Το κοινωνικό ζήτημα και οι εκλογές (ΑΥΓΗ, 27.10.2009)
27/10/2009, 11:24 πμ
Filed under: Χρηστος Λασκος | Ετικέτες: , ,

TOY XΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ

Το κυριότερο προσόν της πρόσφατης εκλογικής μας προσπάθειας, νομίζω, υπήρξε το γεγονός πως την οργανώσαμε, για πρώτη φορά τόσο, γύρω από το κοινωνικό ζήτημα. Έχω ακούσει, βέβαια, να λέγεται και το αντίθετο: δηλαδή, ότι δεν υπήρξε η παρέμβασή μας όσο ταξική θα έπρεπε. Στην πραγματικότητα, όμως, η αντίθεση είναι παραπειστική. Έστω κι αν δεν ήταν «όσο ταξική θα έπρεπε», η καμπάνια μας συνειδητά αξονίστηκε ταξικά. Ήταν κοινωνικά μεροληπτική, έστω κι αν θα μπορούσε να ήταν και περισσότερο -αυτή η αδιαφοροποίητη αναφορά στους μικρομεσαίους μάλλον δεν μας ωφελεί.

Τόσο μπορούμε τόσο κάνουμε. Νομίζω, όμως, πως αυτή τη φορά, αυτό τουλάχιστον που μπορούμε, το κάναμε καλά. Είχε κι αυτό την επίδρασή του στο καλό αποτέλεσμα.

Ο Ίρβινγκ Κρίστολ -πατριάρχης του ακραίου αμερικανικού νεοσυντηρητισμού και παλιός τροτσκιστής, που πέθανε πρόσφατα- εξηγούσε την απομάκρυνσή του από τον σοσιαλισμό αναφερόμενος στο πόσο αποκρουστικό του φάνηκε το προλεταριάτο, στην πρώτη επαφή που είχε με μέλη του κατά τη στρατιωτική του θητεία. Όπως έλεγε αργότερα, «τότε ήταν που αποφάσισα ότι το προλεταριάτο δεν είναι κάτι που μου αρέσει…». Και, με αυτή του τη δήλωση, υπογραμμίζει με όλη τη δυνατή σαφήνεια τη σημασία τού να είσαι αριστερός, τού να βρίσκεσαι στην αριστερά. Το να είναι «το προλεταριάτο κάτι που σου αρέσει» είναι στον πυρήνα της αριστερής προδιάθεσης. Άνευ αυτού ουδέν. Εξ ου, άλλωστε, και η κεντρικότητα του κοινωνικού ζητήματος ως του κατεξοχήν άξονα της πολιτικής μας παρέμβασης.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στη χώρα μας είναι φανερό πως δεν αποτελούν τη συμβατότερη με τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης πολιτική έκβαση. Νομίζω πως, από αυτήν την άποψη, το προανάκρουσμα-μοντέλο των όσων θα ακολουθήσουν εμφανίστηκε ίσως με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Εκεί η κοινωνική πόλωση βρήκε την πολιτική της έκφραση μέσα από την ενίσχυση της αριστεράς, από τη μια πλευρά, που έφθασε να παίρνει το 40% μεταξύ των ανέργων, και των Ελεύθερων Δημοκρατών, από την άλλη, με το σκληρό, καθαρό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους, που θεωρούν «μάστιγα για τη χώρα» τα συνδικάτα και το, όσο απομένει ακόμα, κοινωνικό κράτος. Οι τελευταίοι, ίσως το παγκοσμίως περισσότερο απροκάλυπτα κόμμα των πλουσίων και «επιτυχημένων», με ιδεολογία τον κοινωνικό δαρβινισμό, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία τους.

Από αυτήν την άποψη, φαίνεται πως, στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, η ακροδεξιά της πολιτικής σκηνής δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Χίτλερ ή, πολύ περισσότερο, του Καρατζαφέρη, αλλά των πιο ομολογημένα καπιταλιστικών πολιτικών φορέων που εμφανίστηκαν ποτέ στην ιστορία. Μια σκληρή ακροδεξιά, με πολύ φιλελεύθερο και κοσμοπολιτικό χρώμα, όμως -μια φιλελεύθερη και μη εθνικιστική ακραία ακροδεξιά. Ένας αντίπαλος δύσκολος για τη ριζοσπαστική αριστερά στο μέτρο που δεν δεσμεύεται από τον παραδοσιακό μουχλιασμένο συντηρητισμό -ο ηγέτης της ο Βεστερβέλε, ομοφυλόφιλος, εμφανίζεται παντού ζευγάρι με τον σύντροφό του- και αποδέχεται ανοικτά μεγάλο μέρος της ατζέντας της παραδοσιακής… νέας αριστεράς, χωρίς αυτό να τον κάνει λιγότερο αντιδραστικό.

Η Γερμανία είναι πολύ πιθανό πως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δείχνει τον δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα. Από τη μια, η αταλάντευτη επιδίωξη της τάξης των καπιταλιστών και του κόμματός τους να τελειώνουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και με οτιδήποτε δεν ρυθμίζεται «στη σφαίρα του ατόμου», του ιδιώτη και ιδιοκτήτη, δηλαδή, και, από την άλλη, οι μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας πραγματικά ριζοσπαστικής αριστεράς, μιας ταξικής αριστεράς. Δικαιωματικής, εναλλακτικής, φεμινιστικής, αντιεθνικιστικής και ταξικής αριστεράς. Γι’ αυτό κι έχει τόσο μεγάλη αξία πως βάζουμε στο κέντρο το κοινωνικό ζήτημα δηλώνοντας πως «το προλεταριάτο είναι κάτι που μας αρέσει». Μόνο έτσι είμαστε αριστερά. Πολιτική δύναμη, δηλαδή, και όχι πολιτισμική πολυτέλεια.

Ο Χ. Λάσκος είναι καθηγητής λυκείου, μέλος της Π.Γ. της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: