Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
01/10/2009, 2:00 μμ
Filed under: Uncategorized | Ετικέτες: ,

ΑΥΓΗ 30/09/2009

ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΒΩΒΟΥ *
Το συντηρητικό πρόσωπό της Ν.Δ. αποκαλύφθηκε κατά τα 5 προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης με τη θεσμική και κοινωνική χειροτέρευση της θέσης των γυναικών. Ιδού μερικά κομβικά σημεία της πολιτικής της για τις γυναίκες:

Το 2006 ψηφίσθηκε ο νόμος 232/24-10-2006 μετά από επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία των γυναικών από την βία, με θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. Ο Ελληνικός νόμος όμως –που είχε κατατεθεί αρχικά το 2004 ως ν/σ από τον κ. Παπαληγούρα- δεν αναφέρει πουθενά τις γυναίκες αλλά μιλά γενικά και αφηρημένα για την βία μέσα στην οικογένεια.
Στο προοίμιο αναφέρει ότι σκοπός του είναι να επανασυνδεθεί η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και όχι να προστατευθεί η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια των γυναικών, όπως ζητούσαν οι γυναικείες οργανώσεις. Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών ήταν έξω από τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Γι αυτό και καταγγέλθηκε ως ακατάλληλο για να βοηθήσει ιδεολογικά και πρακτικά τις γυναίκες που ζουν σε μια βίαιη σχέση με τον σύζυγο.
Επιπλέον, εισάγεται ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης που προβλέπει το εξής τραγελαφικό: σε περίπτωση άσκησης βίας, αν η γυναίκα απευθυνθεί στον εισαγγελέα, ο άντρας έχει το δικαίωμα να δώσει τον λόγο του ότι δεν θα το ξανακάνει τα επόμενα 5 χρόνια. Τότε η γυναίκα οφείλει να δεχθεί το «λόγο» αυτόν, γιατί αλλιώς θεωρείται αδιάλλακτη και αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της στην περίπτωση που θελήσει να προχωρήσει στο διαζύγιο, με ανάλογες επιπτώσεις για τα οικονομικά και τα παιδιά της. Η ρύθμιση αυτή έχει παραμείνει ανενεργή προς το παρόν, μετά από αντιδράσεις των δικαστών για την απουσία πρόβλεψης των απαραίτητων δικαστικών υποδομών.

Έτσι κι αλλοιώς, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ακόμη κι ένας καλός νόμος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες δομές υποδοχής κακοποιημένων γυναικών. Είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα χώρων που θα περιθάλπτουν τις κακοποιημένες γυναίκες και τα τυχόν παιδιά τους σε μακροπρόθεσμη βάση έως ότου ορθοποδήσουν ψυχολογικά και οικονομικά. Η αναγκαιότητα αυτή βέβαια γίνεται ακόμη πιο επιτακτική όταν πρόκειται για μετανάστριες (με ή χωρίς «χαρτιά»).
Κι όμως το θέμα των υποδομών όχι μόνο η Ν.Δ. αλλά ουτε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 δεν το φρόντισε, με αποτέλεσμα να είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης ως προς αυτό το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη δεκαετία του ’80, το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε πολλά συμβουλευτικά κέντρα (Γραμματεία Ισότητας, Νομαρχίες κλπ) από τα οποία, οι κακοποιημένες γυναίκες, αφού έπαιρναν τις συμβουλές, επέστρεφαν στην κοινή στέγη με τον θύτη από όπου αδυνατούσαν βέβαια να τις εφαρμόσουν. Κι όμως η βία κατά των γυναικών αυξάνει. Τους τελευταίους 15 μήνες καταγράφησαν 26 συζυγοκτονίες με θύματα γυναίκες, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, για αριθμό κακοποιήσεων δεν μπορούμε να μιλάμε μια που οι περισσότερες δεν δηλώνονται ή δεν καταγράφονται.
Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή που θα προκύψει, μπορούν να προτείνουν την ίδρυση τέτοιων χώρων υποδοχής και γύρω από αυτό το αίτημα να συσπειρωθεί ασκήσει πίεση το φεμινιστικό αλλά και τα άλλα κινήματα. Και φυσικά μπορούν να προτείνουν ένα σωστό νόμο. Ας σημειώσουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ετοιμάσει έναν πολύ σωστότερο νόμο για τη βία κατά τον γυναικών, και τον είχει καταθέσει… σε κάποιο συρτάρι. Και μάλιστα δεν είχε καν δοθεί στις γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες είχαν καταφέρει να τον προσεγγίσουν με ανορθόδοξο τρόπο.

Μια άλλη «ευχάριστη» έκπληξη που μας επεφύλαξε η Ν.Δ είναι η τροποποίηση του νόμου 1329/83 για το οικογενειακό δίκαιο, νόμου που πρόβλεπε ότι δεν αλλάζει το πατρικό τους επώνυμο μετά το γάμο. Με την τροποποίηση αυτή, θεσμοθετήθηκε η «οικειοθελής» προσθήκη του επωνύμου του/της συζύγου ως επίσημου επιθέτου. Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος η τροπολογία αυτή πέρασε αιφνίδια , στις 12 τη νύχτα, με ψήφους Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και με εμφανή στόχο να ικανοποιηθεί το συντηρητικό ακροατήριο. Έτσι, πολλές γυναίκες, είναι τώρα απροστάτευτες από τις πιέσεις που δέχονται, μέσα σένα πατριαρχικό περίγυρο, να πάρουν το επώνυμο του συζύγου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδοσε μια γενναία μάχη στη Βουλή για το θέμα αυτό σε στενή συνεργασία με το φεμινιστικό κίνημα και σίγουρα θα επανέλθει.
Στα προβλήματα εργασίας, επισφαλούς απασχόλησης και ανεργίας που έχει δημιουργήσει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός υπό την όποια κυβέρνηση, η δυσμενέστερη θέση των γυναικών είναι γνωστή.
Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όλων και στην ουσιαστική απαγόρευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, κορυφώνεται με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, και περισσότερο των μεταναστριών. Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα από μπράβους της εργοδοσίας των εργολαβικών εταιριών, είναι η τραγική κορυφή του παγόβουνου. Η ασυδοσία των εργοδοτών έχει μεγαλώσει στη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας έχουν αποδυναμωθεί και δεν λειτούργησαν στην περίπτωση του σωματείου της Κωνσταντίνας, δηλαδή της ΠΕΚΟΠ, ενώ μετά τη δολοφονική επίθεση η αστυνομία δεν έκανε καμιά προσπάθεια να βρει τους επίδοξους δολοφόνους της Κωνσταντίνας, τόσο αυτούς που παράγγειλαν την επίθεση όσο και αυτούς που την εκτέλεσαν, και έψαχνε σε προσωπικές και άσχετες κατευθύνσεις, ενώ ήταν γνωστές οι απειλές εναντίον της από μήνες.
Η επίσημη ανεργία είναι στο 8,5%, το οποίο κατανέμεται άνισα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες πάνω από 15 χρόνια να έχουν διπλό ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, στα επίσημα στοιχεία. Στα ανεπίσημα, μάλλον έχουν διπλό ποσοστό εκμετάλλευσης και μαύρης εργασίας.

Η αγγελθείσα εξίσωση των δύο φύλων στα όρια ηλικίας εξόδου από το Δημόσιο, προσθέτει 10-15 χρόνια επιπλέον εργασίας στις γυναίκες που επιθυμούν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ίδιο έχει γίνει στον ιδιωτικό τομέα, με ευθύνη πρώτα ΠΑΣΟΚ και μετά Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς προηγούμενη εξίσωση των υποχρεώσεων στις οικογενειακές φροντίδες, οι γυναίκες δεν δέχονται αυτού του είδους την εξίσωση γιατί απλώς τους προσθέτει περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς να τις συμψηφίζει με δικαιώματα. Συνεπώς συνιστά μια επίθεση κατά των εργαζομένων γυναικών.

Η νομοθετική αναγνώριση της σεξουαλικής παρενόχλησης με το νόμο (191/11-9-2006) για την ισότητα στην εργασία, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, όμως αυτή η πρόνοια δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τις γυναίκες, γιατί η ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων απλώς δεν υπάρχει. Και η σεξουαλική παρενόχληση αντιμετωπίζεται εκ των ενόντων από την κάθε γυναίκα που την υφίσταται, και που φορτώνεται από πάνω και την ενοχή ότι «τα θέλει».
Στους ετήσιους προϋπολογισμούς δεν έχουν ενταχθεί κονδύλια για το φύλο, όπως προβλέπεται, έστω και τεθλασμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε καιρό για την ισότητα, φαίνεται, υπάρχει και ο 22ος αιώνα, καμιά κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει βιαστεί.
Στις διακηρύξεις και τα προγράμματα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, απουσιάζει τελείως το θέμα γυναικεία δικαιώματα. Συνεπώς απουσιάζει και από τα τηλεοπτικά πάνελ και το δημόσιο λόγο των εκλογών που κυριαρχείται από το λόγο των κομμάτων εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει «δεσμευθεί» με πολλές αοριστίες, καμιά αοριστία δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα για το ζήτημα αυτό. Στις μέρες του υπήρχαν και μεγάλωναν τα ίδια προβλήματα ανισότητας των δύο φύλων, και ο δρόμος που περπάτησε η Νέα Δημοκρατία είχε στρωθεί από τις παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ.
Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει εδώ και ενάμισυ χρόνο αυτά τα ζητήματα, και, παρά τα σχετικά προβλήματα που υπάρχουν και μέσα στην αριστερά, ένα δυνατό γυναικείο κίνημα θα μπορούσε να ανατρέψει το σκηνικό.
Και γι’ αυτό, εκτός απ’ όλα τα άλλα, λέμε: ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.

*Η Σίσσυ Βωβού είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: