Μην καρτερατε να λυγισουμε ουτε για μια στιγμη

Τα…καρτ της Πάτρας

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 19 &20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009   ΑΠΟ ΤΟΝ  ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

Α΄ Μέρος

Η Πάτρα δονείται αυτές τις μέρες από μουσικές και τραγούδια στη διαπασών. Εποχή καρναβαλιού δεν είναι. Δεν είναι ούτε μεγάφωνα εκλογικών κέντρων που εκπέμπουν τη γραμμή των κομμάτων με μουσικό-χορευτικό τρόπο ξεκουφαίνοντας τους περαστικούς και τους σπρώχνουν στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η κίνηση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια είναι πολύ πιο πυκνή. Δεν είναι ούτε ο σούπερμαν που σπάει το φράγμα του ήχου και ακούει “I love you superman” στο mp3 του. Ούτε απεργοί εργάτες διαδηλώνουν για τις απολύσεις ούτε καταληψίες του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου που διαμαρτύρονται για τους 6 συλληφθέντες αναρχοσυνδικαλιστές στη Σερβία. Ακούμε μηχανήματα να μαρσάρουν και αυτοκινητάκια go-cart να ετοιμάζονται για ράλλυ μέσα στην πόλη. Η νέα «μεγάλη ιδέα» των τοπικών αρχών ήταν η καθιέρωση ετήσιων αγώνων go-cart μέσα στην Πάτρα. Επί εβδομάδες έστρωναν άσφαλτο στους κεντρικούς δρόμους αποκλείοντας δρόμους και περάσματα ταλαιπωρώντας ντόπιο και ξένο πληθυσμό. Και υποθέτω επίσης ότι γι’ αυτό το λόγο έδιωξαν Αφγανούς πρόσφυγες αιτούντες άσυλο από τα ξενοδοχεία στα οποία τους είχαν βάλει μετά από την καταστροφή του καταυλισμού, όπως καταγγέλλει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών. Τέλος πάντων, σήμερα είναι Σάββατο και στις 12 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό κέντρο της Πλατείας Γεωργίου όπου θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού. Όμως, «η πλατεία ήταν γεμάτη» όχι από οικοδόμους, φοιτητές, αλλά από τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα του ράλλυ. Περιοριστήκαμε έτσι στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου. Πήραμε τις Σαββατιάτικες εφημερίδες για να κάνουμε το καθήκον μας και να ετοιμάσουμε το Α΄ μέρος του Sunday Tsakthan.

Ψηλά στον ουρανό (Up)
Στον Κόσμο του Επενδυτή ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου φιλοξενεί συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προειδοποιεί το κυρίαρχο πολιτικό-οικονομικό μπλοκ που ετοιμάζεται να αποκτήσει «κεντροαριστερή» κυβέρνηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάτσει φρόνιμα, όπως δεν έκατσε φρόνιμα μέχρι σήμερα. Θα είμαστε εκεί (σημ.tsakthan: στη Βουλή) να υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της εργασίας, τα αδύναμα στρώματα, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον. Και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει, και ακόμα περισσότερο οι αριστεροί ψηφοφόροι. Οπότε μην ανησυχείτε στη Βουλή θα μπούμε και με πολύ καλό αποτέλεσμα.» Ο Αλέξης στέκεται στη συνέντευξη αυτή καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Απαριθμεί μία προς μία τις δεκάδες προγραμματικές διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύοντας το πραγματικόμ πρόσωπο του ΓΑΠ του οποίου οι image makers παρουσιάζουν ως λευκό Ομπάμα. Στο ερώτημα αν φοβάται ακυβερνησία απαντά αντιστρέφοντας την ερώτηση: Μη φοβάστε, η χώρα θα βρει τρόπους να κυβερνηθεί. Το ερώτημα είναι για ποιους θα κυβερνηθεί και με ποιους συσχετισμούς». Κι αν δεν μπούμε στη Βουλή θα ρίξουμε την ευθύνη στον ίδιο τον Αλέξη, όπως ρωτά ο συνεντευκτής; «Η ευθύνη είναι ούτως ή αλλως τεράστια…Είναι η ευθύνη απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς που ζητάει από εμάς να είμαστε αντίστοιχοι των περιστάσεων. Ζητάει μια ριζική ανανέωση στο μοντέλο λειτουργίας, στον πολιτικό λόγο και στην εκπροσώπηση της Αριστεράς. Και αυτά είναι πράγματα που αμέσως μετά τις εκλογές οφείλουμε να τα βάλουμε κάτω και να τα δούμε, πάντα με συνεννόηση και με σύνθεση απόψεων.» Επίσης τονίζει σχετικά με τις αιτίες για τη στασιμότητα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος ότι «το εμπόδιο σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ήταν ο εθνικισμός και οι άμεσες παρεμβάσεις αυτού που ευγενικά λέμε “διεθνής παράγων”.»

Το καλούπι του ΣΥΡΙΖΑ το έσπασε ο δημιουργός του μόλις τον έφτιαξε…
…γι’ αυτό δεν μπορεί ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε η…Νέα Δημοκρατία να το αντιγράψουν. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι κακόγουστο και άνοστο το σχόλιο του πιττακίου του Δαβακίου Φελνίκου στον ΚτΕ:  «Όπως πάμε, ο μεν Κ. Καραμανλής θα γίνει ο Ζίγδης της Δεξιάς, η δε Νέα Δημοκρατία – με τις πολλές …συνιστώσες που θα εμφανιστούν την 4η Οκτωβρίου – ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει να δούμε ποιοι θα παίξουν τους ρόλους των Τσίπρα, Αλαβάνου, Κουβέλη, Μπανιά, Ρινάλντι και “Ρόζας”.» Δύο ίδια πράγματα είναι πολλά για την Ελλάδα. Μόνο στην ευρωπαϊκή σκηνή μπορούμε να συναντήσουμε παρόμοια σχήματα με το ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία και Ντι Λίνκε στη Γερμανία, που φέρνουν τον αέρα της νίκης κι εδώ στην εσχατιά της Ευρώπης.

Τι τρέχει με το ΚΚΕ;
Εσχάτως αγνοεί τον αιώνιο αντίπαλό του,. δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου πήρε συνέντευξη και από την Αλέκα Παπαρήγα. Άρχισα να διαβάσω τη συνέντευξη για να εντοπίσω τα «μπινελίκια» κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, έμεινα άφωνος. Ούτε μία λέξη σαν να μην υπάρχει τέτοιο σχήμα στην Ελλάδα που να έχει τίτλο ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισα να νοιώθω σύνδρομο…στέρησης!  Όπως και με την Ημερησία που μας ξέχασε! Μπόμπολας και δεν μας τα ρίχνει; Ξαφνικά άρχισε να ψιλοβρέχει. Συνέχισα μέσα στο αμάξι να διαβάζω την Αλέκα ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά πότε θα ανάψει το πράσινο. Ψελλίζει κάτι μόνο ότι «ένα αποφασιστικά ενισχυμένο ΚΚΕ θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οργάνωση και πάλη των εργαζομένων στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις σχολές, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο.» Τι να πει κανείς; Ότι πρόκειται να έχουν διαπιστώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν διαλύθηκε αλλά αντεπιτίθεται κιόλας και πού να ανοίγεις τέτοια μέτωπα τέτοιες ώρες; Ότι πρόκειται για κάτι βαθύτερο, δηλαδή συμβιβασμός με κομμάτια του ΚΚΕ που θέλουν την ενότητα και την κοινή δράση με το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν πρέπει να τα ερεθίσει;

Ένα φάντασμα στην κάλπη μου
Η Βούλα Κεχαγιά στα ΝΕΑ μιλάει για άγρια «φαντάσματα» του 1993. Για καλό και για κακό, βέβαια, σημειώνει ότι «»οι δημοσκοπήσεις δίνουν οροφή το 4% και πάτωμα το 2,9%». Παρ’ όλα, όμως, ως μεγίστη των ψυχολόγων η ΣΥΡΙΖΟλόγα μας αποφαίνεται ότι «η ηγεσία του ΣΥΝ πορεύεται προς τις εκλογές με το άγχος της επιβίωσης…» Και αυτό γιατί «τα προβλήματα είναι υπαρκτά και ορατά ακόμη ακόμη και στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα». Αυτά θεωρεί ότι είναι, πρώτον, η απουσία του Αλέκου Αλαβάνου που «πέτυχε για τον ΣΥΡΙΖΑ το πεντάρι των εκλογών του 2007», δεύτερον, η σύγκρουση ανάμεσα σε τρία ισχυρά κόμματα, το πλειοψηφούν Αριστερό Ρεύμα, την Ανανεωτική Πτέρυγα, και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που «δίνουν τη μάχη της σταυροδοσίας». Συμπεραίνει επίσης ότι λόγω της χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεπερνά το 50%, οι ψηφοφόροι θα τον ψηφίσουν με «κρύα καρδιά» και ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά από όλα αυτά θα αντιμετωπίσει θέμα ηγεσίας και έχει να δώσει «μάχη γοήτρου» λόγω της καθόδου του στην Α΄ Αθήνας με σταυρό.

Συνεχίζεται…


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε