Συνθετικη προταση στην ΚΠΕ του Συνασπισμου
13/11/2009, 12:48 μμ
Filed under: Uncategorized | Ετικέτες:

Για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα που θέτει η νέα περίοδος, που άνοιξε με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Με ποιο τρόπο θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και τι οργανωτικές δομές απαιτούνται για κάτι τέτοιο; Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, από δω κι εμπρός, είναι η διατύπωση μιας γενικής πολιτικής πρότασης και ακόμα περισσότερο, κατά πόσο οι κεντρικές ιδέες αυτής της πρότασης μπορούν να αποτελέσουν πειστικά κινηματικά εργαλεία. Από τις  κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι οι επιθέσεις σε μισθούς ,συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα θα συνεχισθούν και θα ενταθούν. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση αντιμετώπισης της καλπάζουσας ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης εργασίας και της ακρίβειας ,που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων. Οι κοινωνικές αντιστάσεις είναι περιορισμένες, κυβερνητικός και εργοδοτικός  συνδικαλισμός στο επίπεδο  των κορυφαίων οργανώσεων παροπλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο συσχετισμός δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας είναι δραματικά δυσμενής.

Για να είναι αποτελεσματικός ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανταποκριθεί στις λαϊκές προσδοκίες πρέπει να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Εκτός από τη μαχητική και ασυμβίβαστη με το νεοφιλελευθερισμό αντιπολίτευση στη Βουλή απαιτείται συστηματική και έντονη προσπάθεια οργάνωσης στους χώρους εργασίας και κατοικίας. Με στόχο την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα ,την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγροτικούς συλλόγους ,την ενίσχυση πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών και την οργάνωση, από τα κάτω, μαζικών ταξικών αγώνων και αντιδράσεων στα αντιλαϊκά μέτρα και  την πολιτική του δικομματισμού.

Αναγκαία συνθήκη η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των μελών, όχι μόνο στην εκτέλεση, αλλά στη λήψη των αποφάσεων. Γιατί οι αποφάσεις κορυφής, οι τεχνικές της ομοφωνίας και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο έχουν αποτύχει.  Από την άλλη η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγνωρίσιμη και ανταγωνιστική όχι μόνο στο νεοφιλελεύθερο δικομματικό πολιτικό σύστημα αλλά και ιδιαίτερη απέναντι στις άλλες εκδοχές της Αριστεράς. Το ίδιο και το «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ που το αποτελούν οι ενταγμένοι σε συνιστώσες και οι ανέντακτοι, άνδρες και γυναίκες, που απέδειξε σε όλες τις πολιτικές μάχες ότι αποτελούν την ελπίδα για την ανασύνταξη και την ανασύνθεση της Αριστεράς. Με δυο λόγια έχουμε σήμερα τις 2 απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε ρεαλιστικά βήματα, κοινής αποδοχής, τόσο για την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τη δημοκρατική του εμβάθυνση. Συνεκτιμώντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Συνασπισμό,  στη Γραμματεία  του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στις γραμμές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτιμούμε ότι μπορούμε στην Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη να συνομολογήσουμε τα παρακάτω ώριμα βήματα ώστε να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατόν συναινέσεις:

 

ΜΕΛΗ: Ενιαίο μητρώο μελών που το αποτελούν τα μέλη των συνιστωσών και οι ανένταχτοι-ες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Τα μητρώα συγκροτούνται στις τοπικές, κλαδικές, Νομαρχιακές και θεματικές επιτροπές και κάθε μέλος διαθέτει την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών υλοποιείται στις συνελεύσεις των επιτροπών και στα αντιπροσωπευτικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Ο οργανωτικός ιστός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τις τοπικές, κλαδικές, θεματικές και Νομαρχιακές επιτροπές, τα οποία αποτελούν τα βασικά πολιτικά και οργανωτικά κύτταρα του. Οι γραμματείες των επιτροπών δεν είναι αποφασιστικά όργανα επιτελούν εκτελεστικούς και συντονιστικούς ρόλους.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ: Τα αντιπροσωπευτικά σώματα είναι: η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι αποφασιστικά. Στα αντιπροσωπευτικά σώματα εξασφαλίζεται η πλουραλιστική εκπροσώπηση των συνιστωσών και των ανέντακτων σε συνιστώσες με ποσοστώσεις. Οι συνθέσεις των αντιπροσωπευτικών σωμάτων συγκροτούνται με συναίνεση και εκλογή.

 

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: Κανόνας στη λήψη των αποφάσεων είναι η επιδίωξη των συναινέσεων, σε περίπτωση αδυναμίας αναζητούνται οι μεγαλύτερες δυνατόν συναινέσεις. Ιδιαίτερα για τα αντιπροσωπευτικά σώματα σε περίπτωση διαφωνιών στη λήψη των αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 ή ¾

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ: Ειδικά για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου το συνεδριακό σώμα πρέπει να αποτελείται από τη Γραμματεία, το Οργανωτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς επίσης από τα συντονιστικά των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Αναπληρώσεις των αντιπροσώπων γίνονται με ευθύνη των Επιτροπών. Η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου είναι ανοικτή σε συμμετοχή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Πανελλαδική συνδιάσκεψη συγκροτείται από την ανάδειξη των αντιπροσώπων με μέριμνα για την πλουραλιστική έκφραση όλων των ρευμάτων που συγκροτούν το ενωτικό μας εγχείρημα. Η Πανελλαδική συνδιάσκεψη αποτελεί το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα αυτονόητα της προώθησης του ενωτικού μας εγχειρήματος είναι η υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων των προηγούμενων Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων, ιδιαίτερα τα κεφάλαια που αφορούσαν τις εκπροσωπήσεις στα ΜΜΕ και το Γραφείο Τύπου, καθώς και την έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα μέλη της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Σίσσυ Βελισαρίου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παφίλης, Βαγγέλης Πιλάλης

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: