Να ξαναγίνει σύνθημα της Αριστεράς ο Μονομερής Αφοπλισμός (ΑΥΓΗ, 5.8.2009)
05/08/2009, 10:13 πμ
Filed under: Νασος Θεοδωριδης

ΤOY ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Είναι κρίμα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεχαστεί ένα πάγιο και βασικό σύνθημα του παγκόσμιου ειρηνιστικού κινήματος: ο Μονομερής Αφοπλισμός. Τα κινήματα ειρήνης δεν ξεπήδησαν ξεκομμένα από τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά οράματα της αλλαγής των οικονομικών δομών, της απελευθέρωσης των εργαζομένων από την καταπίεση των αφεντικών τους και της συνολικής οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας βασισμένης στην αλληλεγγύη και στη συναδέλφωση. Ένας τύπος κοινωνίας με διαφορετικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις από το σημερινό – άρα ένα αντισυστημικό μοντέλο Δημοκρατικού Κομμουνισμού – που φιλοδοξεί να χειραφετήσει τους λαούς, παρέχοντας σε αυτούς τα μέσα παραγωγής για να τα αυτοδιαχειριστούν, μακριά από λογικές κέρδους και αγοράς, που έχουν επιφέρει δυστυχία, άγχος επιβίωσης και ανισότητα εκεί όπου εφαρμόζονται, είναι αδύνατον εξορισμού να συμβιβαστεί με ένα παράλληλο σύστημα λειτουργίας μιλιταριστικών μηχανισμών (κατʼ ευφημισμόν ενόπλων δυνάμεων). Ας θυμηθούμε απλώς τη διάσπαση της Β’ Διεθνούς όταν αυτή πρόδωσε τις αντιεθνικιστικές και αντιπολεμικές αξίες του σοσιαλισμού ή τον φλογερό αριστερό Αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο Γιουτζήν Ντεμπς, που συνδέοντας τον ταξικό αγώνα του εργατικού κινήματος με έναν ασυμβίβαστο ριζοσπαστικό πασιφισμό (σε μια «κοκκινο-πράσινη όσμωση») κερδίζοντας εκατομμύρια ψήφους εργατών, αλλά οδηγήθηκε στη φυλακή για την αντίθεση του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν η αριστερά αντιστέκεται σε καταπιεστές, δεν το κάνει για «εθνικούς λόγους», αλλά για βαθύτατα πολιτικούς / ιδεολογικούς λόγους. Οι Έλληνες δεν είχαν να χωρίσουν τίποτε με τους Γερμανούς εργαζόμενους, όπως βροντοφώναζε (για τους Ιταλούς) ο ηρωικός Πουλιόπουλος τη στιγμή της βάρβαρης εκτέλεσης του. Ο αγώνας ήταν κατά του ναζισμού. Οι Γερμανοί δεν ήταν όλοι ναζί. Περίπου 40.000 Γερμανοί αντιρρησίες συνείδησης εκτελέστηκαν από το Χίτλερ.

Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία σχεδιάζει να «κατακτήσει» στρατιωτικά την Ελλάδα είναι πολιτικά γελοίος, διότι τέτοιου τύπου μείζονες αναταράξεις και ανακατατάξεις ανήκουν ιστορικά σε άλλους αιώνες και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, την αλληλοσύνδεση των οικονομιών, κ.λπ. Οι λαοί σήμερα υποφέρουν από ταξικούς ζυγούς. Ο Έλληνας εφοπλιστής δεν είναι καθόλου καλύτερος ή δημοκρατικότερος έναντι του Έλληνα ναυτεργάτη από ό,τι θα ήταν π.χ. ένας Τούρκος που θα τον αντικαθιστούσε.

Τι συνιστά άραγε σήμερα «εθνική απειλή» για την Ελλάδα ; Το γεγονός της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία (τραγικά επίκαιρο λόγω γρίπης), οι θάνατοι ηλικιωμένων εξαιτίας έλλειψης υποδομών στα άγονα νησιά ή κατάλληλων αερομεταφορών, οι πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση της χώρας (τον μαζικό αποχαρακτηρισμό των οποίων ζητάει επισήμως το κατά τα άλλα…πατριωτικό ΛΑΟΣ στο Πρόγραμμα του), δεν συνιστούν άραγε πραγματικές εθνικές απειλές (σε αντίθεση με τη φανταστική εκ Τουρκίας) ; Όταν πολύ σωστά η αριστερά τονίζει ότι τα χρέη του κράτους και των ιδιωτών προς το ΙΚΑ ανέρχονται αθροιστικά στα 18 δισ., πώς γίνεται να συμβιβαζόμαστε μόνο με… περικοπές «αμυντικών» δαπανών, και να μη ζητάμε την ολοσχερή κατάργηση τους, τη στιγμή που απομυζούν λαίμαργα το μεδούλι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας; Ίσα ίσα για να είμαστε ελαφρώς καλύτεροι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.;

Συνεπώς, η δική μας αριστερά (δηλαδή μια αριστερά που δεν λατρεύει φετιχιστικά και απροκάλυπτα τον μιλιταρισμό, όπως το ΚΚΕ) δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να χρησιμοποιεί το επιχείρημα περί «αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών», διότι παρέχει άλλοθι στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων εξουσίας να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις στρατιωτικές δαπάνες ισχυριζόμενες ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εφόσον η άλλη πλευρά δεν μειώνει τους εξοπλισμούς. Έτσι, διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος, και οι μόνοι που βγαίνουν χαμένοι είναι οι λαοί, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι όπλων.

Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του Κοκκινοπράσινου Δικτύου του ΣΥΝ και του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.Αρέσει σε %d bloggers: