Oι μπαγκετες, το κρικετ και το δικαιο ιθαγενειας (ΑΥΓΗ, 8.10.2010)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ και εβδομάδες διεξάγεται στη Γαλλία μια έντονη δημόσια διαβούλευση περί της γαλλικής εθνικής ταυτότητας. Η εν λόγω συζήτηση επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Σαρκοζί τόσο εντός των κρατικών θεσμών όσο και στα ΜΜΕ. Τα ερωτήματα που κυριαρχούν αφορούν την ανακάλυψη των συστατικών της γαλλικής ταυτότητας, την εθνική υπερηφάνεια, τον αποκλεισμό «ακραίων ιδιωμάτων» (π.χ. μπούργκα) από τον γαλλικό πολιτισμό.

Τα επιχειρήματα των οπαδών της γαλλικής «καθαρότητας» έχουν συχνά εκτραπεί στον χώρο του γραφικού και του γροτέσκο. Διατυπώθηκαν, για παράδειγμα, επιχειρήματα που εντάσσουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών μπαγκέτας στα κριτήρια καθορισμού της γαλλικής ταυτότητας… Τα διλήμματα που η κυβέρνηση Σαρκοζί προωθεί σίγουρα συμβάλλουν στην απομάκρυνση της πολιτικής ατζέντας από τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας. Παράλληλα όμως αναφέρονται και σε υπαρκτές κοινωνικές και πληθυσμιακές μεταβολές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις εβδομάδες στη Γαλλία δεν διαφέρουν από αντίστοιχες διαδικασίες που τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εν λόγω συζητήσεις οδήγησαν σε ένταση των ρατσιστικών φαινομένων. Το γεγονός αυτό είναι ήδη κατανοητό και στη Γαλλία, όπου, πριν από λίγες ημέρες, χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα διακοπής του διαλόγου για την εθνική ταυτότητα, επειδή μετατράπηκε σε «χώρο απελευθέρωσης ενός ρατσιστικού λόγου».

Η αντίστοιχη συζήτηση στην Αγγλία, πριν από 10-15 χρόνια, είχε αναδείξει εξίσου γραφικούς και επικίνδυνους τρόπους καθορισμού της αγγλικής ταυτότητας. Ορισμένοι αρθρογράφοι είχαν επιμείνει στον κεντρικό ρόλο της συνοικιακής παμπ ως κριτηρίου ένταξης στον βρετανικό πολιτισμό! Υπήρξε ένας βουλευτής που πρότεινε ακόμα και τη λεγόμενη «δοκιμασία του κρίκετ» για τους μετανάστες: όσοι μετανάστες υποστήριζαν τις εθνικές ομάδες κρίκετ των κρατών καταγωγής τους δεν θα έπρεπε να θεωρούνται Βρετανοί!

Η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων αναμένεται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης παρόμοιων προβληματισμών και στη χώρα μας. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα, που συρρέουν μαζικά στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, στην ιστοσελίδα opengov.gr, μας προδιαθέτουν για το είδος των επιχειρημάτων που θα ακούσουμε.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας για να καταλάβει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μηνυμάτων είναι προϊόν συντονισμένης εκστρατείας εκφοβισμού. Ο λαϊκιστικός εθνικιστικός λόγος, εξαιτίας των αναφορών του στο θυμικό, δεν χρειάζεται να καταθέσει σοβαρά επιχειρήματα. Οι ύβρεις, οι υπερβολές και οι απειλές είναι άλλωστε πιο εύκολα κατανοητές. Το ερώτημα είναι απλό: Έχουν οι βουλευτές και οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου το θάρρος και την ωριμότητα να κάνουν τα απαραίτητα λογικά βήματα εξασφάλισης της ευημερίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής στη σημερινή Ελλάδα; Θα προχωρήσουν ομόφωνα όχι μόνο στην ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και στην απαραίτητη βελτίωσή του ώστε να πάψουν οι διακρίσεις και να χτίσουμε όλοι μαζί, ομογενείς, αλλοδαποί και γηγενείς, το κοινό μας μέλλον;

Ο Γ. Αγγελόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: