Η απαντηση στα ερωτηματα για τον ΣΥΡΙΖΑ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ, 8.11.2009)
08/11/2009, 7:40 μμ
Filed under: - Εγραψαν, διαβασαμε, μας αρεσαν - | Ετικέτες:

ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Λέμε ότι το οργανωτικό είναι πολιτικό. Γιατί πάντα, πίσω από κάθε συζήτηση για το οργανωτικό, αναζητιούνται με πολιτικούς όρους, οι μορφές οργάνωσης που θα υπηρετούν τους εκάστοτε πολιτικούς στόχους. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ λέγαμε και λέμε ότι είναι πρωτότυπο, γιατί συνιστώσες με διαφορετική πολιτική καταγωγή και ιδεολογική αφετηρία, με διαφορετικό μέγεθος και ειδικό βάρος στην κοινωνία, κατάφεραν να συνυπάρχουν σε ένα κοινό πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο. Η απήχηση αυτού του εγχειρήματος στράτευσε ανθρώπους, με επίσης διαφορετική πολιτική καταγωγή και ιδεολογική αφετηρία, που δεν ανήκαν, ούτε ήθελαν να ενταχθούν σε κάποια από τις συνιστώσες.

Από το 2007, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε δυο δυναμικά στοιχεία, πολιτικές συνιστώσες της αριστεράς από τη μια και ανένταχτους, που συμβόλιζαν και εκπροσωπούσαν την κοινωνική αριστερά, από την άλλη. Η μαζική στράτευση των ανένταχτων στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε όμως κατανοητή ως μια δυναμική πραγματικότητα, που όφειλε να έχει και τις αντιστοιχίσεις της στο οργανωτικό επίπεδο. Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, οργανώθηκε κατά βάση η ηγεμονία των συνιστωσών. Αυτό το σχήμα υπηρέτησε περισσότερο τη συνεργασία παρά την ενότητα, με αυτό πορευτήκαμε και με αυτό λύσαμε ή δεν μπορέσαμε να λύσουμε ζητήματα συμμετοχής και εκπροσώπησης στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες λάβαμε μέρος αυτά τα δύο χρόνια.

Αυτό το σχήμα όμως, είχε ως αποτέλεσμα, μια αδιαφανή και γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τα αδιέξοδα που προκαλούσαν οι οριακές διαφορετικές ανάγκες των συνιστωσών, γίνονταν μη διαχειρίσιμες. Σ’ αυτές τις καταστάσεις κρίσης, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμενε θεατής, χωρίς να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Σήμερα πια, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την κρίση που το ακολούθησε, με αποκορύφωμα την όξυνση παραμονές των βουλευτικών εκλογών, η οποία απείλησε ακόμα και με διάσπαση το ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, έχουν διαμορφώσει ένα νέο ώριμο πλαίσιο αιτημάτων και αναγκών, για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ίσως ήταν νωρίς, αύριο ίσως θα είναι αργά. Τώρα, στην τρίτη πανελλαδική συνδιάσκεψη, πρέπει να αποφασιστούν οι αναγκαίες τομές για την οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίση της αριστεράς, μεταξύ άλλων έχει θέσει σε κρίση και τις βεβαιότητες και τα «κεκτημένα» που κουβαλάμε. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, που παραμένουν ανοιχτά ζητήματα θεωρίας και στρατηγικής, πρέπει να δοκιμαστούν νέες ανοιχτές μορφές οργανωτικής λειτουργίας. Η μικρή ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταγράψει τα αρνητικά και τα θετικά. Στη συστηματική αξιολόγηση και των δυο , θα πρέπει να στηριχτούμε για να σχεδιάσουμε το μέλλον του. Όχι μόνο εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με κέντρο βάρους τις ανάγκες τους και όχι τις συλλογικές ανάγκες.

Πρώτο αναγκαίο βήμα λοιπόν, για αυτό το ώριμο πλαίσιο ενωτικής λειτουργίας, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι η επικαιροποίηση του κοινού πολιτικού πλαισίου και η ανάλογη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας. Πρέπει να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους στις οργανώσεις βάσης του ΣΥΡΙΖΑ (τοπικές, κλαδικές, θεματικές) για να οργανώνουν αυτές, την ενωτική παρέμβαση μας στην κοινωνία και για να επεξεργάζονται πολιτικές απαντήσεις για τον χώρο ευθύνης τους. Μετά τη μεταπολίτευση, που ήταν η περίοδος των μαζικών στρατεύσεων στα κόμματα και στις οργανώσεις της αριστεράς, είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε διάθεση στράτευσης σε αριστερό σχήμα. Και αντί να τη χαιρετήσουμε και να την υποδεχθούμε, κάναμε τα πάντα για να την περιθωριοποιήσουμε και να ακυρώσουμε τη σημασία της. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει με ψύχραιμη συζήτηση.

Η συζήτηση για την ιδιότητα του μέλους ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διεξάγεται, υποτιμά ή υπερτιμά τις πραγματικότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Χρεώνεται στους μεν, ότι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα, χρεώνεται στους δε, ότι πάσχουν από φοβικά σύνδρομα. Παραμονές της πανελλαδικής συνδιάσκεψης και οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις καλά κρατούν. Όμως έτσι, το επίδικο παραμένει μη προσεγγίσιμο και η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας. Αυτή η καταζητούμενη ουσία είναι κατά τη γνώμη μου η απάντηση στο ερώτημα, με ποια οργανωτική λειτουργία μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μαζικός και αποτελεσματικός, ώστε να υπηρετήσει τους συμφωνημένους κοινούς στόχους.

Αντί να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αναζητούμε λύσεις εντός των ασφυκτικών ορίων των συνιστωσών και ειδικά του ΣΥΝ. Με αυτό τον τρόπο όμως ακυρώνουμε τη δυναμική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τη στριμώχνουμε σε εφήμερους συσχετισμούς. Όσο κατανοητές και σεβαστές κι αν είναι -και είναι- οι ανάγκες εσωτερικής ισορροπίας και οι ρυθμοί των μεγάλων και μικρών συνιστωσών, αν το πεδίο υπέρβασης και σύνθεσης δεν είναι ο ανοικτός, δημοκρατικός και συναινετικός ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα παραπέρα.

Γι’ αυτό μπροστά στην τρίτη πανελλαδική συνδιάσκεψη, πρέπει με ειλικρίνεια να τοποθετηθούν οι συνιστώσες, μικρές και μεγάλες, στο τι θέλουν και στο τι μπορούν. Αν επιμένουν στο εγχείρημα και την εμβάθυνση της ενότητας. Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε ένα εκλογικό σχήμα, που ελλείψει εκλογών, θα φθίνει και θα περιθωριοποιείται. Γιατί ένα εκλογικό σχήμα πράγματι δεν έχει ανάγκη από μέλη και δεν έχει ανάγκη από συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες, αλλά από διευθετήσεις.

Το 1981 με το ΠΑΣΟΚ, η αριστερά μπήκε σε μεγάλη δοκιμασία και η κριτική υποστήριξη που επέλεξε σαν αντιπολιτευτική στάση, ήταν στην πραγματικότητα και η απαρχή της κρίσης της. Παρόλα αυτά η ζωή επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα του διαχρονικού ρόλου της και η αριστερά, αν και τραυματισμένη, επέζησε και αναγεννήθηκε. Τριάντα περίπου χρόνια μετά, αναζητώντας το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να ακυρώσουμε όσα κατακτήσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ήδη καταγράφονται ηχηρές απουσίες και αποστασιοποιήσεις εκπροσώπων της κοινωνικής αριστεράς, που μας πλαισίωσαν στην αρχή. Από τις αποφάσεις μας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί και η τύχη του.

Δεν έχουν μόνο όρια οι συνιστώσες, έχει κι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Μην δοκιμάσουμε κι άλλο τις αντοχές του. Μαζική πρόσκληση στον κόσμο της αριστεράς για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ και συνδιαμόρφωση του πολιτικού και οργανωτικού μας πλαισίου. Διαφάνεια και ισοτιμία στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συντροφικότητας. Η ισοτιμία μεταξύ μεγάλων και μικρών συνιστωσών, μεταξύ συνιστωσών και ανένταχτων, μεταξύ ηγεσίας και βάσης, μεταξύ νέων και παλιότερων, μεταξύ γυναικών και ανδρών, απαιτεί σαφές μίνιμουμ ενιαίο πολιτικό πλαίσιο και καθαρό οργανωτικό πλαίσιο ουσιαστικής συμμετοχής..

Διεκδικούμε να αλλάξουν τα πράγματα, για να αλλάξουμε κι εμείς. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση της αριστεράς είναι παρούσα και απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις. Οι ευκαιρίες που χάνονται, δεν επανέρχονται. Οι επιμέρους βεβαιότητες του καθένα, δεν μπορούν να γίνουν συλλογικές βεβαιότητες. Μόνο ως υλικά αποδόμησης λειτουργούν. Άλλωστε το καθοριστικό κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε πολιτικού εγχειρήματος, είναι η ποιότητα παρέμβασης του στην κοινωνία. Ας αναζητήσουμε με τόλμη τις πολιτικές και οργανωτικές λειτουργίες, που θα κάνουν αυτή την παρέμβαση εφικτή και αποτελεσματική.

Advertisements

1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

H κρίση της Αριστεράς εχει σχέση με την κριτική υποστήριξη στο ΠΑΣΟΚ;
Μα δεν είχαν προηγηθεί ο σταλινισμός , η εξόντωση του ΤΡΌΤΣΚΥ και των περισσοτέρων ηγετών των μπολσεβίκων ήδη απο το 27-36 ; Η περίπτωση ΤΊΤΟ; η ουγγρική εξέγερση ; Η ΡΗΞΗ ΕΣΣΔ-ΚΙΝΑΣ ; Η ΠΡΑΓΑ ; Στην ΕΛΛΑΔΑ , Η ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ αλλά και οι παράλληλες εκκαθαρίσεις τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών ; Η ΑΠΟΚΉΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ; Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ , Η ηττα , ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ , ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 56…Η ΚΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΗΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΤΟ 74 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΤΗΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΗ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΑ :
1. Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
2. Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΔΑ
3 Η » ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»- ΜΕ ΚΥΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΕ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΜΑΧΗΤΗΣ, ΤΟ ΕΛΕΚ,ΤΟ ΕΕΑΜ , Η ΟΣΕ, Η ΣΕΠ,Η ΕΔΕ ΚΛΠ…
ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ -ΕΩΣ ΤΟ 81 , ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ( ΚΚΕ,ΕΔΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ( ΜΑΧΗΤΗ,ΠΑΜΠΛΙΚΟΥΣ,ΠΡΟΛ. ΑΓΩΝΑ,ΕΕΑΜ,ΕΚΚΕ…) ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ…ΚΑΙ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 13% ΣΤΟ 25% ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟ 48%…ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ-ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ…
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΜΕΝ ΚΚΕ ΕΣΩΤ. ΧΑΝΕΙ ΤΟ 81 ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ-ΕΝΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ…
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕ);…
ΜΗΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ- ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΠΩΣ Ο Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΡΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝ ( Η ΜΟΝΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ…
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ, ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Η ΤΑΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΜΑΧΗΤΗ» ΚΑΙ ΤΗΣ «Κ.Ο.ΜΑΧΗΤΗΣ» ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥ ΜΑΧΗΤΗ»…Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ GOOGLE ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ….

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: