ΠΕΡΙ «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΝ» ΓΕΝΙΚΩΣ (ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, 6.7.2009)
06/07/2009, 9:17 πμ
Filed under: Χρηστος Λασκος | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες περί συνθέσεων, συνεννοήσεων και άλλων δαιμονίων, που επιχειρούνται στο εσωτερικό του ΣΥΝ προκειμένου ο τελευταίος να αντιμετωπίσει «αρραγώς» το ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ. Εξυπονοούν οι συντάκτες αυτών των γραπτών πως το κακώς εννοούμενο κομματικό συμφέρον φέρνει όλες τις τάσεις μαζί σε μια ενέργεια σκαντζοχοιροποίησης και διαφύλαξης πολιτικών κεκτημένων.
Εκτός του ό,τι το πρόσφατο ιστορικό δείχνει πως τέτοιες προδιαθέσεις ελάχιστα εμφιλοχωρούν στο «κοινό κομματικό μας σπίτι», έχουμε και τις πρόσφατες πρώτες αποτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων που πολύ λίγο πείθουν για την πιθανότητα περίεργων συνεννοήσεων. KPD_SD Λέω, για παράδειγμα, πως καμία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασκήσει τη δημόσια κριτική που ανέλαβε πολλές φορές το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο ενάντια σε πρακτικές και στάσεις που, χωρίς αμφιβολία, πολύ έβλαψαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Θυμίζω εκ του προχείρου: τη σύγκρουση σχετικά με τη στάση των τεσσάρων βουλευτών απέναντι στην Ευρωσυνθήκη το καλοκαίρι του 2008, τη δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με τους «διαχωρισμούς» στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας στα Δεκεμβριανά, όπως και αναφορικά με τη σύμπλευση της ΑΡΜΕ με ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιά στη ΠΟΣΔΕΠ την άνοιξη. Σε όλες αυτές –και όχι μόνο- τις περιστάσεις εμφανίζονταν το παράδοξο για τα ελληνικά πολιτικά ήθη φαινόμενο η σκληρότερη κριτική να ασκείται μεταξύ τμημάτων του ίδιου κόμματος και όχι έξωθεν.

Αυτό το φαινόμενο επισφραγίστηκε με το κείμενο του ΚΠΔ σχετικά με τους «δύο Συνασπισμούς» τον Απρίλιο που μας πέρασε. Επιπλέον, στις αποτιμήσεις των εκλογών έχουν ήδη διασταυρωθεί εσωκομματικά οι δύο εξαιρετικά αποκλίνουσες λογικές, παίρνοντας το δρόμο τους ενόψει της ΚΠΕ που θα κατέληγε στο τελικό κομματικό συμπέρασμα.

Εν τω μεταξύ, μεσολάβησε το επεισόδιο Αλαβάνου το οποίο σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το ό,τι έχει βλάψει, ίσως και ανεπανόρθωτα, την εικόνα –και όχι μόνο- της προσπάθειάς μας, έχει, επιπλέον, στρεβλώσει τη συζήτηση τόσο στο ΣΥΝ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν μπορεί να πορεύεται σαν να μην συνέβησαν όσα συνέβησαν μετά τις εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον επιφανειακό να αντιμετωπίζεις ως κομματικό πατριωτισμό την απολύτως επιβαλλόμενη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του κομματικού προβλήματος του ΣΥΝ και, κυρίως, της αγωνίας χιλιάδων μελών του που, αντιμέτωπα με όλων των ειδών τα σενάρια ένθεν κακείθεν, έχουν μια ιδιαίτερη δυσκολία προσανατολισμού.   Ας το έχουν αυτό υπόψη οι ποικίλοι σχολιογράφοι, που όταν χόντρυνε το πράγμα ελάχιστη μέχρι σήμερα «γενναιότητα» επέδειξαν.

Τελειώνοντας το μικρό αυτό σχόλιο: στα επίδικα των ημερών το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Τόσο σε ό,τι αφορά την κριτική όσο και τις προτάσεις. Αναφορικά με τις τελευταίες: είμαστε φανατικοί υποστηρικτές ενός σχεδίου πολιτικής και δημοκρατικής εμβάθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα σε αληθινά μέλη να παίρνουν πραγματικές αποφάσεις, να εκλέγουν τα ανώτερα αποφασιστικά και εκτελεστικά τους όργανα και να καθορίζουν αποφασιστικά όλες τις μεγάλες επιλογές της ενωτικής μας παράταξης. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε «μορατόριουμ» δεν προωθεί τον παραπάνω στόχο. Ξέρουμε πως μεγάλο τμήμα της αριστερής πλειοψηφίας κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, βάσιμες ελπίδες πως βρισκόμαστε μπροστά σε πραγματικές δυνατότητες  μιας πολιτικής εξέλιξης, που είναι αναγκαία για τον ΣΥΝ και σωτήρια για το ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα, εντός των ολίγων επόμενων ημερών.

Advertisements

1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

Σύντροφε Λάσκο, άστα καλύτερα. Γιατί το βλέπω από τώρα (7-7-09) το παραμύθι εν όψει της ΚΠΕ. Το μορατόριουμ επέρχεται για να μείνει έως την επόμενη… μετεκλογική κρίση. Το ‘λέγαν όλοι πίσω από τις γραμμές στην Κυριακάτικη Αυγή. Γι’ αυτό το διήγημα ότι «μεγάλο τμήμα της αριστερής πλειοψηφίας κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση» δεν έχει… δράκο και θα το δούμε το Σαββατοκύριακο.

Σχόλιο από redteam
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: