανεωτική Αριστερά, ακίνδυνη, με «ήπιο» πολιτικό λόγο, που να εξαντλεί τις αντιπολιτευτικές της «κορώνες» στο Κοινοβούλιο. Δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο· προκρίναμε, αντίθετα, τις «διαιρετικές τομές» απέναντι στο φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, στα μικρά και στα μεγάλα: στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στους αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο, στην εξέγερση του Δεκέμβρη, σταθήκαμε απέναντι όχι μόνο στον δικομματισμό αλλά και στους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Πληρώνουμε φυσικά το αντίτιμο της επιλογής μας, κερδίζουμε όμως στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των αριστερών, στη συνείδηση και στους συσχετισμούς για ποια Αριστερά έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν κάνουμε πολιτική για τις δημοσκοπήσεις, με την προσοχή στραμμένη στις κάλπες, δεν θέλουμε να είμαστε συμπαθητικοί, αλλά χρήσιμοι. Στα «μικρά», στα τοπικά, στην ελευθεριακή ατζέντα (καταστολή, δικαιώματα, διακρίσεις) η αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος είναι περισσότερο εύγλωττη. Σε αυτά, το πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν μπορεί να υποκαταστήσει (ούτε στιγμιαία) την απουσία αγώνων και αντιστάσεων. Αντίθετα, η αναγωγή των κοινωνικών αγώνων στο πολιτικό επίπεδο δεν κερδίζει μόνο συνειδήσεις, αλλά αλλάζει τους συσχετισμούς και πετυχαίνει νίκες. Το παράδειγμα του Βοτανικού και του Mall δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς ανατρέπονται οι συσχετισμοί, πώς διαλύεται η «ιερά» συμμαχία του δικομματισμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και με τη συνδρομή των μεγάλων ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το μέλλον της Αριστεράς, το μέλλον του σοσιαλισμού θα κριθεί στο κοινωνικό ζήτημα. Η οικονομική κρίση το υπογραμμίζει με έμφαση. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουμε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια για να εγκατασταθούμε στις λαϊκές συνοικίες, για να συνομιλούμε με τον κόσμο της εργασίας και να εκπροσωπούμε στην πολιτική τις ανάγκες και τις αγωνίες του. Τη νεολαία δεν την αναζητούμε πλέον μόνο στα πανεπιστήμια, αντίθετα η νέα γενιά, η γενιά της επισφάλειας και των 700 ευρώ καλοδέχεται τον πολιτικό μας λόγο, μας συναντά και τη συναντάμε σε αγώνες. Δημιουργούμε την πολιτική σχέση διαλεκτικά με την κοινωνική διεργασία, εγκαταλείποντας την αυτοαναφορική πολιτική του παρελθόντος.

KKE eswterikou - a'synedrio 1976

Γνωρίζουμε ότι η «κοινωνική μεροληψία» του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ξενίζει και κάποιους, λίγους, από τους δικούς μας διανοούμενους, που τη βαφτίζουν «λαϊκισμό», όπως και η ένταξή μας στα κοινωνικά κινήματα και στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης: αυτή τη βαφτίζουν «εθνολαΐκισμό». Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ίδιοι θαυμάζουν τον Σημίτη που μας έβαλε στην ΟΝΕ (και καταριούνται τον Γ. Παπανδρέου που τον διέγραψε) Τι να κάνουμε… Εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε μαζί με τους Ιρλανδούς που γιόρτασαν στις παμπ την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος, με τους γάλλους εργάτες που διαμαρτύρονται «βιαίως» για τις απολύσεις, με τους Γερμανούς που ζητάν «την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες», με τους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους για την ΚΑΠ, με τους συντρόφους μας «απ’ τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια» που αγωνίζονται για μια άλλη Ευρώπη. Με λίγα λόγια, θα ζήσουμε και με τη διαφωνία.

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: