Η κυπριακη τραγωδια ως αποτοκος του ελληνικου εθνικισμου (ΑΥΓΗ, 28.7.2009)
28/07/2009, 8:31 μμ
Filed under: Νασος Θεοδωριδης

ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Φέτος τον Ιούλιο συμπληρώνονται 35 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως νομίζουν ότι η κατακριτέα τουρκική εισβολή… προέκυψε εκ του μηδενός. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να χυθεί κάποιο φως στην πραγματική ιστορία της Κύπρου και στις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού εθνικισμού.

Η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων στην Κύπρο κράτησε τέσσερις ολόκληρους αιώνες. Κάθε κοινότητα είχε διαφορετική εθνική, θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική κουλτούρα. Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να τις συνενώσει ή να τις αφομοιώσει. Σε όλες τις πόλεις και σε πολλά μεικτά χωριά υπήρχαν ελληνικές και τουρκικές συνοικίες.

Το 1963, όμως, η ειρηνική αυτή διαβίωση κατέρρευσε. Υπαίτια ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που με την υποκίνηση και στήριξη της Ελλάδας θέλησε να αφανίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα καταργώντας το Σύνταγμα του 1960. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Κυπριακή Εκκλησία και το μίσος που καλλιέργησε κατά των Μουσουλμάνων. Η προσδοκώμενη προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του οράματος της Μεγάλης Ιδέας, η σταδιακή πραγματοποίηση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830, να επεκταθεί η Ελλάδα 8 φορές, αυξάνοντας τα εδάφη της κατά 278% σε βάρος της Τουρκίας.

Στην περίοδο 1950-1974, η Κύπρος εμφανίζει εικόνα θεοκρατικού κράτους βυζαντινού τύπου. Η ανεξάρτητη Κύπρος που ιδρύθηκε το 1960 επιβίωσε μόλις 3 χρόνια. Οι Ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους. Δεν αποδέχθηκαν ποτέ το καθεστώς ίσων δικαιωμάτων που τους δόθηκε το 1960 από το Σύνταγμα της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1963, το Σύνταγμα καταλύθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες με το Συνταγματικό πραξικόπημα του Μακαρίου, την εκδίωξη των Τουρκοκύπριων από την κρατική διοίκηση και την τρομοκρατική δραστηριοποίηση της ΕΟΚΑ Β, η οποία επεδίωκε την πλήρη εθνοκάθαρση της Κύπρου από τους Τουρκοκύπριους.

Την περίοδο 1963-1974 δολοφονήθηκαν 500 Τουρκοκύπριοι, 103 τουρκικά χωριά κάηκαν, 110 μουσουλμανικά τεμένη υπέστησαν βανδαλισμό και 27.000 Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Τον Ιούλιο του 1974 το πραξικόπημα του Σαμψών συσσώρευσε πολύ περισσότερα δεινά. Το 1963, η τρομοκρατική κυπριακή οργάνωση ΕΟΚΑ Β εφαρμόζει το συνωμοτικό σχέδιο ΑΚΡΙΤΑΣ με σκοπό την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα και την εξολόθρευση των Τουρκοκυπρίων. Εξαπολύθηκε κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που δημιούργησε λουτρό αίματος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1967 με τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, η χαριστική όμως βολή ήλθε το 1974 με το πραξικόπημα του Σαμψών και τη χούντα του Ιωαννίδη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα France Soir, (24 Ιουλίου 1974), «οι Ελληνοκύπριοι πυρπολούσαν τουρκικά τζαμιά και έβαζαν φωτιά με μπαζούκας σε σπίτια Τούρκων στα χωριά γύρω από την Αμμόχωστο. Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι Τούρκοι χωρικοί εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και έτρεχαν να κρυφθούν στα γύρω δάση. Οι πράξεις των Ελλήνων αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα».

Στα τέλη Αυγούστου του 1974 άρχισαν να ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι Τουρκοκύπριων στον βόρειο τομέα της νήσου, στα χωριά Sandalar, Atlilar και Taskent. Η εκταφή των πτωμάτων γινόταν δημόσια κάτω από το βλέμμα παρατηρητών του ΟΗΕ. Ομαδικοί σφαγιασμοί Τουρκοκύπριων διαπράχθηκαν και στην ελληνοκρατούμενη ζώνη.

Οι φασίστες δικτάτορες Σαμψών και Ιωαννίδης είχαν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ολικής εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων και άμεσης προσάρτησης της Κύπρου στην Ελλάδα. Και ενώ έχουμε ακούσει άπειρες φορές για τους 1619 Έλληνες αγνοούμενους, διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι Ελληνοκύπριοι φονιάδες των αθώων Τουρκοκυπρίων δεν έχουν τιμωρηθεί και παραμένουν ελεύθεροι από το 1974. Με τα δεδομένα αυτά ο στερεότυπος ισχυρισμός της Ελλάδας ότι απειλείται από την Τουρκία καταντά εξωπραγματικός.

Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του Κοκκινοπράσινου Δικτύου του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Advertisements

11 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Έκτακτο κείμενο! Αν ανασταινόταν ο Λένιν και το διάβαζε θα τον έκανε να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ΛΑΟΣ. Δαγκωτό!

Σχόλιο από Left G700

το καέμενο είναι αντιγραφή απο την φασιστική ιστοσελίδα http://www.bulgarmak.org/cyprus.htm που προπαγανδίζει τον βουλγάρικο και τούρκικο εθνικισμό
πάτε καλά εκεί στον σύριζα;

Σχόλιο από Πατε καλά

left G700
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕΣ.
ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΜΕ.
ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΛΑ.Ο.Σ?

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σήμερα με τις φωτογραφίες των αιχμαλώτων Κυπρίων φαντάρων πριν την δολοφονία τους αυτό το κείμενο μόνο ως προβοκάτσια θα μπορούσε να γραφτεί Καλός ο αντισωβινισμός αλλά κάπου να λειτουργεί και το πολιτικό κριτήριο και η συγκύρια για ότι γράφουμε Αλλιώς μας βλέπω όλους μαζί στο 1% Προτείνω στους υπευθύνους της ιστοσελίδας να ξανασκεφτούν την ανάρτηση του
Για την ουσία αυτών που γραφείς μονο ένα αντικειμενικό ιστορικό συνέδριο θα μπορούσε να αναζητήσει την αλήθεια για τα εγκλήματα που έγιναν και από τον Ατίλα αλλά και από τους έλληνες φασίστες
ΝΙΚ. ΛΙΒ

Σχόλιο από nikos

Αγαπητέ Left G700, πρόσεξες φαντάζομαι ότι με τις (συνήθεις, εδώ) υπερβολές σου, ξεσήκωσες μια μίνι θύελλα (στο ποτήρι). Τσίμπησε ο φίλτατος Παναγιώτης και κατάφερε, σ’ένα σχόλιο τεσσερισίμιση γραμμών, οι τρεις να είναι …η δικαίωση του ΛΑ.Ο.Σ.
Καλοπροαίρετοι στα όρια της αφέλειας πάλι, οι διαχειριστές του blog του Κοκκινοπράσινου δεν τον κόβουν, αντιμετωπίζοντάς τον ως αυτό που δηλώνει ότι είναι (πρώην αριστερός) και όχι ως αυτό που πιθανότατα είναι (προπαγανδιστής της μεταφασιστικής ακροδεξιάς).
Προς «Πάτε Καλά»: μπήκα στο σάιτ και δεν είδα αυτό που λες. Μήπως όμως η κριτική στον Θεοδωρίδη έχει νόημα γι’αυτά που λέει αυτός -και όχι για το πού τα βρήκε;
Προς τον ΝΙΚ.ΛΙΒ.:Έχω τη γνώμη ότι η πολιτική της Αριστεράς στα εθνικά εκπονείται, κατά μείζονα λόγο, με όρους timing (επίτηδες δε λέω «συγκυρίας»). Σεβόμενος αυτό που λες, νομίζω ότι πρέπει να γράφουμε ό,τι γράφουμε με βάση ένα …αριστερό timing. Ο Θεοδωρίδης, εν προκειμένω, καταλαβαίνει ότι οι αποδείξεις των θηριωδιών του τουρκικού εθνικισμού-μιλιταρισμού χρησιμοποιούνται για τον εξαγνισμό του ελληνικού (και όχι για την καταδίκη των εγκλημάτων και των δύο) και επ’αυτού παρεμβαίνει. Τι λες;

Σχόλιο από Σημείο G

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ
ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΑΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ.

ΑΝ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΛΑ.Ο.Σ
ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΤΩΡΑ.
ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗΣ.

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αγαπητέ σύντροφε (που υπογράφεις Σημείο G),

Η υπερβολή είναι το μόνο «όπλο» που απομένει σε κάποιον, όταν αυτός έχει να αντιμετωπίσει έναν βαθύ δογματισμό σαν του Θεοδωρίδη. Τόσο βαθύ, που αγγίζει τα όρια της ψυχικής καθήλωσης!

Δεν μπορεί να γίνει εδώ διάλογος αναλυτικός και δεν θέλουμε να ξεπέσουμε σε συνθηματολογία. Σε καλούμε όμως να αναρωτηθείς τον βαθμό της πολιτικής «σχιζοφρένειας» που διακατέχει τον Θεοδωρίδη, εστιάζοντας σε μία μικρή(;) «λεπτομέρεια»:

Σε μεταγενέστερο κείμενό του
{Τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων ως συστατικό στοιχείο μιας αριστερής ατζέντας (ΑΥΓΗ, 11.08.2009) 12/08/2009,}, ασκεί κριτική στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή καθυστερούν να δώσουν δείγματα «αντίστοιχου ριζοσπαστισμού σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα «εθνικά θέματα» αλλά και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.».

Ποιά είναι η μικρή λεπτομέρεια; ότι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας μπαίνουν εντός εισαγωγικών. Ενώ οι εθνικές μειονότητες όχι! Φαίνεται ότι για τον Θεοδωρίδη υπάρχουν δύο ειδών έθνη. Τα αληθινά και τα «κατασκευασμένα»!

Με τέτοια «μαργαριτάρια» θα συσπειρώσουμε κόσμο γύρω από την Αριστερά;

Δώσε την απάντηση μόνος σου. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ο δογματισμός κάθε είδους, χαντάκωνε πάντα την Αριστερά. Ο Θεοδωρίδης είναι ένα λαμπρό παράδειγμα δογματικής εμμονής. (Δεν επαναλαμβάνουμε τα περί «ψυχικής καθήλωσης» για να μην κατηγορηθούμε ως «νεοσταλινικοί» που επιδιώκουν τον εγκλεισμό των αντιφρονούντων σε ψυχιατρείο…).

Τα λέμε.

Σχόλιο από Left G700

«Η προσδοκώμενη προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του οράματος της Μεγάλης Ιδέας, η σταδιακή πραγματοποίηση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830, να επεκταθεί η Ελλάδα 8 φορές, αυξάνοντας τα εδάφη της κατά 278% σε βάρος της Τουρκίας.»

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί από τις γελοιδέστερες αιτιάσεις (κυριολεκτικά για γέλια !) που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου!

Προφανώς όταν ο Λένιν, του οποίου την θεωρία και τις απόψεις φαντάζομαι ότι ασπάζεσαι, δεν θα είχε στο μυαλό του και την Ελλάδα ή τους Έλληνες, όταν έγραφε «Το Δικαίωμα των εθνών για την αυτοδιάθεσή τους», διότι σύμφωνα με την λογική του συντάκτη, προφανώς όλοι οι λοιποί στην Βαλκανική πλην Ελλήνων (ίσως και Σέρβων)έχουν δικαίωμα για αυτοδιάθεση, αυτοπροσδιορισμό κ.λπ., κ.λπ.

Και μερικά ερωτήματα, για τα οποία θα ήθελα απαντήσεις :

1. Η ΕΟΚΑ Β’ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, συμφωνώ. Η άποψή σου για την ΕΟΚΑ ποιά είναι;

2. Ήταν οι Καραολής, Δημητρίου, Παληκαρίδης (18 ετών) και αυτοί Εθνικιστές τρομοκράτες που θέλαν το 278 % να το αυξήσουν εις βάρος της Τουρκίας;

3. Η αύξηση κατά 8 φορές της Ελλάδος εις βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (και όχι της Τουρκίας, αυτή αποτελεί ΑΛΛΟ κράτος) για ποιόν λόγο σε ενοχλεί;

4. Το γεγονός ότι το 97% των Κυπρίων που ψήφισαν υπέρ της Ένωσης (μεταξύ των οποίων και πάμπολλοι Τουρκοκύπριοι) τους καθιστά αυτόματα Εθνικιστές και οπαδούς της Μεγάλης Ιδέας;

5. Η αριστερά τόσα χρόνια επιμένει σε Δημοκρατικές Διαδικασίες (και πολύ καλά κάνει). Το 75% του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν σημαίνει ότι και αυτοί είναι Εθνικιστές;

Το αυλάκι χωράει πολύ νερό αλλά οι απαντήσεις στα παραπάνω θα ήταν αρκετές.

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει αναπάντητο από πλευράς σου σχόλιό μου σε άλλο άρθρο σου.

Σχόλιο από Κωνσταντίνος

Κωνσταντίνε,

για να θεωρείς την άποψη μου περί Κυπριακού και επεκτατικού ελληνικού εθνικισμού ως γελοία, δεν θα πρέπει να έχεις διαβάσει ούτε τον (κορυφαίο) Ηρακλείδη αλλά ούτε καν Δρουσιώτη.

Απαντώ στα ερωτήματα.
1) Αν και η ΕΟΚΑ δεν είχε το χάλι της ΕΟΚΑ Β, συνέβαλε κι αυτή στον εθνικισμό, τον οποίο συγκάλυπτε κάτω από έναν ψευτο-αντιιμπεριαλισμό, όπως άλλωστε κάνει π.χ. και το «δίκτυο 21» στην Ελλάδα σήμερα.

2)Οι Καραολής, κλπ, φυσικά δεν ήταν τρομοκράτες, αλλά θύματα μιας ιδεολογίας αίματος και μίσους (διάβασε και λίγο Τριαρίδη http://www.triaridis.gr)

3) Η αύξηση της Ελλάδας σε περιοχές που ΔΕΝ είχαν πλειοψηφία Έλληνες είναι σαφώς ενοχλητική και εθνικιστική

4)Ναι, το ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 97 % δείχνει την υποταγή σε μια ιδεολογία που είχε διεισδύσει μέσω προπαγάνδας μέχρι το μεδούλι των ψηφισάντων, και βεβαίως τους καθιστά εθνικιστές.

5)Το άθλιο ΟΧΙ στο θετικότατο σχέδιο Ανάν φανερώνει όχι μόνο εθνικισμό αλλά και το σνομπισμό της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης που το σπονσοράρισε, καθότι δεν επιθυμεί να πληρώσει τα σπασμένα της επανένωσης (αφού μοιραία ο πλούσιος Νότος θα επωμιστεί τα βάρη του φτωχού Βορρά).

Νάσος Θεοδωρίδης

Σχόλιο από Νάσος Θεοδωρίδης

Αγαπητέ Νάσο,
και Ηρακλείδη διάβασα και Δρουσιώτη.Δεν κατάλαβα ομως ότι οι απόψεις τους θα πρέπει να είναι ο «πνευματικος φάρος μας» ή το ευαγγέλιό μας!

Επί των λοιπών :
1. Προφανώς και ο ΕΛΑΣ (τι όνομα κι αυτό), συνέβαλε κι αυτός στον εθνικισμό, τον οποίο συγκάλυπτε κάτω από έναν ψευτο-αντιιμπεριαλισμό.
2. Προφανώς τα θύματα των εκατομβών των Ελλήνων στην κατοχή από τους Γερμανούς, αποτελούσαν απλά «θύματα μιας ιδεολογίας αίματος και μίσους».
3.Το 83% των Ελλήνων στην Κύπρο προφανώς δεν αποτελεί πλειοψηφία και άρα ήταν «ενοχλητικό και εθνικιστικό» το αίτημα για Αυτοδιάθεση. Ενώ αντίστοιχα η Αυτοδιάθεση σε άλλες περιοχές είναι επιβεβλημμένη (βλ. Κόσσοβο)
4.Άλλο το «δείχνει» κι άλλο το «είναι». Παρ’ όλα αυτά ποιό είναι το ποσοστό το οποίο μια «comme il faut» πολιτική αντίληψη θεωρεί ως όριο, για να μην είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ; Ή μήπως στο όνομα ενός «politically correct» ορθολογισμού θα πρέπει να επιβληθεί ένας νέου τύπου ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ; (Και σε τελική ανάλυση αν σε καθεστώς στυγνής Αγγλοκρατίας – ή μήπως κι αυτό είναι «politically correct» απαράδεκτη ορολογία – «είχαν διεισδύσει μέσω προπαγάνδας μέχρι το μεδούλι των ψηφισάντων» και στηρίχτηκε το αίτημα της Ένωσης ακόμα και από τους Τουρκοκύπριους, μπράβο τους και μαγκιά τους!!!!
5. Δεν ήξερα ότι το 75% των Ελληνοκυπρίων ανήκει στην Ε/Κ άρχουσα τάξη. Δεν ήξερα ότι ο «σνομπισμός» αποτελεί πολιτική πρακτική.
Μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι το 45% της Κύπρου τελεί υπό ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ και όλα εκεί ελέγχονται από το Τουρκικό Καθεστώς, δεν ήξερα ότι υπάρχει ο «γενικά» Κυπριακός Βορράς και ο Κυπριακός Νότος (όπως λέμε δηλ. Ιταλικός Βορράς και Ιταλικός Νότος).

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Σχόλιο από Κωνσταντίνος

Γιατί λογοκρίνατε το σχόλιό μου,δεν ήταν υβριστικό,απλά έθετα ερωτήματα και επθιχειρήματα,στα οποία να υποθέσω ότι δυσκολεύεται ο κ.Θεοδωρίδης να απαντήσει?
Παρακαλώ να το επαναφέρετε!

Σχόλιο από Σωκράτης
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: