Εκπροσώπηση και εναλλαγή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ
07/09/2009, 10:11 πμ
Filed under: - Εγραψαν, διαβασαμε, μας αρεσαν - | Ετικέτες:

ΕΠΟΧΗ 6/9/09

ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΒΩΒΟΥ

Με την ευκαιρία της έκτακτης προκήρυξης εκλογών και ενόψη των προετοιμασιών του ΣΥΡΙΖΑ για την κάθοδο σε αυτές, σκεφθήκαμε να θέσουμε κάποια ζητήματα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικότητας, που βεβαίως τίθενται για πολλοστή φορά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιηθεί γιατί πάντα, κατά σύμπτωση, υπάρχουν «άλλες προτεραιότητες, επείγουσες».
Πρώτο είναι το ζήτημα των δύο φύλων. Στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν αρχικά 12 άνδρες και 2 γυναίκες, ενώ η σύνθεση του εκλογικού σώματος είναι 50% από κάθε φύλο (ή ακόμα 51% γυναίκες και 49% άνδρες). Οι ψηφοφόροι και των δύο φύλων ψήφισαν βέβαια κατά συνείδηση, μια συνείδηση όμως που διαμορφώθηκε με βάση το συνολικό εκλογικό σκηνικό που ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά και το, επίσης ανδροκρατούμενο, ΣΥΡΙΖικό εκλογικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό για την ανδροκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που ήταν συμβολικό στις 11 από τις 12 θέσεις του, υπήρχαν μόνο δύο γυναίκες και 10 άνδρες. Επίσης άλλο χαρακτηριστικό ήταν ότι στο σύνολο των υποψηφίων μόνο 25% ήταν γυναίκες. Αυτά τα δύο στοιχεία δημιουργούν κατάλληλο κλίμα και κατάλληλη συνείδηση για υπεροχή της ψήφου προς τους άνδρες. Αν μιλήσουμε για την παρουσία των γυναικών στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών, η κατάσταση ήταν στις περασμένες εκλογές (και παραμένει πάντα) εξίσου άνιση για τα δύο φύλα, εις βάρος βέβαια των γυναικών.
Στις σημερινές «καυτές» ημέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα των γυναικών δεν μπαίνει καθόλου, ενώ και η απλή ακόμα αναφορά του απορρίπτεται ως άκαιρη.
Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα αντιπροσώπευσης και δημοκρατίας. Έχει μπει κατ’ επανάληψη και από το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και από την τάση του Κοκκινοπράσινου στο Συνασπισμό αλλά και από συνιστώσες όπως η ΑΚΟΑ, το Κόκκινο, οι Ενεργοί Πολίτες και η Ρόζα, το ζήτημα της εναλλαγής των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών, με πολλά επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Κατά τη γνώμη μου, οι δύο θητείες για έναν βουλευτή ή μια βουλεύτρια είναι το ανώτερο που θα έπρεπε να επιτρέπεται στο χώρο της αριστεράς, για να μην δημιουργούνται «επαγγελματίες εκπρόσωποι» και μηχανισμοί που μοιάζουν περισσότερο εξασφάλιση καριέρας παρά με αριστερή συμβολή στην υπόθεση του αντικαπιταλιστικού αγώνα. Για το θέμα αυτό έγινε αγώνας στο Συνασπισμό πριν από 13 χρόνια, με την απόφαση του κόμματος αυτού για εναλλαγή των τότε δύο ευρωβουλευτών, Παπαγιαννάκη και Αλαβάνου. Οι ευρωβουλευτές τότε δεν δέχτηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση του κόμματος, η εναλλαγή δεν έγινε και συνέχισαν τις θητείες τους στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες ακολουθήθηκαν στη συνέχεια από θητείες στο εθνικό κοινοβούλιο. Ο σύντροφος Παπαγιαννάκης τερμάτισε τις βουλευτικές του θητείες λόγω ανωτέρας βίας, ο σύντροφος Αλαβάνος συνεχίζει ακάθεκτος. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές με πολλές θητείες στο κοινοβούλιο, και κάθε φορά που υποστηρίζεται η ανάγκη εναλλαγής τους, το θέμα αντιμετωπίζεται ως δίωξη ή ως πολιτική ακύρωση και όχι ως δημοκρατική πρόταση.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η απόφαση του Νίκου Κωνσταντόπουλου το 2007, όταν είπε ότι δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα γιατί κανείς δεν πρέπει να είναι αιώνιος βουλευτής (δεν θυμάμαι τα ακριβή λόγια, αλλά αυτό ήταν το νόημα). Βέβαια δεν ξεχνούμε ότι είχε κάνει ήδη τέσσερις βουλευτικές θητείες.
Η αριστερά και/ή το προοδευτικό κίνημα δεθνώς έχει φρικτό παρελθόν ισόβιων ή αιώνιων αρχηγών, που αφήνουν την καρέκλα όταν αποδημήσουν από τον μάταιο τούτο κόσμο ή όταν βρεθούν σε κατάσταση ολικής παρακμής. Να θυμίσουμε τον Στάλιν (δυστυχώς εγγραφόταν στην αριστερά), τον Μπερλινγκουέρ, τον Αραφάτ, τον Κάστρο, τον Τσάβες της Βενεζουέλας που έκανε συνταγματική αλλαγή για να μπορεί να παρεμείνει πρόεδρος και τόσους άλλους. (Άλλες δεν θα αναφέρουμε, γιατί η αριστερά είναι και πατριαρχική, ως γνωστόν).
Στο θέμα της αιωνιότητας ή ισοβιότητας πάμε πίσω από την αστική δημοκρατία, γιατί φαίνεται οι προσωπικότητες της αριστεράς είναι πιο αναμφισβήτητες και «αναντικατάστατες» από τις προσωπικότητες κάθε άλλης παράταξης, ενώ παράλληλα οι ανισότητες μεταξύ των μελών καλά κρατούν.
Στην Ελλάδα, η μόνη ευχάριστη έκπληξη είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δύο θητείες και τέλος. Όλες οι άλλες θητείες, σε κόμματα και όποιες άλλες δημόσιες θέσεις, είναι ανοιχτές. Και φυσικά αυτές οι «αστικές ιδέες» της εναλλαγής δεν αγγίζουν ούτε καν στα λόγια την άλλη πλευρά της αριστεράς, το ΚΚΕ, που ορίζει «τους καλύτερους» και δεν βάζει «ανόητα» κριτήρια όπως το φύλο, η χρονική διάρκεια, η ηλικία κ.λπ. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον αγγίζουν αυτές οι ιδέες στα λόγια, αλλά από πράξη… «θα γίνουν το συντομότερο».
Μήπως αυτές είναι αστικές σκέψεις, που συνεπάγονται την αποδοχή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος; Καθόλου. Στο βαθμό που μετέχουμε σε ένα πολιτικό σύστημα έτσι κι αλλιώς αντιδημοκρατικό όπως έχει καταγγείλει η αριστερά σε όλους τους τόνους, θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε κάποια δημοκρατία και κάποια αντιπροσωπευτικότητα από το δικό μας σπίτι και με τους δικούς μας θεσμούς.
Αν και υπάρχουν πολλά άλλα που ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει να αναφερθούν, μπορούμε να επισημάνουμε τις ηλικίες των δικών μας βουλευτών/βουλευτριών και να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας από όλα τα κόμματα της βουλής, δηλαδή έχει 59,42 έτη (πάντα από την αρχική 14άδα), ενώ η ΝΔ έχει 51,36 έτη, το ΠΑΣΟΚ 51,57 έτη, το ΚΚΕ 52,72 έτη και ο ΛΑΟΣ (μακριά από εμάς) 41,6 έτη. Άρα, εκτός από τον αποκλεισμό των γυναικών έχουμε και τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων που μπορούν να ανανεώσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέγεται από το πολιτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τις γυναίκες και τους νέους και νέες, έχουν αποκλεισθεί επίσης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας (πάνω από 50% του ελληνικού πληθυσμού), καθώς και οι αγρότες και αγρότισσες, που αποτελούν το 13% του ελληνικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχθηκε αρχικά είχε 2 μηχανικούς, 2 γιατρούς, 2 εμπόρους, 2 δημοσιογράφους, 1 δικηγόρο, 1 οικονομολόγο, 1 γεωπόνο, 1 κομματικό στέλεχος, και δύο μακρόχρονους ευρωβουλευτές ή βουλευτές.
Επίσης, απουσιάζουν οι μετανάστες/μετανάστριες, ενώ κάποιοι/κάποιες έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα και αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να επιτευχθεί εκλογή από τη μεγάλη αυτή πληθυσμιακή ομάδα που είναι περισσότερο από 10% του συνολικού πληθυσμού αυτής της χώρας.
Αν κατά τη γνώμη πολλών «άλλα είναι τα επίδικα αυτή τη στιγμή», ας μην ξεχνούν ότι τις παραπάνω απόψεις συμμερίζεται μεγάλο ποσοστό του κόσμου που θέλει ανανέωση της αριστεράς και που παρατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσει αν πληροί τέτοιου είδους προϋποθέσεις.
Σίσσυ Βωβού
svovou@otenet.gr

Advertisements

4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Α! Έπιασε τους Κοκκινοπράσινους ο πόνος για την ποσόστωση φύλων ξαφνικά; Θυμάστε τη στάση που κρατήσατε μετά τις εκλογές του 2004; Ήταν όταν …(στο όνομα της ποσόστωσης άραγε;)η «φαλλοκράτισσα» Άννα Φιλίνη δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί υπερ του «φεμινιστή» Μπανιά… Η θεωρία από την πράξη σας απέχει έτη φωτός

Σχόλιο από Οικοσκεπτικος

Εδώ δεν υπήρχε ένα σχόλιο για την Άννα τη Φιλίνη; Σας κάλεσα να θυμηθείτε λίγο τη θέση που η τάση σας κράτησε όταν το 2004 η Άννα η Φιλίνη δέχτηκε πιέσεις να παραιτηθεί από τη βουλευτική της θέση υπερ ενός ακόμα άντρα, του Γιάννη Μπανιά

Σχόλιο από pigada

όλα αυτά τα φεμινιστικά είναι μάλλον βαρετά. Σημασία έχει να κάνει σωστά τη δουλειά του ο όποιος/α βουλευτής και να μην ψηφίζει ό,τι του κατεβαίνει και μετά να τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα οι υπόλοιποι.

Σχόλιο από l.k

Όλα αυτά μόνο «φεμινιστικά» ή όψιμα δεν είναι! Το αντίθετο. Απηχούν με ακρίβεια τη σταθερή θέση του Κοκκινοπράσινου σε ό,τι αφορά την εναλλαγή βουλευτών, τις ηλικίες, το φύλο κ.λπ. Και πρόκειται για εξαιρετικό κείμενο. Τα σχόλια είναι ή εκ του πονηρού ή εκ του… μη ενημερωμένου!
ΥΓ.: ΔΕΝ ανήκω ούτε στην τάση ούτε στον ΣΥΝ. Παρακολουθώ, όμως, με οδύνη τον αλληλοσπαραγμό και κρατιέμαι -συνειδητά- στον ευρύτερο χώρο μέχρι τέλους (δικού μου, φυσικά).

Σχόλιο από Αυγή Π.
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: