ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (IΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, 3.12.2009)
03/12/2009, 4:39 μμ
Filed under: Πέτρος Σταύρου | Ετικέτες:

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στην ταινία των Monty Pythons, «η ζωή του Μπραϊάν», ένας επαναστάτης του απελευθερωτικού μετώπου της Ιουδαίας (υπεραριστερή οργάνωση σε σχέση με τον μάλλον κεντρώο Χριστό) αναρωτιέται για το τι καλό έχουν προσφέρει οι Ρωμαίοι στη Ιουδαία. Όταν κάποιοι από τους συντρόφους του, του επισημαίνουν ότι έχουν προσφέρει, καθαρό νερό, υδραγωγεία, αποχετευτικό σύστημα, δρόμους, παιδεία, φάρμακα, σύστημα υγείας, καλό κρασί κλπ. Τότε ο επαναστάτης απαντά λέγοντας: «…εντάξει εκτός από  καθαρό νερό, υδραγωγεία, αποχετευτικό σύστημα, δρόμους, παιδεία, φάρμακα, σύστημα υγείας, καλό κρασί κλπ σας ρωτάω τι άλλο έχουν προσφέρει οι Ρωμαίοι στο λαό της Ιουδαίας…».

Ο παραπάνω διάλογος, μέσα από το αναρχικό χιούμορ των Monty Pythons, αποκαλύπτει τον σκληρό πυρήνα της αριστεριστικής σκέψης, που φευ, δεν είναι οραματικός, ούτε ουτοπικός. Ο λόγος του αριστερισμού είναι πραγματιστικός. Μοιάζει πιο πολύ με τον λόγο του Νίξον παρά με τον λόγο του Χο Τσι Μιν. «Ας είμαστε ρεαλιστές. Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον κόσμο και είναι αφελείς αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί κάτι να αλλάξει.».  Όταν μάλιστα κάποιος τους επισημαίνει ορισμένα πράγματα που έχουν αλλάξει, σε αυτόν τον κόσμο, τότε αυτοί στρέφουν το βλέμμα αλλού, αδυνατώντας να σκεφτούν τους όρους όπου πραγματοποιείται το «αδύνατο».

Με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και όσοι αποδομούν η ισοπεδώνουν την απόφαση των 7 σημείων της ΠΣ. Δεν αντιλαμβάνονται τίποτα θετικό μέσα σε αυτή, διότι, αποτελεί αποτέλεσμα συμβιβασμών μέσα στη μέγγενη των μηχανισμών. Έτσι έχουμε δυο κατηγορίες απρόθυμων. Την ανανεωτική πτέρυγα που έχει κάρτα και δεν χρειάζεται να λάβει άλλη και τους ριζοσπάστες – ιντερνετικούς αριστερούς που φλερτάρουν με το ανικανοποίητο, είναι τελειομανείς αλλά όμως «κωλύονται» στη πράξη γιατί, δήθεν, όλα είναι σημαδεμένα και προαποφασισμένα. Ο κυνισμός του Κύρκου που θέλει να «ψοφήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνεται από τη ρεαλπολίτικ του αριστερισμού που ξέρει καλά τους μηχανισμούς και τους καταριέται.

Πουθενά μέσα σε αυτά δεν υπάρχει η πολιτική. Υπάρχει η υστεροβουλία, υπάρχει η ιδιοτέλεια, υπάρχει ο συναισθηματισμός, υπάρχει η οργή, υπάρχει το δίκαιο, υπάρχει ο χυδαίος συνδικαλισμός, υπάρχει η ατολμία, υπάρχει η μετανεωτερικότητα, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική.   Και μένει να την βρούμε!

Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα με την απόφαση της ΠΣ τότε αυτό δεν είναι κάποια λαθροχειρία που έγινε, μακριά από τα μάτια της βάσης, από χέρια γραφειοκρατών.  Πολύ περισσότερο είναι η δρομολόγηση μιας μεταβίβασης ευθυνών. Μηχανισμός αυτής της μεταβίβασης είναι η ασάφεια του κειμένου. Όσο δεν ξεκαθαρίζονται οι όροι εφαρμογής των αποφάσεων, τόσο θα κατηγορούνται οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανωριμότητα και όχι η Γραμματεία για αδράνεια, όπως γίνονταν μέχρι τώρα. Το πρόβλημα αντιστράφηκε. Δεν είναι οι «μηχανισμοί» της καθυπόταξης και της αδράνειας που θα κυριαρχήσουν.  Με την απόφαση της ΠΣ, οι μηχανισμοί αποσύρθηκαν και έδωσαν την πρωτοβουλία στη βάση. Όλες οι ευθύνες στη βάση κατά το όλη η εξουσία στα Σοβιέτ που είπε και κάποια συντρόφισσα με φωνασκίες χωρίς νόημα και άσκοπες επαναστατικές κορώνες. «Ε, λοιπόν πάρτε τώρα ευθύνες και Σοβιέτ και Μέλη και Μητρώα για να δούμε τι θα κάνετε».

Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και αυτό πρέπει να λύσει η προσπάθεια της πρωτοβουλίας για ανασύνθεση. Ούτε ο αριστερισμός, ούτε η ατολμία του ρεύματος μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Advertisements

3 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Συναγωνιστή {υποθέτω…} Πέτρο Σταύρου,
θεωρώ καλά και πρόσβαρα όσα λές, και δεν διαφωνώ ιδιαίτερα, αλλά επειδή είμαι ένας που έκανε «φύλλο-φτερό» και τις 5 «κύριες» θέσεις-προτάσεις πριν την Π.Σ. και τα 7 σημεία μετά, σέ ρωτάω και σένανε:

-Πώς διάολο θα εφαρμοστούν οι «ποσοστώσεις» ή η «αντιπροσωπευτική σύνθεση» των οργάνων με την «κάρτα μέλους» που ΔΕΝ θα αναγράφει «συνιστώσα» αλλ’ ούτε θα υπάρχει κάποια κατάσταση ή πίνακας που να τό λέει;;;
Είναι δυνατόν, σοβαρά κατά τεκμήριο άτομα, να εννοούμε την ΣΥΝΘΕΣΗ απόψεων ως παράθεση ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ {και άρα ανεφάρμοστων} ρυθμίσεων;;;
Είναι «πολιτική» αυτό ή …«το σπίτι με τις τρελλές»;

– Στον Μάρξ και στην Λούξεμπούργκ σου, θεωρείς ότι η μετατόπιση των ευθυνών στη βάση, στα …Σοβιέτ, με την οποία καθόλου αντίθετος δεν είμαι, θα λύσει αυτές τις «εκ των άνω εκπορευθείσες» αντιφάσεις;;;
Σε ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ θα δώσει γόνιμη διέξοδο, όχι όμως σ’ αυτό!

Υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στον ΣΥΝ από το 1989 {και στο ΚΚΕεσωτερικού-ΕΑΡ από το 1978}, …ατασικός πάντα, θέλω να λήξει, το ταχύτερο πιά, αυτή η «ανωμαλία» του ΣΥΡΙΖΑ των «συνιστωσών» χωρίς …συνισταμένη.
Και τον τρόπο που βλέπω, που ήδη τόν έχω δημοσιεύσει κατά καιρούς σε έντυπα παλιότερα και «μπλογκ» πρόσφατα, θα τόν εκθέσω στην «ανοιχτή Επιτροπή που θα προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Π.Σ.», αν βέβαια οι μηχανισμοί {αδρανείς μεν αλλά κραταιοί πάντα…} τό επιτρέψουν.

Κι ένα «υστερόγραφο» για την «ζωή του Μπράϊαν»:
Το καταπληκτικό αυτό έργο εμπεριείχε και εκείνη την φοβερή σκηνή που οι οπαδοί του προφήτη, αφού τόν έχουν …ξεπουπουλιάσει από ρούχα και σανδάλια, αποχωρούν, κραδαίνοντας ο καθένας ό,τι τού άρπαξε, και μετά, όπως ξεμακραίνουν χωρίζονται σε ομάδες το …«σανδάλι του προφήτη», το …«μαντήλι του προφήτη»… κλπ, παίρνουν άλλους δρόμους και εντέλει ξανασυναντιώνται για να αλληλοσκοτωθούν.
Τά λέω καλά;;;

Καλό μας κουράγιο.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων Παπαδόπουλος
Σκλίβανη [455 00]
nap.pap@tee.gr

Σχόλιο από Ναπολέων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση διαβάζω ένα κείμενο του Ναπολέοντα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΜΙΑΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΥΛΑΣ , που έφθανε στη δεκαετία του 80 , και στο κοινοτικό ΓΡΑΦΕΊΟ του μικρού χωριού μου, στην ΑΡΤΑ.
ας μας ενημερώσει για τα blogs που μπορούμε να βρούμε την άποψή του…Εχοντας υπόψη μου τις διαδοχικές » ανασυνθέσεις» ( ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-74, ΣΥΜΜΑΧΙΑ-77, ΕΑΜΟΓΕΝΕΙΣ-ΚΚΕ 78-80, ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-81, ΕΚΚΕ-Μ-Λ ΚΚΕ-81,ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ 85-86 ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΕΑΡ-ΚΚΕ ΕΣ ΑΑ,ΚΟΙΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΚΕ-ΕΑΡ ΚΑΙ ΣΥΝ ΤΟΥ 89-90,ΝΑΡ-ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΕΑΣ-ΑΠΚΡΟ,ΣΥΝ-ΚΚΕ=ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ 93,ΜΑΧ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΜΕΡΑ,ΕΝΑΝΤΙΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΔΗΚΚΙ-ΚΚΕ-ΚΑΝΕΛΛΗ-ΖΟΥΡΑΡΙΣ-ΚΟΜΜ.ΑΝΑΝΕΩΣΗ,ΣΥΡΙΖΑ…) …καταλαβαίνω πολλούς που αναφωνούν : «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ!»…. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ COOGLE » ΙΩΑΝΝΟΥ+ΣΧΟΛΙΑ+ΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟ» μπορεί να δεί οποιος θέλει τις παρατηρήσεις μου υπο μορφή σχολίων τους τελευταίους δύο μήνες…συνοπτικά : Η ΑΝΑΣΎΝΘΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ -ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ-ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ – ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Συναγωνιστή Γιάννη Ιωάννου,
ήταν και για μένα συγκινητική η έκπληξη να βρεθεί μετά από τόσα χρόνια αναγνώστης μακρυνός του «Παρατηρητή της Ηπείρου» {1973-1996 με κάποιες διακοπές}.

Εδώ και δυόμισυ χρόνια στήθηκε μια ομάδα από «μπλογκ» με τίτλους αντίστοιχους των στηλών του Π.τ.Η., ως ένα πρωτόλειο για την -ηλεκτρονική πιά- επανέκδοσή του, πάνω στις ίδιες πάντα αρχές μαχητικής ανοιχτοσύνης, έντιμης παρουσίας, ελεύθερης-υπεύθυνης κυκλοφορίας ιδεών και οραμάτων.

Από την προσωπική μου «στήλη» {nalambis.blogspot.com} θα βρείς και όλες τις υπόλοιπες.
Και βέβαια είσαι και σύ καλοδεχούμενος, όπως και κάθε έλληνας πολίτης, να φτιάξεις μιά δικιά σου {αν δυσκολεύεσαι στον χειρισμό, βοηθάμε} για να γραφεις τις δικές σου απόψεις εκτενώς, πέρα από όσα σχόλια θέλεις να κάνεις σε άλλες στήλες ή άλλα «μπλογκ».

Θα περιμένουμε την παρουσία σου.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων Παπαδόπουλος
Σκλίβανη [455 00]

Σχόλιο από Ναπολέων
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: