Στοιχεια ανασυγκροτησης (ιστολογιο του κοκκινο-πρασινου δικτυου, 21.7.2009)
21/07/2009, 11:11 μμ
Filed under: Ευκλειδης Τσακαλωτος | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Μετά από τις εκλογές το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδειξε ότι έχει δημιουργήσει το συλλογικό νου και τα κοινά αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα όταν το (κοινωνικό) κύμα, όπως λεει ο βουλευτής μας Θοδωρής Δρίτσας, μας πάει χαμηλά. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο μετεκλογικό φαινόμενο. Την προηγούμενη περίοδο δεν λύσαμε σημαντικά πολιτικό-στρατηγικά και οργανωτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το ίδιο πράγμα είναι κυβέρνηση της αριστεράς με κέντρο τη ριζοσπαστική αριστερά, το ίδιο τα «15» σημεία και το ίδιο, πάλι, τα «5» σημεία προς το ΠΑΣΟΚ; Και ποιος το εκπονεί το σχέδιο μας, με ποια διαβούλευση και με ποια συναίνεση;

Ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε αυτό που έκανε με τόση επιτυχία το Bloco της Πορτογαλίας. Και εκεί υπάρχουν αντιφάσεις, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων. Μόνο που όλοι και όλες έχουν τη μέριμνα να λύνονται τα ζητήματα για το καλό του Bloco. Υπάρχει με λίγα λόγια μια συνείδηση Bloco, και με αυτό το τρόπο δημιουργούνται τα κοινά αντανακλαστικά. Τι θα σήμαινε για μας μια συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζω αρχικά τρία πράγματα.

Πρώτον, μια ενιαία πολιτική έκφραση προς τα έξω. Αρκετοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα. Καμία αντίρρηση. Αλλά με μια προϋπόθεση. Ότι θα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα υποστηρίζουμε όλοι και όλες τις βασικές επιλογές. Δεν μπορεί κάποιοι να μας λένε για «συνεννοήσεις», διατηρώντας το δικαίωμα τους να το κάνουν μπάχαλο με την πρόσβαση που έχουν στα ΜΜΕ. Μια συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάλει μια δημοκρατική κουλτούρα. Επιβάλει να κάνουμε πίσω, για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έχουμε πείσει για τη σημασία των δικών μας προτεραιοτήτων. Αναγκαία και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και η πλουραλιστική εκπροσώπηση των στελεχών στα μέσα. Ακόμα πιο αναγκαία αυτή η δημοκρατική κουλτούρα.

Δεύτερον, χρειάζεται η πολιτική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και ενδιάμεσα όργανα στα οποία να λογοδοτεί η γραμματεία. Θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τις μορφές εκείνες που μπορούν να θεμελιώσουν αυτή την εμβάθυνση; Έχουμε καταλάβει ότι έχουμε κρίση του κομματικού φαινομένου της αριστεράς; Χρειαζόμαστε να πειραματιστούμε με νέες μορφές, ξέροντας ότι θα κάνουμε και αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις. Αλλά η συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτάσσει να μην κάνουμε προτάσεις με οδηγό πιο σχήμα θα βγάλει τη σωστή γραμμή ή πιο εξυπηρετεί καλύτερα τη δική μας οργάνωση. Επιτάσσει να συζητήσουμε σε βάθος. Για παράδειγμα εγώ δεν βλέπω με καλό μάτι τα δημοψηφίσματα για να λυθούν οι πολιτικές διαφορές. Το δημοψήφισμα τις πιο πολλές φορές είναι εργαλείο αρχηγικό – ο αρχηγός επιλέγει πιο ερώτημα θα τεθεί, με πια διατύπωση και σε πια χρονική στιγμή. Μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά η συζήτηση πρέπει να έχει και το αξιακό στοιχείο, με άξονα, δηλαδή, τις βαθύτερες δημοκρατικές και συλλογικές αξίες της αριστεράς.

Τέλος, μια συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να συμφωνούμε προτεραιότητες. Στην εισήγηση ακούσαμε πολλά καλά πράγματα, αλλά χωρίς ιεραρχήσεις. Και όπως λεει μια βασική αρχή της φιλοσοφίας, όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, στην ουσία δεν έχει καμία. Να είναι προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο οι επιπτώσεις της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και το πρεκαριάτο; Δεν ξέρω. Ας το συζητήσουμε. Αλλά ας βρούμε τις αναγκαίες προτεραιότητες. Γιατί η συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ δεν χτίζεται μόνο με την αναγγελία σωστών θέσεων και προτάσεων. Αναγκαίο και αυτό. Αλλά χτίζεται με δουλειά στο κοινωνικό επίπεδο, όταν είσαι εκεί κοντά στα μέτωπα που έχεις επιλέξει, όταν βοηθάς στην οργάνωση των αντιστάσεων, όταν πολιτικοποιείς τις αντιφάσεις. Πόσα τέτοια μέτωπα μπορούμε να ανοίξουμε; Ας το συναποφασίσουμε.

Η συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χρόνο της. Αλλά έχουμε ήδη αργήσει. Ας αρχίσουμε όλοι και όλες να μας επηρεάζει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Το κείμενο βασίζεται στην ομιλία του της 18ης Ιουλίου στη διαδικασία του 2ου Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s