Ειχαμε δουλεψει -πολιτικα και κοινωνικα- πολυ πριν το εκλογικο αποτελεσμα
06/10/2009, 3:36 μμ
Filed under: Χριστοφορος Παπαδοπουλος | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και η κατάρρευση της Ν.Δ. δεν μας ξάφνιασε, την είχαμε προβλέψει πολύ πριν, περισσότερο μας «αιφνιδίασε» το δικό μας εκλογικό ποσοστό, συγκρινόμενο ιδιαίτερα με τις προσδοκίες που επικρατούσαν στις γραμμές μας με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Δικαίως αφού είχαν προηγηθεί τρεις μήνες κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ -με αδιανόητους και ακατανόητους όρους- με αφορμή το  ποσοστό των ευρωεκλογών, το ίδιο ακριβώς με το σημερινό. Ποσοστό, να σημειώσουμε, που μας κάνει αισιόδοξους για την προοπτική του ενωτικού πολιτικού μας εγχειρήματος.

Με αυτή την έννοια η επίθεση χωρίς αρχές που δεχθήκαμε όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν μια αστική κριτική (που δύσκολα έκρυβε την επιθυμία για ηγεμονία και συσχετισμούς) στο βαθμό που εστιαζόταν σε εκλογικά ποσοστά και μάλιστα μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου, μιας δευτερεύουσας πολιτικής μάχης. Μια βάναυση κριτική που έγινε επί τρίμηνο αγνοώντας ή συσκοτίζοντας ότι οι εκλογές δεν είναι παρά μια φωτογραφία της γνώμης στη δεδομένη στιγμή. Δεν παράγουν οι ίδιες αυτή τη γνώμη. Αυτή διαμορφώνεται ουσιαστικά έξω από την εκλογική σφαίρα, μέσα στις κοινωνικές πρακτικές, ακόμα και όταν βρίσκει ερείσματα στην εκλογική καμπάνια.

Από αυτή τη σκοπιά η εκλογική μας επίδοση καθρεφτίζει όλα εκείνα που κάναμε τα 2 τελευταία χρόνια στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο. Μια συγκομιδή δηλαδή πολιτικών παρεμβάσεων που είχε να επιδείξει σπουδαίους αγώνες, ανταγωνιστικό προγραμματικό λόγο και ταυτόχρονα εκείνη την κρίσιμη μάζα οργανωμένων δυνάμεων στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, τον λεγόμενο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, που μας επιτρέπει να κοινωνούμε την πολιτική μας και να οργανώνουμε τις αντιστάσεις και τις διαμαρτυρίες.

Είχαμε πει εγκαίρως, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ότι η υπέρβαση της κρίσης, η ανάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στο έδαφος της πολιτικής και της δημοκρατίας. Στη σύντομη προεκλογική περίοδο μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα για την κρίση και τις κοινωνικές ανάγκες. Ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό στο νεοφιλελέυθερο δικομματισμό και κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ του κόσμου της εργασίας, ένα πρόγραμμα που έδινε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ την αυτοπεποίθηση ότι είναι χρήσιμος και «ιδιαίτερος» στον πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό.

Βοήθησε σε αυτό και η ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να συμπυκνώνει το πρόγραμμα με ένα λόγο  κατανοητό και συγκεκριμένο, ικανό να επικοινωνεί με ευρύτερα ακροατήρια. Βοήθησε επίσης τα μέγιστα η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Νταβανέλος, Κλαυδιανός, Γολέμης, Μανιού, Καρίτζης, Μαστρογιαννόπουλος κα.) που παρήγαγαν «πολιτική γραμμή» καθημερινά,  σε όλη την προεκλογική περίοδο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα δομών και λειτουργίας στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αναπαράγουν το γραφειοκρατικά φλύαρο και αναποτελεσματικό τρόπο της Γραμματείας.

Για την επόμενη μέρα κρατάμε ως πυξίδα το Πρόγραμμα και τη διαθεσιμότητα των μελών, τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε  όμως την βεβαιότητα ότι για αναπτυχθεί το ενωτικό μας εγχείρημα χρειάζονται βαθιές τομές στη λειτουργία και στη δημοκρατία.

Χρειαζόμαστε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των συνιστωσών, με εκλογές των αντιπροσωπευτικών οργάνων, με διαδικασίες λογοδοσίας των εκλεγμένων και συμμετοχής των μελών στη διαμόρφωση της πολιτικής, με καταστατικούς φραγμούς στα φαινόμενα παραγοντισμού και μονοπώλησης της δημόσιας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χέρι μας.

Advertisements

4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του.

Μετεκλογική συζήτηση Σάββατο 10/10 στις 11πμ αμφιθέατρο Γκίνη ΕΜΠ (Πατησίων) με πρωτοβουλία της ΠΑΣΑς.

Σκέψεις για την οργάνωση του και για την άμεση πολιτική δράση του.

Διαδώστε το με όποιο τρόπο μπορείτε!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Σχόλιο από Γιάννης Κυριακάκης

Aπό το κείμενο σου προκύπτουν δύο ερωτήματα που εμείς τα απλά και δύστυχα μέλη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε ανεπαρκώς ενημερωμένοι.

1. Εχει γίνει κάποια πολιτική χαρτογράφηση για την ταξική και κοινωνική διαστρωμάτωση του «Κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ;»
Γιατί καλό θα ήταν όταν «εισάγουμε» συγκεκριμένους πολιτικούς όρους στα κείμενα μας να έχουμε μπεί πρώτιστα στον κόπο της ανάλυσης πριν την χρησιμοποίηση τους.

2. Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο «Κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ» ενδιαφέρεται για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών των συνιστωσών; Η αλήθεια είναι ότι ένα «και» στην αρχή της τελευταίας παραγράφου του κειμένου σου αλλάζει πολλά. Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφυδατώθηκε τόσο πολύ που πλέον αποτελεί υπόθεση των μελών των συνιστωσών. Και είναι κρίμα γιατί δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

Σε κάθε περίπτωση θα χαρώ να μου υποδείξετε συγκεκριμένες πηγές που αφορούν αναλύσεις για τον «Κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Σχόλιο από yiannis63

Στην πραγματικότητα τον όρο «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» τον χρησιμοποιώ καταχρηστικά σε μια προσπάθεια να αντιδιαστείλω τη λειτουργία των «κεντρικών» στελεχών από εκείνη των «μελών» (ανένταχτων και ενταγμένων) στις τοπικές, κλαδικές,νομαρχιακές και θεματικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω επίσης ότι σε πολλές επιτροπές η διάκριση (και η αντιπαλότητα) «ανένταχτος σε συνιστώσες και ενταγμένος» είχε ακυρωθεί με θετική συνέπεια την όσμωση και την πραγματική πολιτική λειτουργία(φοβάμαι ότι επανήλθε η πόλωση στο τρίμηνο της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ οι έρευνες της VPRC toy 2007 και η τελευταία από τις εκλογές 2009 (δημοσιεύθηκαν σε Αυγή και Εποχή τμήματά τους) δείχνουν μια σαφέστατη τάση να «εγκατασταθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στις λαικές γειτονιές και στον κόσμο της εργασίας, παράλληλα με μια ισχυρή διεισδυση στη νεολαία (ως κοινωνική κατηγορία που δέχεται πρωτευόντως την εργασιακή ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση) Τα ευρήματα της VPRC μπορούμε να τα επαληθεύσουμε και εμπειρικά με βάση τη σύνθεση και την κατανομή του δικτύου των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
χ.π.

Σχόλιο από Χ.Π.

1.Προφανώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν
» καλό» ,αν λάβουμε υπόψη όσα έγιναν το καλοκαίρι…
Ομως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ έχουν ιστορία…ας θυμηθούμε το ποσοστό που είχαν τα δύο κόμματα μαζί το 1996….Οπως και να δούμε γιατί διαχρονικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων
( Παναγούλης,Γιώτας, Λάζαρης, Δρεττάκης, Φίλιας…), οι σοσιαλιστικές κινήσεις που έδρασαν
στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ( ΑΣΚΕ,ΕΜΑΣ,ΣΣΕΚ,ΕΣΚ-Αρσένη ,ΔΗΚΚΙ-εποχής ΤΣΟΒΌΛΑ,ΔΗΠΕΕ-Μ.Χαραλαμπίδη) δεν συγκινήθηκαν απο τα πειράματα είτε του ενιαίου ΣΥΝ είτε του ΣΥΡΙΖΑ…
2.Αναζητείται δηλ. ακόμη η » σοσιαλιστική » συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ;
3.Προφανώς τα εκλογικά ποσοτά δεν είναι το πάν..
Ομως το περίφημο κίνημα κατά του άρθρου 16 δεν άλλαξε σε κάτι την κατάσταση της κατ’ όνομα «δημόσιας» παιδείας ( αλωμένης εδώ και καιρό απο τα πολλά μικροσυμφέροντα της παραπαιδείας-δεν υπάρχει σε άλλες καπιταλιστικές χώρες);… δεν αποτύπωσε κάποια σημαντική αλλαγή στην εκλογική επιρροή στους φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ…ΕΝΏ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ…
4.Αν η κριτική που αναφέρεσαι αφορά την κριτική της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ, Οξεία και υπερβολική ενίοτε, νομίζω ότι στη βάση της δικαιώθηκε , και απο το εκλογικό αποτέλεσμα…Στην ανανεωτική πτέρυγα αντιστοιχεί ένα ποσοστό κοντά στο 40% του 4,60 %…ίσως και περισσότερο…
5.Επαναδιατυπώνω την ένστασή μου για την οργανωτική μορφή που παίρνει Ο ΣΥΡΙΖΑ…Ενα πολυτασικό κόμμα πολιτικής ενότητας (και όχι ιδεολογικής )πρέπει να συνεργαστεί με συνιστώσες μικρές έως μικροσκοπικές ( προερχόμενες απο πολλαπλές διασπάσεις π.χ.ομλε/κκε μ-λ και Μ-Λ ΚΚΕ/ΚΚΕ μ-λ και ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ/ΚΟΕ… ΕΣΟ/ΟΣΕ/ΣΕΚ/ΔΕΑ/ΚΟΚΚΙΝΟ…)και γιαυτό συμπαγείς ιδεολογικά …Ετσι εφόσον ακολουθείται η » ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ » αρχή της ομοφωνίας ή και μιας αυξημένης πλειοψηφίας , μια συνιστώσα που εκπροσωπεί το 1% ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακούγεται περισσότερο απο την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ που αν και μειοψηφία στον ΣΥΝ , ΕΚΦΡΆΖΕΙ ΚΑΠΟΥ ΤΟ 40% τΗς εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ…η λύση που έχω προτείνει είναι απλή…Διεύρυνση του ΣΥΝ ΜΕ ΌΣΟΥς ΑΠΟΔΈΧΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ…ομάδες που επιμένουν σε έναν » επαναστατικό μαρξισμό» , είτε με αναφορά στον ΜΑΟ έίτε με αναφορά στον ΤΡΟΤΣΚΙ , ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΣΕ ΕΝΑ
» ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΚΟΜΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ…ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…
6. Φαινόμενα » παραγοντισμού» και » μονοπώλησης της δημόσιας εικόνας»…Επιστροφή δηλ. σε εναν σταλινικού τύπου συγκεντρωτισμό; δηλ. οι πολίτες να μην γνωρίζουμε και τις ιδιαίτερες θέσεις κάθε στελέχους; οσοι θέλουμε να μάθουμε τι λέει το «κόμμα» εύκολα βρίσκουμε τα έντυπα, τις ιστοσελίδες, τα γραφεία… ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ..ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ…ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ..ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ…
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΑ MEDIA..KAI ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕς ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ…
7.Και μια μικρή εμπειρική χαρτογράφηση απο τη κωμόπολη που δουλεύω και ζώ..10.000 κάτοικοι περίπου..ΑΛΛΟΙ 10.000 οι κάτοικοι των χωριών του ΔΉΜΟΥ.ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΚΕ 4% ΣΥΡΙΖΑ 3,4% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,5 % ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 10%…ΨΗΦΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1.300…ΣΥΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ…ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ…ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ..ΛΕΙΠΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ….
ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟ 5% ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ-ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑ ΑΝΟΙΧΤΑ-ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ…Ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ : ΑΛΛΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ-ΑΛΛΟΙ ΠΑΣΟΚ-ΑΛΛΟΙ ΛΕΥΚΟ… ΣΕ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Ο ΣΥΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ-ΜΕ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ» ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ – ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο ΣΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ…
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΤΟΝΗΣΕ…ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ….
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2009: ΤΟΠΙΚΟ ΕΚ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΤΟΜΑ -ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΛΠ…το ΠΑΜΕ τολμά ανοιχτή συγκέντρωση και διαδήλωση-έστω και 60-70 ΑΤΌΜΩΝ…το κκε μ-λ ΠΑΡΏΝ ΣΤΟ ΕΚ με δύο άτομα και προκηρύξεις…ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καμμία παρέμβαση… και μιλάμε για νομό με εργοστάσια, γειτονικό της ΑΤΤΙΚΉς…οπως δεν υπάρχει παρέμβαση απο τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων ( περίπου 400 μέλη- 1 συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ στο ΕΠΤΑΜΕΛΈς Δ.Σ.)….ο χώρος είναι πολύ πίσω ακόμη σε ότι αφορά την » κοινωνική του γείωση ή αγκύρωση»…στη χαρτογράφηση δεκτές διορθώσεις ιδίως απο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν εκ των έσω τη κατάσταση, στο δήμο και στο νομό…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: