Μενουμε Αθηνα (Γαλερα, τευχος Μαϊου 2009)
05/05/2009, 1:00 πμ
Filed under: Αγγελος Τσεκερης, Γιωργος Κυριτσης | Ετικέτες:

ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Με το νέο ρυθµιστικό σχέδιο, όλοι οι Έλληνες θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να ζήσουν τον µύθο τους στην ευρύτατη περιοχή πρωτευούσης.

Ένα σύγχρονο πρόσωπο για το λεκανοπέδιο της Αττικής υπόσχεται το Νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, που παρουσίασε µε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.
Όπως τόνισε ο υπουργός, βασικές επιδιώξεις τού Νέου Ρυθµιστικού είναι, µεταξύ άλλων, η βιώσιµη χωρική ανάπτυξη, η συνετή διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων, η ισόρροπη οικονοµική ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, η διασφάλιση της οικονοµικής και κοινωνικής συνοχής, η προστασία τού περιβάλλοντος, ο σοσιαλισµός µε δηµοκρατία, ελευθερία και αυτοδιαχείριση, η κατάργηση κάθε διάκρισης λόγω φυλής, φύλου ή σεξουαλικών προτιµήσεων, η καταπολέµηση του φαινοµένου του θερµοκηπίου, η πάταξη της διαφθοράς, η καταδίκη τής βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται, η προώθηση της ανακύκλωσης και η καταπολέµηση της πείνας στον πλανήτη.

Το Νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής βασίζεται σε επτά βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της προστασίας τού φυσικού (αστικού και περιαστικού) περιβάλλοντος, ο δε δεύτερος την προώθηση ενός πολυκεντρικού πρότυπου αστικής ανάπτυξης και τον περιορισµό τής αστικής εξάπλωσης. Ως εκ τούτου, βασική επιλογή τού σχεδίου είναι η προστασία των δασικών εκτάσεων και των υγροβιοτόπων τού Λεκανοπεδίου, και των σπάνιων ειδών τού ζωικού και του φυτικού βασιλείου που διαβιούν στο τροπικό δάσος µεταξύ Παλλήνης και Κάντζας, καθώς και η δηµιουργία πάρκου αγρίων ζώων στους καταρράκτες του Γέρακα. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, προβλέπεται η άµεση νοµιµοποίηση όλων των αυθαιρέτων που θα χτιστούν τα επόµενα είκοσι χρόνια, µε έκτακτη ρύθµιση που θα προωθηθεί πριν από τις προσεχείς εκλογές. Προβλέπεται επίσης να ληφθούν µέτρα για την άµεση νοµιµοποίηση των µοναδικής φυσικής οµορφιάς ηµιυπαίθριων που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδική µέριµνα λαµβάνεται για τον Υµηττό, και ειδικά για το πρόβληµα των αναψυκτηρίων τύπου Μαγγίνα, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε µάστιγα. Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, στο νέο Προεδρικό Διάταγµα που προωθείται θα προβλέπονται µέχρι εννέα δηµοτικά αναψυκτήρια στο σύνολο του ορεινού όγκου, µε εµβαδόν και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν στο περιβάλλον. Ο υπόλοιπος Υµηττός θα στρωθεί µε δρόµους ταχείας κυκλοφορίας, τους οποίους θα κατασκευάσει και θα εκµεταλλεύεται για τα επόµενα 300 χρόνια η «Αχόρταξ» Κατασκευαστική ΑΕ κατόπιν ανοιχτού διαγωνισµού που έγινε στη θαλαµηγό τού διευθύνοντος συµβούλου τής εταιρείας, κατά τη διάρκεια ηµερήσιας κρουαζιέρας στην Ερµιόνη. Η ασφαλτόστρωση του Υµηττού επελέγη ως η καλύτερη µέθοδος αξιοποίησης των καµένων δασικών εκτάσεων, προκειµένου να αποφύγουµε οικολογικές καταστροφές σαν αυτή του 2007, ενώ αποτελεί και πάγιο αίτηµα των ιδιοκτητών γης, που διαθέτουν σχετικά φιρµάνια από τον Σουλτάνο.

Ο τρίτος άξονας συνίσταται στον εκσυγχρονισµό τής παραγωγικής βάσης τής Αττικής για την ανάδειξή της σε οικονοµικό κέντρο διεθνούς κύρους. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται η ελεύθερη ανέγερση κτιρίων γραφείων και εµπορικών κέντρων, µε ελεύθερο συντελεστή δόµησης, καθώς και η επέκταση της εµπορικής ζώνης τού αεροδροµίου των Σπάτων µέχρι το Λαύριο. Ο τέταρτος άξονας στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής τής πόλης και για τον σκοπό αυτό προβλέπει την πρόσληψη 70.000 αστυνοµικών, καθώς και τη δηµιουργία ιδιωτικών εταιρειών security, µε πλήρες δικαίωµα οπλοφορίας. Ιδιαίτερο ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής θα παίξει όµως και η κατάργηση των ασφαλιστικών ταµείων, που δροµολογείται παράλληλα από το υπουργείο Οικονοµικών. Ο πέµπτος άξονας αφορά την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, και για τον σκοπό αυτό θα διπλασιαστούν οι πινακίδες «Λιβ γιορ µυθ» κατά µήκος τής Αττικής Οδού και των µελλοντικών της επεκτάσεων. Περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες προς εκµετάλλευση, ενώ όσες έχουν απλώς διάφορες πέτρες τη µία πάνω στην άλλη, (ερείπια νεολιθικού οικισµού και καλά…) θα επαναξιολογηθούν και είτε θα ενσωµατωθούν σε σύγχρονες κατασκευές είτε θα µπαζωθούν και θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.

Ο έκτος άξονας αφορά την επέκταση του Μετρό, ώστε να καλύψει το 80% τής υπό ανάπλαση περιοχής. Θα κατασκευαστούν 25.000 χιλιόµετρα νέου δικτύου µε 420 σταθµούς που θα συνδέουν το Πικέρµι µε τη Δραπετσώνα, το Λαύριο µε τον Ωρωπό και τα Οινόφυτα, την Κηφισιά µε το Μενίδι, τις Μικροθήβες µε τα Παλιοφάρσαλα, τη Ραφήνα µε την Κύθνο και τον Νέο Βουτζά µε την Άνδρο. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα επόµενα 70 χρόνια, ενώ προβλέπεται και ανταπόκριση µε την εκτροπή τού Αχελώου. Και εδώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο Αχόρταξ, λόγω διεθνούς εµπειρίας και στενών φιλικών σχέσεων µε τον υπουργό. Το master plan τού έργου θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι τις εκλογές, όταν θα υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, από το τµήµα Δηµιουργίας Φανταχτερών Προεκλογικών Εντυπώσεων, που επεξεργάζεται ήδη νυχθηµερόν τις ανάγκες σε µετρό στο λεκανοπέδιο.

Τέλος, µε τον έβδοµο άξονα προωθούνται νέες µορφές χωρικής οργάνωσης, που προάγουν τη συνεργασία και τη συµµετοχή, όπως η κατασκευή γηπέδων, ξενοδοχειακών µονάδων, µεγάλων εµπορικών κέντρων, πολύ µεγάλων εµπορικών κέντρων, εξοργιστικά µεγάλων εµπορικών κέντρων, ιδιωτικών πανεπιστηµίων, και µεγαλοπρεπών ναών, αποκλειστικά µε κοινοτικά κονδύλια. Στον άξονα αυτόν εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση όλων των παραλίων, τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς µήνες. Η στρατηγική αυτή θα αναµορφώσει πλήρως την περιοχή τού λεκανοπεδίου, που σήµερα παρουσιάζει µια εικόνα Άγριου Γουέστ, στο έλεος των πολιτισµικά καθυστερηµένων Ινδιάνων, των λαθρεµπόρων ουίσκι, των µαυριδερών Μεξικανών ληστών και της άναρχης πολεοδοµικής ανάπτυξης. Σύµφωνα µε τον κ. Σουφλιά, στρατηγικός στόχος παραµένει, εκτός από την εξαφάνιση κάθε ίχνους δάσους από το λεκανοπέδιο, η δέσµευση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων των δύο επόµενων δεκαετιών σε έργα οικοδοµής µεταξύ Σταυρού και Ραφήνας, καθώς και η συγκέντρωση στην περιοχή ολόκληρου του πληθυσµού της Ελλάδας µέσα στα επόµενα 20 µε 25 χρόνια. Έτσι προωθείται µε ριζοσπαστικό τρόπο το στρατηγικό όραµα της αποκέντρωσης, που θα αντιµετωπίσει το πρόβληµα της περιφερειακής ανισότητας στην Ελλάδα. Το πρόβληµα υποανάπτυξης της υπαίθρου θα αντιµετωπιστεί µε την κατασκευή µονάδων ηλεκτροπαραγωγής λιθάνθρακα για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου, πυρηνικών εργοστασίων, επίσης για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου, καθώς και µε τη δηµιουργία νέων γηπέδων γκολφ, επίσης µε κοινοτικά κονδύλια.

Όπως σηµειώνουν συνεργάτες τού κ. Σουφλιά, το σχέδιο αποτελεί µεγαλύτερης κλίµακας εφαρµογή τού αντίστοιχου σχεδίου που εκπόνησε ο Σκυλίτσης για την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, και το οποίο δεν προχώρησε λόγω στατικών προβληµάτων τού ουρανοξύστη και λόγω πτώσεως της χούντας.

Οι Άγγελος Τσέκερης και Γιώργος Κυρίτσης είναι συντάκτες (και) της Γαλέρας

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: