Διαχειριση ΠΡΟΠΟ (ΑΥΓΗ, 8.12.2009)

ΤOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μέσα σε δύο μέρες πολλαπλάσιες συλλήψεις και προσαγωγές σε σχέση με τις αντίστοιχες που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τις πρώτες εκρηκτικές μέρες του περσινού Δεκέμβρη. Αν έκανε τον κόπο να μελετήσει την περσινή εξέγερση, θα αντιλαμβανόταν ότι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα πολιτικά, αλλά το μετέτρεψε σε απλό ζήτημα τήρησης της τάξης, όχι μόνο δεν κατάφερε να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά έδωσε ορίζοντα στις κινητοποιήσεις.

Η καταστολή ήταν εκείνη που έδινε προωθητική δύναμη στις κινητοποιήσεις, και δη τις βίαιες, και όχι τα αιτήματα, που, αν και υπαρκτά, από τη στιγμή που δεν υπήρχε ελπίδα ικανοποίησής τους, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν προωθητικά. Λειτούργησε το «παράδοξο της καταστολής», όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία των κοινωνικών κινημάτων και της συγκρουσιακής πολιτικής. Όσο περισσότερη καταστολή επιστράτευε η κυβέρνηση, τόσο δημιουργούσε πόλωση και ριζοσπαστικοποίηση. Μπορεί γρήγορα να εξαφανίστηκε κάθε στόχος προγραμματικού χαρακτήρα, όμως στόχο, έστω και βραχυπρόθεσμο, έδιναν οι συλλήψεις, οι προσαγωγές, το ξύλο, τα δακρυγόνα.

Η καταστολή μπορεί να γεννήσει δυναμική από εκεί που δεν υπάρχει. Μπορεί να πολώσει σε τέτοιο βαθμό, που τίποτα στη συνέχεια να μην μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που αυτή δημιούργησε. Πόσο σοφή λοιπόν είναι η πολιτική η οποία δίνει αιτήματα στις κινητοποιήσεις, που, σύμφωνα με την ίδια, δεν έχουν; Πόσο σοφή είναι η πολιτική που δίνει έναν σαφή στόχο σε νέους που έχουν, σύμφωνα με την ίδια, ασαφή εικόνα για το τι τους φταίει και τι θέλουν να κάνουν; Πόσο σοφή είναι η πολιτική που τείνει να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία διεκδικητών (“challengers”) που το μόνο το οποίο μπορεί να τους κρατήσει με σιγουριά μαζί είναι η αντιπαλότητά τους με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους;

Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε μελετήσει τον περσινό Δεκέμβρη, θα αντιλαμβανόταν ότι η δυσφήμηση των μαζικών διαδηλώσεων μέσα από την ταύτισή τους με τα επεισόδια δεν έπαψε να ντοπάρει τους διαδηλωτές ούτε λεπτό. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχω κάνει, το 80% όλων των κινητοποιήσεων του περσινού Δεκέμβρη δεν ενείχαν καμία βία (σύγκρουση, επίθεση, καταστροφή) και το ποσοστό θα ανέβαινε πολύ περισσότερο αν συνυπολογίζαμε τις καταλήψεις σε σχολεία και σχολές που είναι δύσκολο να μετρηθούν. Η δυσφήμηση αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις αθρόες καταλήψεις που έγιναν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και κανάλια, τις διακοπές παραστάσεων κ.λπ. κατά το δεύτερο μισό της εξέγερσης. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αντιληφθεί το εύρος της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους νέους για την πληροφόρησή τους, τότε θα καταλάβαινε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να κρύβει ή να δικαιολογεί τις άπειρες υπερβάσεις του νόμου από τους αστυνομικούς. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν χάσει και το μονοπώλιο της ενημέρωσης και την αξιοπιστία τους και καλό θα ήταν να μην βασίζει πάνω τους την προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης προκειμένου να προωθήσει το «δόγμα της μηδενικής ανοχής». Αντιθέτως, καλό θα ήταν να αρχίσει να παραδέχεται μερικές απ’ τις αλήθειες που μεταφέρονται μέσα από τις φωτογραφικές ψηφιακές μηχανές, τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο και αποκαλύπτουν μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν σέβονται το κράτος…

Η μαζική καταστολή προσφέρει τη δικαίωση και την ευκαιρία δράσης σε κείνους τους λίγους που στέκονται αφορμή για την εξαπόλυσή της.

Ο Δ. Παπανικολόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: