Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
30/11/2009, 1:44 πμ
Filed under: Uncategorized | Ετικέτες:

Μπαίνουμε σε μια περίοδο κρίσιμη: Από τη δράση της αριστεράς,από τη δράση μας, θα εξαρτηθούν πολλά. Τόσο το επίπεδο των εργατικών  και κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και ο συσχετισμός  των πολιτικών δυνάμεων, η σταθερότητα – ακόμη και η επιβίωση του πολιτικού τοπίου που ονομάσαμε « δικομματισμό».

Σ’ αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σαν άγραφο χαρτί: στις Διακηρύξεις του ‘03 και του ’07,στα εκλογικά προγράμματα  μας, στους  «15  άμεσους στόχους πάλης» δεσμευτήκαμε  στην πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, στην αντίθεση στον δικομματισμό και την κεντροαριστερά, στην αναφορά στον στρατηγικό  στόχο του σοσιαλισμού. Αυτά είναι κεκτημένα. Δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Είναι μια στέρεα βάση πάνω στην οποία έχουμε το καθήκον να χτίσουμε, να περιγράψουμε τη γραμμή μας για τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές. Αντιμετωπίζουμε πλέον μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση . Μια  κυβέρνηση που σε ελάχιστο χρόνο βιάστηκε να αποδείξει ότι θα ακολουθήσει την πορεία όλων των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών.

Σύμφωνα με την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε  η παρούσα Πανελλαδική Σύσκεψη κατέληξε :

1.    Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκδοση περιοδικού και  λειτουργία του site με συντακτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

2.    Βασικά «κύτταρα»  της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές  Επιτροπές . Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών  που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει – με συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία- για  τα τοπικά  ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά, πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας κάθε επιτροπής.

3.    Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών που περιλαμβάνει τα μέλη των συνιστωσών, αλλά και τους/τις ανένταχτους/ανένταχτες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης  επιτροπής.

4.    Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα –με ευθύνη της Γραμματείας-όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών –Νομαρχιακών –Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή ,με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ,ώστε η σύνθεσή της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

5.    Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

6.    Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

7.    Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτύχθηκαν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και όποια μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση των ζητημάτων- συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ΄ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Advertisements

3 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Ερώτηση:
Με ποια διαδικασία κατέληξε σε αυτή την «απόφαση» η Π.Σ.; Με ποια διαδικασία τροποποιήθηκε το κείμενο της εισήγησης; Πώς εγκρίθηκε; Από ποιούς; Και πότε;

Μια απλή αντιπαράθεση των δύο κειμένων (εισήγησης και «απόφασης») θα πείσει για την σοβαρότητα των ερωτημάτων.

Καλημέρα

Σχόλιο από RaindogNafplio

Το ερώτημά μου φαίνεται να απαντήθηκε εδώ

http://dosepasa.wordpress.com/2009/12/01/χαιρετίσματα-λοιπόν-στην-γραμματεία/

Θα ήθελα πάντως και μία απάντηση από το ΚΠΔ.

Σχόλιο από RaindogNafplio

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συνόψιση της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όμοια με τις 2 προηγούμενες (των οποίων -2 προηγούμενων- τα συμπεράσματα απαιτούμε όλοι μας να υλοποιηθούν, δικαίως). Δηλαδή συνήλθε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα του Σαββάτου στο ΣΕΦ και με βάση τη συζήτηση του διημέρου τροποποίησε την εισήγηση του Αντ. Νταβανέλου και η οποία παρουσιάσθηκε για έγκριση στο σώμα της Συνδιάσκεψης. Κατά την άποψή μας η απόφαση συνιστά ένα δημιουργικό συμβιβασμό μεταξύ αντιτιθεμένων απόψεων που δεν τον είχαμε καθόλου σίγουρο στην έναρξη της Συνδιάσκεψης. Προφανώς έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό το συμβιβασμό και το κλίμα των τοποθετήσεων συντρόφων και συντροφισσών, ενταγμένων σε συνιστώσες και ανεντάκτων. Εμείς τουλάχιστον καθόλου δεν υποτιμάμε αυτή τη διάσταση, απεναντίας, όπως δεν υποτιμάμε την ικανότητα των Συνιστωσών να αφουγκράζονται την απαίτηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα αν η Συνδιάσκεψη μπορούσε να εγκρίνει δια ψηφοφορίας την απόφαση; Η απάντησή μας είναι όχι. Δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν συνομολογημένο, όχι μόνο από τους παρευρισκόμενους αλλά και από όλους εκείνους που δεν ήταν στην αίθουσα αλλά είχαν πάρει μέρος σε συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα πιστεύουμε ότι την 4η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να την αποτελούν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις με ψηφοφορίες (ή με συναίνεση στην περίπτωση της καθολικής αποδοχής). Η άσκηση στη συναίνεση δεν είναι περιττή σε ενωτικά και πλουραλιστικά εγχειρήματα.
Χ.Π.

Σχόλιο από χ.π.
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: