Δύο πρόσωπα, μία τράπεζα
18/09/2009, 6:53 μμ
Filed under: - Εγραψαν, διαβασαμε, μας αρεσαν - | Ετικέτες:

 ΑΥΓΗ- 18/09/2009

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ*

Ο Χρίστος και η Παναγιώτα δουλεύουν και οι δύο στη γειτονιά μου, αλλά δεν έχουν πολλά κοινά. Αυτός είναι πάνω από εξήντα και αυτή λίγο πάνω από 20. Το κοινό που έχουν είναι η ομάδα που υποστηρίζουν στο ποδόσφαιρο. Αυτό, μαζί με την κατάσταση της δικής μου ομάδας, τους δίνει το δικαίωμα να με πειράζουν κάθε πρωί. Ελπίζω όχι για πολύ.

Ο Χρίστος είναι ιδιοκτήτης μιας σχετικά μεγάλης κάβας ποτών. Αν και έχει μια μικρή μείωση του τζίρου λόγω της κρίσης, εξακολουθεί να είναι μια αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ο Χρίστος μπορεί να μπει στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και να πάρει περί τα 120.000 ευρώ με εγγύηση Δημοσίου για στήριξη, την οποία η επιχείρησή του δεν χρειάζεται. Μου εκμυστηρεύτηκε λοιπόν ότι θα τα ρίξει στο χρηματιστήριο.

Η Παναγιώτα δουλεύει στις υπηρεσίες καθαρισμού του δήμου Αθήνας με οκτάμηνη σύμβαση και παίρνει 900 ευρώ, από τα οποία πρέπει να πληρώνει τα ασφάλιστρά της στο ΤΕΒΕ. Πολλές από τις ανάγκες της τις κάλυπτε μέχρι πρότινος χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα, η οποία και αυτή “ταβάνιασε”. Δεν δικαιούται δάνειο με εγγύηση Δημοσίου και συνεπώς θα πρέπει από τον μισθό της να πληρώνει για την κάρτα. Προφανώς, δεν της περισσεύει τίποτα για να ρίξει στο χρηματιστήριο.

Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην κάλπη στις 4 Οκτωβρίου.

Ο Χρίστος ξέρει τι θα κάνει. Είναι δεξιός από τα γεννοφάσκια του και, παρ’ όλο που τις τελευταίες μέρες ταλαντεύεται, θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, όπως έχει ψηφίσει όλους τους πολιτικούς της προγόνους. Όταν μιλάω μαζί του για πολιτική, αισθάνομαι ότι η επωδός του, «δε βαριέσαι, όποιος και να βγει τα ίδια θα κάνει», εμπεριέχει μια βαθιά ταξική συνείδηση. Πιστεύει ότι τα ταξικά του συμφέροντα δεν κινδυνεύουν. Ότι δηλαδή μια κυβερνητική εναλλαγή δεν θα τον αποτρέψει από το να φοροδιαφεύγει και δεν θα του στερήσει τα λεφτά από το ΤΕΜΠΜΕ τα οποία δεν χρειάζεται. Έχει δίκιο.

Η Παναγιώτα μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, όπως δεν πήγε στις ευρωεκλογές. Και αυτή πιστεύει πως «όποιος και να βγει, τα ίδια θα κάνει». Και τι να της πεις, αφού ακούει ότι δεν χρειάζονται αυξήσεις στους μισθούς ή ότι χρειάζονται αυξήσεις γύρω στο 1%. Η Παναγιώτα είναι κομμάτι αυτού που εμείς λέμε ξεχασμένη κοινωνία. Κομμάτι του κόσμου της επισφαλούς εργασίας και της υποβαθμισμένης ζωής που πλήττεται. Της κοινωνίας που δεν χρειάζεται να σταθεί στα πόδια της, αλλά να συνεχίσει να ζει έτσι και χειρότερα για «να ξεπεράσουμε την κρίση».

Τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν και κάτι άλλο κοινό. Ο Χρίστος έχει πολλές μετοχές, και θα αγοράσει και άλλες από μια μεγάλη τράπεζα. Στην ίδια τράπεζα είναι χρεωμένη η Παναγιώτα. Κομμάτι του μισθού της Παναγιώτας θα ταξιδέψει από την τσέπη της στο ταμείο της τράπεζας και από εκεί στην τσέπη του Χρίστου ως μέρισμα, με εγγύηση του Δημοσίου.

Έχει δίκιο ο Χρίστος να λέει ότι όποιος και να βγει «τα ίδια θα κάνει». Έχει όμως άδικο εάν φαντάζεται ότι θα μπορεί στο διηνεκές να ευημερεί,  εάν η Παναγιώτα συνεχίσει να ζει με αυτόν τον μισθό και με όλο και περισσότερα χρέη – τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να πληρώσει.

Τα ονόματα είναι φανταστικά. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα απολύτως υπαρκτά.

*Ο Ν. Παππάς είναι οικονομολόγος

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: