Ανασυνθεση της αριστερας ή εκλογικη συγκολληση; (ιστολογιο του κοκκινο-πρασινου δικτυου, 8.7.2009)
08/07/2009, 10:36 πμ
Filed under: Παναγιωτης Βωβος

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΩΒΟΥ

Είναι οι μέρες που όλοι και όλες ψάχνουμε δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι για να προχωρήσει και άλλοι για να αποφύγουν ακριβώς αυτό. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν και καμία, καθώς τα προς επίλυση ζητήματα και η αδυναμία να συνεχίσει το σχήμα όπως ήταν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κόλπα. Για κόλπα που δεν θα είναι εμφανώς κόλπα. Αυτό έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες σε διάφορες μεταστροφές και καραμπόλες καθώς είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τη συνέχεια παρακάμπτοντας κρίσιμα ερωτήματα. Είναι δυσκολότερο από κάθε άλλη φορά να κουκουλώσει τα ζητήματα χωρίς αυτό να είναι εμφανές και ακόμα πιο δύσκολο κουκουλώνοντας τα, να διατηρήσει την ενότητα και πολύ περισσότερο να πείσει και τον κόσμο μας να δουλέψει πολιτικά στην κοινωνία. Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχειώδη ζητήματα.

Όλοι και όλες δεχόμαστε δύο πράγματα:

1) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια παράταξη ξεχωριστών οργανώσεων/συνηστοσών της αριστεράς.

2) ότι στόχος αυτής της παράταξης οργανωτικά δεν είναι μόνο το άθροισμα των μελών των συνιστωσών, αλλά ένα ποιοτικό άλμα που εκφράζεται και μέσα από την στράτευση στο εγχείρημα ανένταχτου και νέου κόσμου.

Είναι εντελώς λογικό να σκεφτόμαστε ως αριστεροί/ες άνθρωποι ότι θα θέλαμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα της αριστεράς, προοπτικά και σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Είναι όμως το ίδιο λογικό να σκεφτόμαστε ότι αυτή η ελκυστική προοπτική είναι ένα ανοιχτό στοίχημα και όχι μια άμεση δυνατότητα. Αντίθετα, βιασμός των συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα.

Συνεπώς κάθε οργανωτικό σχέδιο πρέπει να αποτελεί μια οργανωμένη πρόταση μετάβασης. Δηλαδή ένα ζωντανό πείραμα ανασύνθεσης της αριστεράς, που διεξάγεται σε θετικό περιβάλλον για την ουσιαστική ανασύνθεση ιδεών και ανθρώπων. Γι’ αυτό τα οργανωτικά μοντέλα δεν μπορούν παρά να περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη αναγνώριση της τωρινής κατάστασης -των συνιστωσών-, με την συλλογική προσπάθεια για μια νέα ποιότητα ενότητας.

Μιλάμε για τον μεταβατικό ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσεται και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ μιας απολιθωμένης συμφωνίας κορυφής.

Τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία καμία οργανωτική πρόταση δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητα είναι:

– Πως συμμετέχει ο ανένταχτος κόσμος στη λήψη πολιτικών και οργανωτικών αποφάσεων;

Πως εκφράζονται γνήσια οι συνιστώσες, χωρίς πιθανότητα ηγεμονισμών και επιβολής από μία συνιστώσα ή από μαγειρέματα ευκαιριακών συμμαχιών;

– Πως συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων οι τοπικοί ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην αποτελούν απλούς αφισοκολλητές;

– Πως επιτυγχάνεται η ζύμωση και συντροφική αλληλεξάρτηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση μέχρι την κορυφή ώστε να μιλάμε για ανασύνθεση και όχι συγκόλληση;

– Πως αποφεύγονται τα παραλυτικά βέτο και ομοφωνίες, χωρίς όμως να παραβλέπουμε την ανάγκη της ευρύτερης δυνατής αποδοχής των πολιτικών μας αποφάσεων;

Επειδή συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με παραμονή στη σημερινή κατάσταση, ούτε με μαγική εξαφάνιση των συνιστωσών, αλλά ούτε και με κάρτες μέλους άνευ ουσιαστικού περιεχόμενου, οφείλουμε όλοι και όλες, συντροφικά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αριστερά και τουλάχιστον τον κόσμο της -για να μην αναφερθούμε και στην κοινωνία- να συμβάλουμε σε μια πορεία μετάβασης, δηλαδή «συριζοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στην φύση και την κοινωνία δεν υπάρχει στασιμότητα. Ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει.

Ευτυχώς και δυστυχώς λοιπόν, κάθε προσπάθεια να παρακαμφθούν τα ερωτήματα που θέσαμε, ή να απαντηθούν με κόλπα, θα οδηγήσει σε αποστράτευση και διάλυση και όχι όπως αφελώς νομίζουν ή και επιδιώκουν μερικοί, παγίωση της σημερινής κατάστασης. Οι γέφυρες πίσω μας έχουν κοπεί. Ας το πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχει ούτε επιστροφή ούτε σημειωτόν, πριν μας στο κάνει σαφές εκ νέου και η βάση της αριστεράς και οι ψηφοφόροι της.

Π.Τ.Β.

Advertisements

3 Σχόλια so far
Σχολιάστε

1.Θεωρώ ότι το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των ανένταχτων είναι φλέγον και επείγον αλλά όχι το πρωτεύον αυτή την στιγμή. Επείγον είναι να ξεκαθαριστεί η πολιτική φυσιογνωμία του Σύριζα, οι θέσεις του και η στάση του, γιατί αν συνεχιστεί η τωρινή θολή κατάσταση, σύντομα θα μας οδηγήσει στη αποθάρρυνση στην αρχή και, στη συνέχεια, στη διάλυση. Η εφαρμογή των αποφάσεων των δύο Πανελλαδικών συσκέψεων του 2008 και του 2009 αρκούν για αυτό το ξεκαθάρισμα.

2. Υπάρχει η πιθανότητα να αποφασίσει ο Κ. Καραμανλής να προχωρήσει σε εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο, για να μην ξαναπεράσουμε αιφνιδιασμούς και πραξικοπήματα, εκνευρισμούς και απογοητεύσεις.

Με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές του Σύριζα; Όπως επελέγησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές; Αυτό το ζήτημα σίγουρα ενδιαφέρει άμεσα και εξίσου τις συνιστώσες και τα μέλη τους αλλά και τους ανένταχτους και τους απλούς ψηφοφόρους – η κάρτα μέλους μπορεί να περιμένει, το ζήτημα της επιλογής των υποψηφίων βουλευτών πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα, και πάντως πριν από τις εκλογές. Να μην ξεχάσουμε τους τέσσερεις βουλευτές του Σύριζα (εκλέχθηκαν με ψήφους του Σύριζα), που ψήφισαν την Ευρωσυνθήκη (ενάντια στη θέση του Σύριζα).

Γιώργος Παπ

Σχόλιο από Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Φίλε Γιώργο…

Το οργανωτικό σε αντίθεση με το πολιτικό είναι ένα πολύ πιο ξεκάθαρο πεδίο αντιπαράθεσης. Ένα πεδίο στο οποίο οι διαφορετικές απόψεις κάνουν «κρα». Αντίθετα η πολιτική κουβέντα είναι πεδίο πολύ πιο πολύπλοκο. Πεδίο στο οποίο σαν χέλια μπορούν διάφοροι να γλιστρούν.

Άλλωστε ακόμα και για να γίνει έγκυρη πολιτική συζήτηση, χρειάζονται πρώτα έγκυρες διαδικασίες. Αλλιώς με τον σημερινό χυλό και την γραμματεία, και πάλι καμία πολιτική δεν θα έχει νομιμοποίηση και κανείς δεν θα την σέβεται. Άλλωστε αν πάμε σε εκλογές χωρίς δυνατές οργανωτικές αλλαγές που θα δώσουν ελπίδα για το μέλλον, απλά θα πάρουμε 2,7% και ,μετά θα σπάσουμε σε 10 κομμάτια.

Σχόλιο από kostas

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Ας οργανωθεί απο τώρα μια «προ-συνδιάσκεψη» τον Σεπτέμβρη όπου θα συζητηθούν ανοιχτά και δημόσια όλες οι οργανωτικές προτάσεις συνιστωσών και ανένταχτων (με ίσους χρόνους, όχι όπως στο ΕΝΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ και στο 2ο ΚΥΜΑ που μιλήσαν κυρίως οι συνιστώσες)…ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟ?

Σχόλιο από Γιάννης Κυριακάκης
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: