Τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων ως συστατικό στοιχείο μιας αριστερής ατζέντας (ΑΥΓΗ, 11.08.2009)
12/08/2009, 1:55 μμ
Filed under: Νασος Θεοδωριδης | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις αποτέλεσαν δύο πρόσφατα περιστατικά : αφενός η υποβολή μιας μήνυσης προς τον δημοσιογράφο Τάκη Μίχα για το ζήτημα των Ελλήνων εθελοντών στον πόλεμο της Βοσνίας, και αφετέρου η παντελής αποσιώπηση των σοβαρών καταγγελιών του κόμματος της μακεδονικής μειονότητας «Ουράνιο Τόξο» σχετικά με αντιδημοκρατικές προεκλογικές πρακτικές της Πολιτείας.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ στους περισσότερους τομείς της πολιτικής θεωρίας και δράσης ο ΣΥΝ, με την πολύτιμη αρωγή σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να δώσει επιτέλους σάρκα και οστά σε μια έμπρακτη αριστερή στροφή, δείχνοντας πολιτική βούληση προσέγγισης μιας αντισυστημικής τροχιάς ( π.χ. συμβολή στους εξαίρετους και τολμηρούς 15 Στόχους Πάλης, διατύπωση ριζοσπαστικών αιτημάτων που καθιστούν σαφή την ανάγκη αντικατάστασης του καπιταλισμού από τον σοσιαλισμό, ανυποχώρητη στήριξη της εξέγερσης του Δεκέμβρη, συμβολική νυχτερινή επίσκεψη στη ΓΑΔΑ, κ.λπ.), αντιθέτως αργούν ακόμη να φανούν δείγματα αντίστοιχου ριζοσπαστισμού σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα «εθνικά θέματα» αλλά και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Μετά τη λήξη της γιουγκοσλαβικής τραγωδίας η αριστερά δεν μπόρεσε να κάνει μια συγκροτημένη αποτίμηση αρθρώνοντας ένα λόγο που θα συνδυάζει τον αντιεθνικισμό και τον αντιιμπεριαλισμό, δηλαδή που αφενός θα τονίζει ότι το βασικό αίτιο (κατά 90%) του πολέμου ήταν οι εθνικιστικές πολιτικές (πρωτίστως της κλίκας Μιλόσεβιτς και δευτερευόντως Κροατών και Βοσνίων ηγετών) ενάντια στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και αφετέρου θα υπογραμμίζει ότι τις υπαρκτές αυτές βαλκανικές αντιθέσεις ήρθαν κι εκμεταλλεύτηκαν αισχρά οι Δυτικοί (χωρίς όμως να τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι).

Σε αντίθεση με την περίοδο των κατακριτέων βομβαρδισμών του Βελιγραδίου το 1999, την εποχή των μαζικών σφαγών της Σρεμπρένιτσα (1995) μόνο ελάχιστες συλλογικότητες έφεραν στο φως τις φρικαλεότητες του σερβικού και σερβοβοσνιακού εθνικισμού, ιδίως όταν τρανταχτά ονόματα του πολιτικού κόσμου έκαναν πλάτες στα εγκλήματα του συρφετού των Μλάντιτς και Κάραζιτς σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Απουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες από την αριστερά μια κουλτούρα υπεράσπισης των μειονοτήτων, που ενώ υπήρχε στους κλασικούς της Θεωρίας τη χάσαμε στην πορεία του χρόνου. Όμως αριστερή σκέψη δίχως ενεργό προάσπιση των εθνικών μειονοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό για δύο λόγους : πρώτον, διότι ως αυταξία η διεκδίκηση δικαιωμάτων σε συλλογική βάση (γλώσσα , εκπαίδευση, αναγνώριση κ.λπ.) είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ελευθερία των ανθρώπων, εφόσον οι ίδιοι τα βιώνουν ως χειραφέτηση (πράγμα που οφείλουμε να σεβαστούμε), και δεύτερον διότι με την υποστήριξη των μειονοτήτων αποδομείται ο κυρίαρχος μύθος περί ομοιογένειας και έτσι επέρχεται πλήγμα στον εθνικισμό που με τον μανδύα του πατριωτισμού αποτελεί το δεκανίκι του υπάρχοντος συστήματος ταξικής εξουσίας συσκοτίζοντας τις υπαρκτές διαφορές και αντιθέσεις.

Είναι λυπηρό που η δική μας αριστερά δεν αντέδρασε στην επίσημη κρατική λογοκρισία του προβλεπόμενου προεκλογικού πεντάλεπτου του Ουράνιου Τόξου (με αφορμή την ύπαρξη αποσπασμάτων στη μακεδονική γλώσσα) , ή για την επίθεση των Χρυσαυγιτών κατά την παρουσίαση του ελληνο-μακεδονικού λεξικού, τις παραμονές των εκλογών στην Αθήνα, με την ανοχή της αστυνομίας, ή για τη μη παράδοση από ταχυδρομικά καταστήματα της βορειοδυτικής Ελλάδας επιστολών του εν λόγω κόμματος, το οποίο ευτυχώς παρά την κρατική τρομοκρατία κατόρθωσε και έλαβε 4.500 ψήφους, δηλαδή υπερδιπλάσιους των Ελλήνων της Ισταμπούλ που αναγνωρίζουμε ως μειονότητα.

Ο διάλογος για όλα αυτά πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στην οπτική των δικαιωμάτων και όχι της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Advertisements

17 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Όσο εσύ είσαι αριστερός άλλο τόσο εγώ είμαι ο Πάπας.Για τα εγκλήματα των Αλβανών στο Κόσοβο,όταν πουλούσαν όργανα Σέρβων,Τσιγγάνων και άλλων εθνικών ομάδων άκρα του τάφου σιωπή.Για τους βομβαρδισμούς εναντίον των Σέρβων από τους αμερικανοευρωσοσιαλιστές τίποτα.Για τις διώξεις εναντίων Ελλήνων στην Αλβανία τίποτα.Για το κυνηγητό εναντίον του Σέρβου φιλέλληνα Γκλιγκορίεβιτς στα Σκόπια από το ναζιστικό καθεστώς Γκρουέφσκι τίποτα.Για τα εγκλήματα πολέμου των Τούρκων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974 τίποτα.Σε αυτές τις περιπτώσεις ούτε μειονότητες υπάρχουν ούτε ευαισθησίες εεε;Το περίεργο είναι ότι οι απόψεις σου περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»ταυτίζονται με τις αμερικανικές.Μήπως να τις ξαναδεἰς;

Σχόλιο από Τάνταλος

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΝΤΑΛΟ.
ΓΙΑΥΤΟ ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟ 1993.
ΤΟ 1993 Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
ΕΧΕΤΕ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΘΕΙ.
ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
Δ Ε Ν Τ Ο Κ Α Τ Α Λ Α Β Α Τ Ε ?

ΚΚΕ εσωτερικου(1974-1989)

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παναγιώτη, θά’θελα πολύ να μας εξηγήσεις το κριτήριο με το οποίο ήσουν στον ΣΥΝ μέχρι το 1993 και τώρα (όπως λες σε άλλο σχόλιό σου, στο ίδιο μπλογκ: το πήρες εργολαβία, μου φαίνεται…) είσαι στον ΛΑ.Ο.Σ.

15 χρόνια στο ΚΚΕ Εσωτερικού (όπως λες), δεν άκουσες τίποτα για την Λούξεμπουργκ, τις θέσεις του Λένιν για το «Εθνικό Ζήτημα»,τον Πουλιόπουλο; Δε διάβασες ποτέ Εποχή ή Πολίτη; Δεν πρόσεξες ότι η διαφορά των κομμουνιστών έναντι των άλλων εργατικών κομμάτων (κατά τον Μαρξ του Κομμ. Μανιφέστου), είναι ότι προωθούν την ενότητα των εργαζομένων πέρα από εθνικά σύνορα; 15 χρόνια κομμουνιστής για να ψηφίζεις σήμερα το κόμμα του ναζιστή Πλεύρη; Δεν μας τα λες καλά…

Τάνταλε, βαριόμαστε αφόρητα τον αντιαμερικανισμό της ακροδεξιάς, μεταξύ άλλων και γιατί ξέρουμε ελληνική ιστορία. Ματαιοπονείς, ως άλλος Σίσσυφος.

Σχόλιο από μέλος του ΣΥΝ

Επειδή και εγώ ξέρω ιστορία,θα ήθελα να σε ρωτήσω πότε ήταν αντιαμερικανική η ακροδεξιά;Όταν συνεργάζονταν με τους αμερικανούς στο ΝΑΤΟ ή η Χούντα ήταν αντιαμερικανική;Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.Η Αριστερά έχει δώσει αγώνες εναντίον των Αμερικανών και των Άγγλων και των ντόπιων συνεργατών τους,όταν στήριζε τους αγώνες των Κυπρίων και την αυτοδιάθεση τους.Η Δεξιά τι έκανε τότε;Αν ο ΛΑΟΣ πάρει 10% αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είστε εσείς και η φιλοαμερικανική και φιλοατλαντική πολιτική σας.Επίσης ,η θέση του ΚΚΕ για το Μακεδονικό άλλαξε και αναιρέθηκε η άποψη Πουλιόπουλου.Τους Σκοπιανούς που είχαν αλυτρωτικές τάσεις σε βάρος της Ελλάδας εξουδετέρωσε ο Βαφειάδης,όπως γράφει ο Χάμοντ στην «Ιστορία της Μακεδονίας».Σήμερα τι κάνετε,για να χτυπήσετε το αυγό του φιδιού που λέγεται Γκρουέφσκι;

Σχόλιο από Τάνταλος

Τάνταλε, προσπάθησε να μην είσαι ατάλαντος. Πρώτη φορά ακούς για τον αντιαμερικανισμό της ακροδεξιάς;
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=167525&dt=04/11/2007
Δεν είναι κάπως άκομψο να εγκαλείς αριστερούς με βάση τις αρχές τους, ξεχνώντας ότι ο διεθνισμός είναι καταστατικά μία απ’αυτές; Και είσαι σίγουρος ότι θα στενοχωρηθείς αν πάρει 10% ο ΛΑ.Ο.Σ (επειδή εμείς δεν υιοθετούμε την πολιτική του); Μήπως να ήσουν γενικά πιο φειδωλός στις περί αριστεροσύνης απόψεις σου, ιδίως όταν άνθρωποι σαν το Θεοδωρίδη έχουν στοχοποιηθεί κατ’επανάληψη από φασιστοσάιτ και έχουν δεχτεί καθόλου εικονικές επιθέσεις (βλ. χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών);Μην επιμένεις, καλοκαιριάτικα…

Σχόλιο από kokkinoprasinodiktyo

Κάποιος/α να υπενθυμίσει στον Παναγιώτη ότι το ΚΚΕ Εσωτερικού διασπάστηκε το 1986, άρα αυτός αποκλείεται να ήταν μέλος του απ’το 1974 ως το 1989, όπως γράφει. Ψεματούρες…

Σχόλιο από Πάλι τα ίδια...

Καταρχάς,δεν εγκαλώ κανέναν.Βέβαια, διεθνισμός προϋποθέτει τον εθνισμό,δηλ.τον πατριωτισμό(όρα Βελουχιώτη,ΕΑΜ).Ο κύριος Θεοδωρίδης μπορεί να γράφει ό,τι θέλει.Δικαίωμά του,αλλά δεν μπορεί να αποφύγει την κριτική,για την οποία δεν υπάρχει αντίλογος ουσιαστικός.Αν δέχτηκε επίθεση,σαφώς και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι.Αν αύριο ένα μέλος του ΛΑΟΣ,δεχόταν επίθεση,εσείς θα την καταδικάζατε;Γιατί για μένα αριστερά σημαίνει ανταλλαγή απόψεων και όχι προπαγάνδα,σημαίνει να ακούω τον άλλο και αν μου λέει κάτι σωστό να το δέχομαι και όχι να κλείνομαι στο ιδεολογικό είδωλό μου.Ο «αντιαμερικανισμός της Δεξιάς» είναι νεόκοπο φρούτο και κατασκευασμένο,όπως και ο δήθεν αντιεθνικισμός της Αριστεράς που στο παρελθόν έδωσε αγώνες για την Ελλάδα.

Σχόλιο από Τάνταλος

Η ιντερνετική ακροδεξιά σε υπηρεσία πάλι;Διακοπές δεν πάτε;Τουλάχιστον ο συγκεκριμένος είναι κάπως ευπρεπής, μέσα στην εμμονή του να συνδέει το Συνασπισμό με τους …»αμερικανοευρωσοσιαλιστές». Δεν τού’χει πει κανείς ότι Μπίστης τέλος, να μη χαλάει ώρα πάνω απ’την οθόνη; Πού να τό’ξερε ο Βελουχιώτης ότι θα γινόταν επιχείρημα στο στόμα πλεύρηδων, λεπενικών και λοιπών δημοκρατικών, λέμε τώρα, δυνάμεων. Ε, ρε, ρεσαλταρισμένοι…

Σχόλιο από Με το ζόρι παντρειά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ
ΤΟ ΚΚΕεσωτερικου υπηρξε απο το 1968(Παρτσαλιδης-Δημητριου-Ζωγραφος)και με πρωτο γραμματεα τον Μπαμπη Δρακοπουλο,μεχρι το 1986 οταν μετεξελιχθηκε σε ΕΑΡ και ενα τμημα απεχωρησε με τον Μπανια και κρατησε τον τιτλο σφραγιδα ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
ΤΟ 1989 Η ΕΑΡ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ.
Το 1991 αποχωρει το ΚΚΕ απο τον Συνασπισμο.
Το 1993 λιγο πριν τις εκλογες στις 9-9-1993
αποχωρει μεγαλη μεριδα στελεχων και προσχωρει στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ(ΛΕΝΤΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ-ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΩΤΑΣ-ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΛΠ).
ΚΑΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΕ 2,99% ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ.
ΕΔΩ ΠΡΟΣΕΞΤΕ
Στον νομο Ροδοπης ο Συνασπισμος απο 4% το 1993 παιρνει 12% και εκλεγει βουλευτη τον Μουσταφα Μουσταφα.(στις επομενες εκλογες 2000 ξαναπεφτει
στο 4%).
ΜΗΠΩΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ?
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ,ΑΛΛΑ ΑΘΕΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ.
Σε λιγους μηνες μετα ο Προεδρος Ν.Κωνσταντοπουλος
και ο Μουσταφα πηγαινουν στην Τουρκια για συνομιλιες με την Τουρκικη ηγεσια.
Η κυβερνηση στην Τουρκια τοτε ηταν ο Ερμπακαν ο φονταμενταλιστης και ο Μπαχτσελι των Γκριζων Λυκων.
Με αυτη την «δημοκρατικη» ηγεσια συνομιλει ο ηγετης του Συνασπισμου,και επι πλεον καταθετει στεφανι στο μαυσωλειο του Μουσταφα Κεμαλ,του γενοκτονου των προγονων μου ΠΟΝΤΙΩΝ.
ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ?
ΤΟ 1993 ΕΦΥΓΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ δεν παυει να ειναι ενα πατριωτικο κομμα και αυτο με ενδιαφερει.
Εσεις που νομιζετε οτι ειστε δημοκρατες ξαχνατε το παραμυθι που μας ταιζε το κομμα μας το ΚΚΕ εσωτερικου οτι το καθεστως Τσαουσεσκου ειναι
αδελφο-σοσιαλιστικο ?.
Και οταν κατερευσε το καθεστως Τσαουσεσκου,μεσα στην γενικη κατακραυγη για τα εγκληματα του,
συνηλθε αμεσως και εκτακτως η Κ.Ε. του κομματος
και διεκοψε αμεσως σχεσεις με το αδελφο Σταλινικο κομμα της Β.Κορεας.

ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ φανταζει πολυ ποιο δημοκρατικο απο τον χωρο της πρωην ανανεωτικης αριστερας.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΝΑΚΙΟΥ.

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για τον Παναγιώτη, «που δεν τσιμπάει» (και δεν βαριέται):

1. Κατ’αρχάς χρόνια πολλά.

2. Κατά δεύτερον, το να μιλάς για τον εαυτό σου στο γ’ενικό, δείχνει υπερβολική οίηση.

3. Τα περί «Αριστεράς του Κολονακίου» μας είναι παγερά αδιάφορα: αν είχες την παραμικρή σχέση με τον χώρο και τη «γεωγραφία» του, θα το ήξερες. Κολονακιώτικο βίο διάγουν πλείστοι όσοι σύνορκοί σου, ψάξε πρώτα εκεί.

4. Η ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού σ’εμάς είναι γνωστή. Κατά τα φαινόμενα, εσύ την έμαθες στο Wikipedia, αν κρίνουμε απ’το άγχος σου να μας τη θυμίσεις και την αγωνία σου να δικαιώσεις τους «πατριώτες» φιλοναζί που (εσχάτως;) ψηφίζεις.

5. Άσε τα ηρωικά και πένθιμα για το «παρελθόν» σου: και ειλικρινής να ήσουν, τα στερνά (δ ε ν )τιμούν τα πρώτα. Επειδή δεν είσαι, δεν μπαίνουμε στον κόπο να σου φρεσκάρουμε τη μνήμη για την πολιτική καταγωγή των στελεχών του κόμματός που ψηφίζεις, τις συνεργασίες του με τα «δεξιά» του, τα εμφυλιοπολεμικά μνημόσυνα στα οποία συχνάζουν χρόνια τα κορυφαία στελέχη του. Προφανώς δεν είσαι τόσο αφελής: μάλλον είσαι ευσυνείδητος και σε βάρδια.

6. Ο μόνος λόγος που σας απαντάμε, είναι ότι μας φαίνεται ενδιαφέρουσα, μέσα στην αμετροπέπεια και την κουτοπονηριά της, η προσπάθεια να το παίξετε μακρινά ξαδέφια της παραδοσιακής Αριστεράς και να αποκτήσετε πρόσβαση στον κόσμο της, συνδυάζοντας, σ’έναν αχταρμά, Βελουχιώτη και Πλεύρη (!), ΚΚΕ εσωτερικού (!!) και τουρκοφαγία. Οποία συμβατότης… Σε κάθε περίπτωση, η πλάκα των «απογοητευμένων πρώην αριστερών» που έγιναν ακροδεξιοί δεν έχει γούστο για παραπάνω από τρία-τέσσερα σχόλια.

Σχόλιο από Προλαλήσας

μηπως μπηκα σε ιστοσελιδα ΚΚΕ?
η μηπως ΚΚΣΕ?
μου θυμιζεις εισαγγελεα στις δικες της Μοσχας επι Σταλιν.

επι της ουσιας καμμια απαντηση.

η αριστερα δεν μπορει να απεξαρτηθει απο τον σταλινικο φασισμο.

αν αριστερα για σας ειναι τα καθεστωτα
ΣΤΑΛΙΝ-ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ-ΠΟΛ ΠΟΤ-ΧΟΝΕΚΕΡ ΚΛΠ
τοτε δεν υπαρχει αριστερα.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
απο τα 92 χρονια υπαρξης της αριστερας ποσα ηταν τα πατριωτικα χρονια?
μονο 1941-1944 και γιαυτα χρειαζεται συζητηση.

Μηπως γιαυτο ειστε υπερ της ελευθερης διακινησης
(μαλακων?)ναρκωτικων?
Μου θυμισες το τραγουδι του Πανου Τζαβελα
«ελευθερο το χασισι
ποτε ο λαος να μην ξυπνησει»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ
1977-1979

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αγαπητέ Παναγιώτη επειδή δήλωσες γραμματέας του»Ρήγα» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης να σουθυμίσω κάτι που το έγραψες μόνος σου λίγο παραπάνω:
«ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΝΑΚΙΟΥ». Τότε ήταν της μόδας Παναγιώτη μου να είσαι αριστερός, όχι τώρα. Τώρα της μόδας είναι να είσαι «πατριώτης» του Καρατζαφέρη΄, του Ψωμιάδη, του Παπαθεμελή και του Ανθιμου. Αρα πάλι με τη μόδα είσαι.
Οσον αφορά σε αυτά που γράφει ο Νάσος Θεοδωρίδης, δεν συμφωνώ, αφού δεν έχει πάρει υπόψη του τις μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές και νομίζει ότι σήμερα υπαρχει ο διπολισμός του ’70 και του ’80. Ο λόγος του δεν παίρνει υπόψη ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Βαλκανίων. Προσπερνά με ευκολία ότι ο κόσμος είναι πολυπολικός, ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔ πάνω από εκατό εθνότητες ψάχνουν ταυτότητα, ότι η Τουρκία παίζει ένα νέο παιχνίδι τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία προσπαθώντας να «λύσει» και το Κουρδικό τη στιγμή που στην Κύπρο παρεμβαίνει υπερ των Τούρκων εποίκων. Οσον αφορά την ΠΓΔΜ η εθνικιστική ηγεσία της (που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Ψωμιάδη και τον Αδωνι) θέλει να παίξει το ρόλο του κομπάρσου των Αμερικανών και των λοιπών προθύμων στα Βαλκάνια μαζί με την Αλβανία. Αρα πρόκειται για επικίνδυνη ηγεσία και προϋποθέτει άλλη στάση από την Ελλάδα και δη από την Αριστερά, για να μην αφήνουμε τους εδώ – ευτυχώς γραφικούς -εθνικιστές να παίζουν το «πατριωτικό» παιχνίδι.

Σχόλιο από redteam

«το οποίο ευτυχώς παρά την κρατική τρομοκρατία κατόρθωσε και έλαβε 4.500 ψήφους, δηλαδή υπερδιπλάσιους των Ελλήνων της Ισταμπούλ που αναγνωρίζουμε ως μειονότητα».
Θα ήθελα να αναφερθώ στο παραπάνω κομμάτι, προσπερνώντας τα υπόλοιπα του άρθρου χωρίς σχόλια γιατί μπορεί να χαρακτηριστώ εθνικιστής (εξ’ άλλου αυτή η ταμπέλα είναι της μόδας για κάποιο κομμάτι της αριστεράς).
Προφανώς είναι γνωστός ο πληθυσμός των Ελλήνων της Πόλης πριν το ’55 και μπορεί να γίνει σύγκριση με τον «υποδιπλάσιο» σημερινό αριθμό των Ελλήνων. Χρόνια τώρα που έχω σχέση με την Αριστερά, ποτέ δεν άκουσα από την Αριστερά ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ για τα Σεπτεμβριανά. Πιθανόν ίσως γιατί οι Ρωμιοί της Πόλης δεν ήταν πούροι προλετάριοι, άρα «λίγοι» για τον κρυπτοτριτοΔιεθνισμό της σημερινής Αριστεράς, αλλά μικροαστούληδες και συνεπώς καλά να πάθουν. Τελικά απ’ ότι φαίνεται για μερικούς (ευτυχώς) στην Αριστερά, οι σφαγές, οι βιασμοί και οι λεηλάσίες χρήζουν καταγγελίας και Πανεπιστημιακής ενασχόλησης, όταν γίνονται σε ορισμένη μόνον κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά θεωρώ επιεικώς ανήθικο να χρησιμοποιείται από «υπερασπιστές» εθνικών μειονοτήτων σαν επιχείρημα ο αριθμός των εναπομεινάντων Ελλήνων της Πόλης και μάλιστα σε αντιδιαστολή με δήθεν Μακεδονική μειονότητα (αλήθεια, όταν συνομιλούν με τους Βουλγάρους σε τι γλώσσα συνεννοούνται;).
Στην Αριστερά, η λέξη που έμαθα ότι έχει μεγαλύτερη ισχύ απ’ όλα τα δόγματα μαζί είναι η λέξη «αλήθεια». Αλλά δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται πλέον, αληθινό είναι ότι βολεύει την πολιτική των Τριτοδιεθνιστικών Σταλινικών υπολειμμάτων και των νέων Συμμάχων τους.

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Κωνσταντίνος

Σχόλιο από Κωνσταντίνος

Kατ αρχας ευχαριστω τον «προλαλησαντα» για τις ευχες του.
Απαντω για τελευταια φορα στους
«προλαλησαντα» και «redteam».
1)Στην εποχη μου μοδα ηταν η αριστερα για τα παιδια της μεγαλοαστικης ταξης και τα οποια κατα συντριπτικη πλειοψηφια ηταν οργανωμενα στο ΕΚΚΕ(πχ Τατουλης κλπ)
και αρκετα στο Ρηγα Φεραιο.
Οχι για εμας της εργατικης ταξης.
Το πρωτο ταμπλο για την ομοφυλλοφυλια εμφανιστηκε
σε φεστιβαλ «αυγης-θουριου».
Και τωρα προταση του Συνασπισμου για ελευθερη διακινηση (μαλακων?)ναρκωτικων.
Αυτο ειναι το μοντελο κοινωνιας της συγχρονης αριστερας?
Ναρκωτικα και ομοφυλλοφυλια?

2)»πριν μας κυνηγουσαν για κομμουνιστες.
τωρα μας κυνηγουν για εθνικιστες»
Γιωργος Καραμπελιας
Ξεχασες να βαλεις στην παρεα του Ανθιμου , του Παπαθεμελη και του Αδωνη τον Γ.Καραμπελια και τον Θυμιο Παπανικολαου(resalto org.).

3)»εχω περισσοτερα κοινα με τον Συνασπισμο
παρα με το ΛΑ.Ο.Σ»
Στεφανος Μανος(υπουργος ΝΔ. Η συγχρονη νεοφιλελευθερη ακροδεξια).

4)»καλα που χασαμε στον εμφυλιο
γιατι θα γινομασταν σαν την Αλβανια»
ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΙΟΣ(συγραφεας-μελος του συνασπισμου).

5)»την Ελλαδα δεν θα την κατακτησουμε με πολεμο
παρα θα στειλουμε απεναντι μερικα εκατομυρια
μουσουλμανων»
ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΟΖΑΛ (πρωθυπουργος της Τουρκιας).

Θα σας αρεσε να γινει η Ελλαδα πολυεθνικο κρατος οπως θελουν οι Αμερικανοι?Για να μην μπορουμε να αντισταθουμε?
α)το σχεδιο Αναν που προτειναν οι Αμερικανοι το δεχτηκατε
β)τον αγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη που δεν θελουν οι Αμερικανοι τον καταψηφισατε στην βουλη.

ε ρ ω τ η σ η
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?

Το 80% των Ελληνων συμφωνει με τις θεσεις του ΛΑ.Ο.Σ.

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ας πει κάποιος σ’αυτόν τον έξαλλο παραπάνω ότι το παράκανε με τη διαφήμιση και να σταματήσει. Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Τον ξέρουμε τον νέο εθνικό χώρο, πατριώτη, μη μας κάνεις το μυαλό ομελέτα
http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070311.htm
Εργάτης στο Ρήγα των μεγαλοαστών, στην Αριστερά το ‘70 και το ‘80 αν και η Αριστερά έπαψε νά’ναι πατριωτική για τα γούστα σου απ’το 1944 κι ευτυχώς που έχασε και στον Εμφύλιο, νομίζεις ότι χρησιμοποιώντας τους ντροπαλούς εθνικιστές της Αριστεράς, θα μας κάνεις να συμπαθήσουμε τους ξεδιάντροπους λεπενοχουνταίους με τους οποίους γίνατε φίλοι.
Άντε γεια άνθρωπέ μου, εδώ είμαστε με τα πολυεθνικά κράτη. Εσύ που είσαι με τον καθαρό ελληνικό πολιτισμό, πήγαινε να διαβάσεις την Εσπρέσσο σου, να ενημερωθείς.
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=974466

Σχόλιο από Έχει θέση σε αριστερό blog η χοντροκομμένη προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ ;

Αγαπητέ Παναγιώτη, θεωρώ ότι είσαι έξαλλος, όπως λέει και ο παραπάνω, αλλά θεωρώ ότι εγώ έχω δίκιο, όχι γιατί έτσι μ’ αρέσει, αλλά γιατί έτσι διδάσκουν τα ιστορικά γεγονότα, όσο κι αν θέλουν οι Αμερικανοί να αλλάξουν την ιστορία. Γιατί εσύ βασίζεσαι σε «αμερικανιές» για να απαντήσεις στο πρόβλημα και είμαι πεπεισμένος ότι και εσύ λόγω μόδας βρέθηκες στην Αριστερά τη δεκαετία του ’70 (σαν τα παιδιά της μεγαοαστικής τάξης). Το πρόβλημα είναι ότι δεν σου έμεινε και τίποτα από αυτό το πέρασμα.
1) Στην εποχή που αναφέρεσαι τα παιδιά της μεγαλοαστικής τάξης ήταν οργανωμένα σε όλες τις νεολαίες της Αριστεράς. Από την ΚΝΕ, που ήταν και η μεγαλύτερη,και τον «Ρήγα» μέχρι την ΠΠΣΠ (η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ μ-λ) και την ΑΑΣΠΕ του ΕΚΚΕ. Αρα ή Αριστερά ήταν της μόδας και η Αριστερά ήταν και τότε, όπως πάντα, διεθνιστική. Στον πόλεμο της Μικρασίας το ΚΚΕ, τότε, έκανε λόγο για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και είχε δίκιο. Οι πρόσφυγες του ’22 όχι μόνο δεν το κατέκριναν γι’ αυτή τη θέση, αλλά όταν πάτησαν το ελληνικό έδαφος διωγμένοι από την αντεπίθεση του Κεμάλ, την προδοσία του ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη που τους εγκατέλειψε (αυτούς ντε που ήθελαν μεγάλη Ελλάδα)και τη ρατσιστική αντιμετώπιση από τους ντόπιους (τουρκόσποροι κ.λ.π.) οργανώθηκαν στο ΚΚΕ με αποκορύφωμα την Εθνική Αντίσταση. Δες προσφυγοσυνοικίες: Κοκκινιά, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη και άλλες. Ποτέ δεν θεώρησαν τους Τούρκους υπεύθυνους για ότι συνέβη εκεί, αλλά τους Ελληνες, τους Αγγλους και τους Γάλλους. Αν οι «πατριώτες» περίμεναν το δημοψήφισμα και δεν έκαναν απόβαση τώρα τα παράλια της Μικρασίας θα ήταν ελληνικά. Το ίδιο ακριβώς έκαναν οι «πατριώτες» και στην Κύπρο. Τώρα υπάρχουν οι Διεθνείς Συνθήκες και τέλειωσε το παραμύθι. Εάν θέλεις να πάς στην «Κόκκινη Μηλιά» καλό σου ταξίδι.
2) Τώρα για τα τσιτάτα που μου πετάς θα μπορούσα και εγώ να σου πως μερικά. Είτε το θέλεις είτε δεν το θέλεις ο ΛΑΟΣ είναι ακροδεξιο κόμμα, είναι στο πολιτικό σύστημα μέχρι τα μπούνια (εξ ου και οι καθημερινές εμφανίσεις του Καρατζαφέρη στα κανάλια των διαπλεκόμενων εκδοτών) και δεν έχει σχέση με τους Ελληνες. Οσο και να διαφωνώ με τον Νάσο Θεοδωρίδη που δεν βλέπει το δάσος, τόσο θα είμαι απέναντι στους νεοφασίστες που με την κάλυψη και την αξιοποίηση των καναλιών, των μεσημεριανάδικων, των τηλεπαιχνιδιών και άλλων αποχαυνωτικών εκπομπών μπαίνουν στα σπίτια μας κάνοντας τους «πατριώτες». Δεν είναι τίποτα άλλο από στηρίγματα του ξεπεσμένου πολιτικού σκηνικού. Γι’ αυτό τα βρίσκουν και με τον Φούρα του ΠΑΣΟΚ και με τον Ψωμιάδη της Ν.Δ. και είναι π΄ρωτη μούρη στον Αυτιά, τον Παπαδάκη και τον κάθε πικραμένο δημοσιογράφο.

Σχόλιο από redteam

Απαντησεις δεν πηρα.

παρα μονο βρισιες.

ζητε στον κοσμο σας.

Ο Συνασπισμος το 1989 συνεργασθηκε με την χειροτερη δεξια ολων των εποχων.Την ΝΔ του Μητσοτακη.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Σχόλιο από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: