Το κομπλεξ της Ελλαδας και το ονομα της γειτονος (ΑΥΓΗ, 3.7.2009)
04/07/2009, 1:53 πμ
Filed under: Νασος Θεοδωριδης | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Γιατί παρεμποδίζει η «ισχυρή Ελλάδα» την είσοδο μιας μικρής και ακίνδυνης χώρας σε διεθνείς οργανισμούς; Διότι ακριβώς η πολιτική αυτή υποκρύπτει τους κρυφούς «πόθους» της Ελλάδας για διάλυση της γειτονικής χώρας. Η συνεχής παρεμπόδιση της συμμετοχής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς στοχεύει στην αποσταθεροποίησή της. Οι «Σαμαράδες» επενδύουν» σε μελλοντική διάλυση της γειτονικής χώρας, μέσω πιθανών διεθνικών (Αλβανο-Μακεδονικών) εντάσεων-συγκρούσεων. Αυτή την πολιτική «κατασκευής εχθρού» εφαρμόζει το «βαθύ κράτος» της; Ελλάδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η δήθεν «υποχώρηση» της ελληνικής πολιτικής με την πρόταση περί γεωγραφικών προσδιορισμών όπως «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία» γεννούν λογικά τον συνειρμό ότι υπάρχει Μακεδονία «διαιρεμένη» σε Νότια και Βόρεια. Αυτόματα ο οποιοσδήποτε μη υποψιασμένος, λογικός άνθρωπος, θα αναρωτηθεί: Γιατί η «Βόρεια» και «Νότια» Μακεδονία να είναι χωρισμένες; Μήπως όπως το Βιετνάμ ή η Κορέα πρέπει να είναι «Ενωμένες»; Δεν είναι τυχαίο ότι ο αλυτρωτισμός στην Ελλάδα σχετικά με τη Βόρεια Ήπειρο ονειρεύεται «ένωση» με τη «Μητέρα πατρίδα». Κάθε Έλληνας εθνικιστής θα μπορεί να υιοθετεί την «ερμηνεία» ότι η σημερινή νότια ζώνη της αρχαίας Μακεδονίας δεν «απελευθερώθηκε» κατά τους βαλκανικούς πολέμους. Η οποιαδήποτε «λύση» περί γεωγραφικών προσδιορισμών είναι τροφή στους εθνικιστές να ονειρεύονται την ενσωμάτωση-κατάκτηση της «Άνω Μακεδονίας» στο μέλλον. Αντιστοίχως, ένα τέτοιο πρόθεμα θα φούσκωνε τα μυαλά και σε γραφικούς εθνικιστές στη γειτονική χώρα.

Η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι η πλέον ουδέτερη ρεαλιστική ονομασία για τη γειτονική χώρα. Το πολιτικό πρόθεμα «Δημοκρατία» περιγράφει επαρκώς μια πολιτική-κρατική οντότητα. Αποτελεί την ιδανική λύση αποτυπώνοντας επακριβώς την πολιτειακή ταυτότητα μιας ανεξάρτητης χώρας χωρίς καμία πολιτική σχέση με περιοχές στις γειτονικές χώρες, γιατί πολύ απλά αυτές είναι γεωγραφικές «Μακεδονίες» (Βουλγαρία, Αλβανία) ή γεωγραφικές-διοικητικές περιοχές (Ελλάδα). Δεν αποτελούν αντίστοιχες κρατικές οντότητες όπως π.χ. ομοσπονδίες ή αυτόνομες περιοχές με ίδια ονομασία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Βουλγαρία ούτε στην Αλβανία. Στη χώρα μας είναι απλά διοικητικές Περιφέρειες που περιγράφουν ακριβώς τη διοικητική διαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα με πολιτικό-γεωγραφικό πρόθεμα (όπως π.χ. «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», κ.λπ.), σε πλήρη αντίστιξη προς την κρατική οντότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη και ασφαλέστερη για όλους λύση.

Η άρνηση γενικά του δικαιώματος της γειτονικής χώρας στη χρήση του συνταγματικού της ονόματος σε διεθνές και διμερές επίπεδο, και η επιμονή σε γεωγραφικούς ή άλλους «νέους» προσδιορισμούς στοχεύει στην «από-εθνικοποίηση» της με την άμεση αμφισβήτηση της ταυτότητας του λαού της. Είναι το κλειδί του ζητήματος και η πεμπτουσία της ελληνικής εθνικιστικής πολιτικής από το 1991 έως σήμερα. Το να μην αποδέχεται η Ελλάδα το δικαίωμα ενός λαού στον αυτοπροσδιορισμό όχι μόνο συνιστά προσβολή κατά του συγκεκριμένου λαού, αλλά και θέτει τα θεμέλια διεθνούς διασάλευσης των κανόνων ειρηνικής συνύπαρξης. Συνιστά a priori εχθρική πολιτική της Ελλάδας αναφορικά με την περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης, και συνάμα υποθήκη αρνητικών προτύπων σε ό,τι αφορά τις νέες γενιές των συμπολιτών μας.

Τέλος, ενώ δεν υπάρχει διεθνής νομική πρόβλεψη για χρήση συντομογραφίας του ονόματος «FYROM» ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά αντιθέτως ορίζεται η χρήση του πλήρους «περιγραφικού» ονόματος μέχρι τη διευθέτηση του «προβλήματος», η Ελλάδα αντ’ αυτού προωθεί παρανόμως και συστηματικά σε διάφορα Fora τη συντομογραφία «FYROM» αποσιωπώντας το «περιγραφικό όνομα», προκειμένου να αποφεύγεται εντελώς η χρήση του όρου “Μακεδονία”. Σε ελληνικά ΜΜΕ εύκολα βλέπει κανείς τη χρήση «ΠΓΔΜ» ή «FYROM», ή του γελοιοδέστερου «ΦΥΡΟΜ», ως απόδειξη ενός βαθιά ριζωμένου πλέον κόμπλεξ.

Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι δικηγόρος

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: