Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΕΝΣΑΪΝΤ ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΙΑ
15/01/2010, 2:37 πμ
Filed under: Uncategorized

Σοβαρά άρρωστος εδώ και χρόνια, ο Ντανιέλ Μπενσαϊντ έφυγε τελικά από τη ζωή το πρωί της 12ης Ιανουαρίου, σε ηλικία 64 ετών.
Ενταγμένος στο επαναστατικό κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της JCR (Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία) το 1966, εν συνεχεία ένας από τους εμψυχωτές του Κινήματος της 22 Μαρτίου και μεταξύ των συμμετεχόντων στα γεγονότα του Μάη του ’68, πριν πάρει μέρος στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Λίγκας, τον Απρίλιο του 1969.
Ο Ντανιέλ Μπενσαϊντ υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της ηγεσίας της LCR. Στρατευμένος σε όλους τους διεθνιστικούς αγώνες, υπήρξε επίσης ένας από τους βασικούς ηγέτες της Τέταρτης Διεθνούς, ενώ συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα).
Φιλόσοφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού, εξέδωσε πολλά έργα φιλοσοφίας και πολιτικής, εμψύχωσε τις επιθεωρήσεις Critique Communiste και ContreTemps, συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση του Ιδρύματος Louise Michel και ηγήθηκε με συνέπεια στη μάχη των ιδεών, υπερασπιζόμενος έναν ανοιχτό, μη δογματικό μαρξισμό.

Άρθρα και συνεντεύξεις του Ντανιέλ Μπενσαϊντ στα ελληνικά:

  • «Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας» (συνέντευξη στην Εποχή, 18.5.2003) α’ μέρος β’ μέρος

https://i2.wp.com/multimedia.fnac.com/multimedia/images_produits/Grandes110/5/5/1/9782355260155.gif

«Ενσάρκωνε την παράδοσή μας». O Ζιλμπέρ Ανσάρ στη μνήμη του Ντανιέλ Μπενσαϊντ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.Αρέσει σε %d bloggers: