Για τις αναγκες των πολλων. Ωρα να το κανουμε πραξη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7 Ιουνίου το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο στον  πανικό και την σύγχυση. Η αριστερά στη χώρα μας έχει βγει δυνατή από ασύλληπτα σοβαρότερες καταστάσεις. Χρωστάμε λοιπόν στην ιστορία μας και στις ανάγκες των καιρών να αντιμετωπίσουμε με μέτρο τη σημερινή πραγματικότητα.

Το αναμφισβήτητα αρνητικό για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, προσφέρει μέσα στην αρνητικότητα του δύο μεγάλες ευκαιρίες. Μία για να διδαχτούμε,  να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και την κοινωνική πραγματικότητα και μία για να βρούμε μια δημιουργική διέξοδο, που θα μας βγάλει δυνατότερους και δυνατότερες από τη συλλογική μας εμπειρία.

Το ποσοστό και ο αριθμός ψήφων που αποσπάσαμε σε ένα απρόσμενα για όλους αρνητικό κλίμα, αν και υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών μας, αποτελεί σε αυτές της συνθήκες και έναν δείκτη που λέει ότι οι εποχές που βρισκόμασταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκονται πίσω μας.

Αλλά ακόμα και οι πρόχειρες κριτικές περί απώλειας του «αριστερού ευρωπαϊσμού» ηχούν βαρετά μονότονες, σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό όπου δυστυχώς, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ευρωπαϊκά παρά ποτέ. Στη συνολική πτώση της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι τουλάχιστον αφελές να απαντάει κανείς με τέτοια ρηχά επιχειρήματα περί «χαμένου αριστερού ευρωπαϊσμού». Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε τις συνέπειες ενός πολύ βαθύτερου ευρωπαϊκού φαινομένου. Η δε πρωτοφανής αποχή δεν επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή προοπτική όπως την γνωρίζουμε, αλλά αντιθέτως τη βαθιά της κρίση. Από αυτό είναι προφανές ότι οι χειρότεροι εχθροί μιας ενιαίας Ευρώπης δεν είναι άλλοι από όσους υπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές την κατέστησαν απολύτως αναξιόπιστη, αδιάφορη ή ακόμα και επικίνδυνη.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν αποτελεί φυσικά παραλλαγή για να κρύψουμε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον για να σκεπάσουμε χρόνια δομικά προβλήματα του Συνασπισμού, μόνο που αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αντιθέτως αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για να το αντιμετωπίσουμε. Να το αντιμετωπίσουμε όμως ως αυτό που είναι και όχι ως αυτό που μας βολεύει να είναι. Είναι περισσότερο από εμφανές πια ότι κάναμε λάθη. Είναι όμως επίσης εμφανές ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει μπορέσει να προσδιορίσει το ένα λάθος που ήταν το πιο καθοριστικό. Έστω τα δύο ή τα τρία. Γιατί; Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει. Άλλωστε το γεγονός ότι καμία πολιτική δύναμη, πλην της ακροδεξιάς (που πόνταρε στον αντι-μεταναστευτισμό), δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά είναι και ένας δείκτης ότι καμία στάση σε κανένα ζήτημα δεν αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα.

Αν δεν μπορούμε λοιπόν να βρούμε το μεγάλο λάθος, θα πρέπει να αναζητήσουμε την μητέρα των πολλών μικρότερων λαθών. Και δεν είναι άλλη από το ότι δεν διαβάσαμε σωστά την συγκυρία. Ότι και να κάναμε πάνω σε μια λάθος ανάλυση θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο προβληματικό ή αναποτελεσματικό. Στην ουσία προβάλαμε πάνω στην κοινωνία το σκηνικό αγωνίας της κρίσης, προσπερνώντας την πιθανότητα, η κρίση να μην γεννά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τα αντανακλαστικά που πιστεύαμε.  Σίγουρα αυτή η λαθεμένη μας εκτίμηση δεν μας δίνει τη βολική διέξοδο να φορτώσουμε τις ευθύνες σε ένα επιτελείο, ένα πρόσωπο, μια οργάνωση. Πρόκειται για συλλογική αστοχία με διαφορετικά επίπεδα ευθυνών που δεν χωράνε στο κείμενο μας να αναφέρουμε.

Η αναζήτηση, όμως, ευθυνών μας παραπέμπει αυτόματα και στο ερώτημα με ποιες διαδικασίες καθορίστηκε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μετά τις εκλογές του 2007. Αυτό οδηγεί εκ τον πραγμάτων στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των εκπροσώπων των συνιστωσών και των μηχανισμών εξαντλεί τη δυνατότητα του να διαχειριστεί το εγχείρημα. Ένας πλουραλιστικός ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των ρευμάτων του θα μπορούσε να είναι ένα πιο γειωμένο πεδίο παραγωγής πολιτικής. Ειδικά σε μια εποχή πρωτοφανούς κοινωνικής ρευστότητας και επιταχυνόμενων μετατοπίσεων καμιά αριστερά δεν μπορεί να αφουγκραστεί έγκαιρα τις αλλαγές, αν δεν έχει μια ζωντανή λειτουργούσα κοινωνική βάση και δεν έχει φυσικά και την διάθεση να την ακούσει. Αν αυτό ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά ισχύει πολλαπλάσια για το Συνασπισμό στο βαθμό που όλη η δομή και οι πολιτικές διαδικασίες του είναι δομημένες ώστε να εκχωρούνται αποκλειστικές αρμοδιότητες στην ηγεσία και στις τάσεις

Η άνοδος της ακροδεξιάς μας επιβάλει να είμαστε εξαιρετικά σοβαροί και αποφασιστικοί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Γιατί είναι φανερό πως, αν και η άνοδος αυτή γίνεται με εργαλείο το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, στην ουσία η φανερή προώθηση του πόλου της ακροδεξιάς από τα μεγάλα κέντρα εξουσίας, μοιάζει να είναι μια πολιτική στρατηγική για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια που απαιτείται για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση σε κλίμα αδυναμίας των εργαζομένων να αντιδράσουν και μια κοινωνία που θα σπαράσσεται από κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ στρωμάτων των εκμεταλλευομένων. Η εσπευσμένη υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας για την «τάξη και την ασφάλεια», λίγες μέρες μετά τις ευρωκλογές, και από τα 2 κόμματα του δικομματισμού το υπογραμμίζει  εξ άλλου

Ποια πορεία και με ποια διαδικασία;

Είναι φυσικό κάθε πολιτική δύναμη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός εξ άλλου, αλλά και κάθε απλός συμμέτοχος στην εκλογική μάχη να αναζητά τα αίτια ενός μη προσδοκώμενου αποτελέσματος και απαντήσεις για τη συνέχεια. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να εμφανίζονται έτοιμες απαντήσεις, πολύ περισσότερο απευθείας στα ΜΜΕ, οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες διαλυτικές, να επιτείνουν τη σύγχυση να βάζουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα. Κανείς δεν δικαιούται λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα, πριν καν έρθει σε επαφή και ακούσει τι έχει να πει η βάση, να βγάζει λαγούς από καπέλα, ακόμα και αν αυτοί οι λαγοί ήταν από χρυσάφι. Είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τον κόσμο που έδωσε μια ηρωική μάχη σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να αποτελέσει κομπάρσο μιας διαδικασίας απολογισμού και να βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε έτοιμα πακέτα. Πολύ περισσότερο αν μερικά πακέτα μυρίζουν να είναι έτοιμα πριν τις 7 του Ιούνη. Θα είμαστε σαφείς. Κάθε άποψη έχει το δικαίωμα να ακουστεί με σεβασμό. Και η πιο προβληματική. Με την προϋπόθεση όμως ότι σέβεται το δικαίωμα των πολλών, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Και αυτό δεν το λέει το Κοκκινοπράσινο. Το λένε οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας. Κανόνες των οποίων η εξακολουθητική παραβίαση από ένα τμήμα του κόμματος θα πρέπει να προσμετρηθεί, μεταξύ πολλών άλλων, στα αίτια της δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε. Δεν ισχυριζόμαστε πως η χρόνια –και τωρινή- υπονομευτική πρακτική κάποιων στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας καθόρισε το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε, όμως, να μην παρατηρήσουμε πως ακόμη κι αν δεν είχε το παραμικρό πολιτικό αποτέλεσμα συνιστά ασυγχώρητη ανεντιμότητα –και «αυθάδεια», βεβαίως- απέναντι στον κόσμο που έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει μια πολύ δύσκολη και πολύ καθοριστική για το ίδιο το μέλλον της Αριστεράς μάχη.  Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν συντονίστηκε με μια πραγματικά άθλια επίθεση ευρύτερων «ανανεωτικών» θινκ τανκς των συγκροτημάτων του τύπου μοιραζόμενη το σύνολο σχεδόν της «επιχειρηματολογίας» τους. Το γεγονός πως σημαντικός αριθμός συντρόφων που βλέπουν τον εαυτό τους στην ΑΠ έδωσαν τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την εκτίμησή μας σχετικά με τα προηγούμενα και δεν δίνει άλλοθι, βεβαίως, σε κανένα.

Ένας δρόμος υπάρχει για το κόμμα. Ο δρόμος της αριστερής στροφής, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που μας έφερε ως εδώ. Που μας έδωσε σημαντικές νίκες και θα σημείωνε αναγκαστικά και υποχωρήσεις σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα. Ο δρόμος, που βγάζοντάς μας στο δρόμο, μας έκανε από συμπαθητικούς τύπους ενοχλητικούς για το σύστημα, τόσο που να πανηγυρίζεται ενθουσιωδώς το εκλογικό μας αποτέλεσμα από όλο το καθωσπρέπει εξουσιαστικό εσμό. Ούτε βήμα πίσω –επιστρέφουμε δυνατότεροι.

Γι’ αυτό και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλέσει άμεσα σε συνεδριάσεις τοπικών και θεματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας σε μια εξαγωγή συμπερασμάτων που θα αντιπροσωπεύουν την φωνή της βάσης της αριστεράς. Δεν φανταζόμαστε ότι υπάρχει κανείς που δεν θέλει να ακούσει τη βάση. Υπάρχει;

Advertisements

4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

μπράβο! τους κάνατε τα μούτρα κρέας! Τελικά ούτε εσείς, ούτε η πρωτοβουλία, ούτε φυσικά το ρεύμα, τολμάτε να συγκρουστείτε με την Πτέρυγα! Μόνο φρού φρού κι αρώματα και ρητορείες είστε όλοι! Σιγά μην σπάσετε τα αυγά! Δεν καταργείτε λοιπόν όλες τις τάσεις να ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΜΕ; ΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ, ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ!

Σχόλιο από ioannis64

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙ-ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

Σύντροφοι και συντρόφισσες μέλη του Συνασπισμού.

Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα μας. Aς δούμε την αλήθεια κατάματα:

-Έχουμε ένα σωστό πολιτικό πρόγραμμα ψηφισμένο απο το 75 και το 85 τοις εκατό των τελευταίων συνεδρίων με κύριο άξονα την ενότητα της αριστεράς και τον αγώνα για την ανατροπή του νεο-φιλελευθερισμού

-Έχουμε την ανανεωτική πτέρυγα που υπονομεύει διαρκώς αυτό το πρόγραμμα και επιθυμεί την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκoρύφωμα της διαλυτικής δράσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας ήταν η ανοιχτή πριμοδότηση των Ο-Π και του ΠΑΣΟΚ απο μεσαία και τοπικά στελέχη της, την ίδια στιγμή που η ηγεσία της δήλωνε πειθαρχία στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

-Πέρα απο το πρόβλημα ηθικής και δεοντολογίας που εγείρει η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, έχουμε και την ΑΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ μέσα απο την πέρα απο κάθε μέτρο ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ των ανανεωτικών με καθεστωτικά ΜΜΕ και γνωστούς τηλε-εισαγγελείς μεγαλοδημοσιογράφους, με σκοπό να προβάλλουν τις θέσεις τους και να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Εκτός όμως απο τους ανανεωτικούς, έχουμε και μια «δειλή, μοιραία κι άβουλη αντάμα» αριστερή πλειοψηφία και ηγεσία, που δεν εφαρμόζει αποφάσεις, που συμβιβάζεται με τους ανανεωτικούς, που δέχεται να κάνει κωλοτούμπες για τον Δεκέμβρη, να συναντήσει τον Βαρδινογιάννη για τον Βοτανικό κλπ., για να μην δείξει οτι είμαστε αντι-συστημική δύναμη, και συντηρεί ένα μοίρασμα θέσεων και προμαχώνων μέσα στο ιδιότυπο ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, περιφρονώντας τους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές, μέλη του κόμματος που στην συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν την αντικαπιταλιστική και αριστερή στρατηγική, και βλέπουν τις οργανώσεις τους να μη λειτουργούν, και στα media να εκπροσωπούνται απο τους ανανεωτές!

-Έχουμε και τις αριστερές τάσεις (Αριστερό Ρεύμα, Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, και Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση) που στην ουσία δεν κάνουν απολύτως τίποτα (με μεγαλύτερη την ευθύνη του Ρεύματος) για να αντιστρέψουν την κατάσταση, παρα μόνον συντηρούν έστω και ακούσια (αφού τίποτα δεν γίνεται και κανείς δεν συγκρούεται με κανέναν, παρα μόνον καταγράφουν δυνάμεις) τον ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΜΟ, ερήμην των μελών του κόμματος που δεν συμμετέχουν σε τάσεις και κονκλάβια. Καλούμε την «πρωτοβουλία» και το «κοκκινοπράσινο» που κατα καιρούς έχουν αγγίξει όλα αυτά τα ζητήματα, να συνταχτούν μαζί μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ
Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να τα αλλάξουμε ΟΛΑ στη Χώρα, και να μήν μπορούμε να αλλάξουμε ΤΙΠΟΤΑ μέσα στο κόμμα μας;
Ποιός θα μας πιστέψει;

ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΜΕ την κατάσταση στον Συνασπισμό μή αναστρέψιμη, και οτι βλάπτει σοβαρά την υγεία κάθε υγιούς αριστερού, αλλα και κυρίως οτι θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ:
Καλούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τις αριστερές και τους αριστερές, να αποχωρήσουμε μαζικά απο τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και να αφήσουμε τα κλειδιά, τα εικονίσματα και τα γραφεία της Κουμουνδούρου στους ανανεωτικούς. Έτσι κι αλλιώς αυτοί δηλώνουν οτι θα φύγουν τελευταίοι!
(όταν θα έχουν διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ). Ας φύγουμε εμείς πρώτοι λοιπόν! Ας αλώσουν το «κόμμα» οι ανανεωτικοί κι ας κάνουν μόνοι τους ό,τι θέλουν. Όχι όμως να πάμε σπίτι μας (εκεί που ήμασταν έτσι κι αλλιώς τα πέτρινα χρόνια της ανανεωτικής ηγεμονίας στον ΣΥΝ) αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Προτείνουμε τη συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας Αριστερών-Αντικαπιταλιστών-μη δογματικών κομμουνιστών και ελευθεριακών,
που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Αυτή η νέα συλλογικότητα θα εμφορείται απο τις αρχές της αυτο-οργάνωσης της οριζόντιας δομής, και της απουσίας γραφειοκρατικών μηχανισμών, παραγόντων και αρχηγών, και θα λειτουργεί σαν αυτόνομη Συνιστώσα ή ομάδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ! Όσοι δεν έκαναν κωλοτούμπες τον Δεκέμβρη ξέρουν πολύ καλά για ποιό πράγμα μιλάμε και ξέρουν επίσης οτι είναι ρεαλιστικό να γίνει, αρκεί να το αποφασίσουμε και να το πιστέψουμε.

Θέλουμε αυτή τη νέα συνιστώσα ή ομάδα, να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για την ανασυγκρότηση και οργανωτική αυτοτέλεια του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με τις επιθυμίες των ανένταχτων συντρόφων και της πρωτοβουλίας του 2ου κύματος και ύστερα να απορροφηθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να διαλυθεί. Αριστερά χωρίς δημοκρατία και συμμετοχή των μελών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, είναι καθεστωτική και γραφειοκρατική καρικατούρα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι συμφωνούν με τo παραπάνω κείμενο, Για να το υπογράψουν
Και για παραπέρα συντονισμό, Ας επικοινωνήσουν με
Τον σ. Γιάννη Κυριακάκη
(6937346023, i.kyriakakis@gmail.com)

Σχόλιο από ioannis64

Φίλε ioannis64

Παρακαλώ μην ξεχνάς ότι κριτικές που δημοσιεύονται και τις διαβάζουν και οι εχθροί μας δεν μπορούν να λένε πράγματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίων μας. Στις δημόσιες τοποθετήσεις όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Αναγκαστικά, όχι γιατί μας αρέσει, αλλά γιατί δεν αρέσει στου αντιπάλους μας που είναι πολλοί.

Σχόλιο από Me
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: