ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 16ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18/01/2010, 2:32 πμ
Filed under: Uncategorized | Ετικέτες: ,

Η Συνέλευση της ΑΝΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της Αριστεράς και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 16/1 στο ΕΜΠ κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και κατευθύνσεις:

  • Με τη συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης και την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει χωρίς παρεκκλίσεις στην κατεύθυνση και την πολιτική κληρονομιά των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, κλιμακώνοντας μάλιστα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και απειλώντας με πλήρη κατεδάφιση τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα και καταχτήσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιτελεί το πρόγραμμά της σε ένα κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που οι συναινέσεις και οι προσδοκίες ευημερίας έχουν αντικατασταθεί από την «ανοχή του φόβου» των χειρότερων ημερών και της ατομικής διάσωσης. Η δημοσιονομική τρομοκρατία, ο φόβος της οικονομικής κατάρρευσης, η επιτήρηση και η πειθάρχηση δια μέσου των νεοφιλελεύθερων μηχανισμών της Ε.Ε. δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η οικονομική κρίση να γίνει μια ακόμα ευκαιρία για αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εργασίας.
  • Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ενιαία ως προς τους στόχους και το περιεχόμενό της και όσον αφορά τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και καταχτήσεις και όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες και όσον αφορά το πολιτικό σύστημα και την Αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει τον «αστικό εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης Σημίτη με αλλαγές στο κράτος, στο εκλογικό σύστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Με την πρωτοφανή κλιμάκωση της καταστολής και τις πολιτικές «ασφάλειας», υλοποιεί ένα σχέδιο αυταρχικής αναδόμησης του πολιτικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις αναπόφευκτες κοινωνικές αντιδράσεις στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις εξεγέρσεις του μέλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή μεταμφιέζει τις πολιτικές προθέσεις του με ένα «παρηγορητικό λόγο» απέναντι στη φτώχεια και την ανασφάλεια των πολιτών στοχοποιώντας τους μετανάστες και τη νεανική διαφορετικότητα.
  • Σε αυτές τις συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος μια πολιτική δομικής αντιπολίτευσης και συνολικής ρήξης με την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, και όχι πολιτική ήσσονος αντίστασης, ανοχής ή -πολύ περισσότερο- συναίνεσης.
  • Τα «δείπνα εθνικής συναίνεσης» με επιχειρηματίες, νέα τζάκια, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φανατικούς πολέμιους της Αριστεράς και οι προτάσεις για «εθνική συναίνεση» στην υπερψήφιση Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συμμετοχή στον «εθνικό διάλογο» και για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, από σημαίνοντα στελέχη τη Ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, είναι ευθέως ανταγωνιστικά και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία, τις πολιτικές κατευθύνσεις και εν τέλει την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο που αυτό συνδυάζεται με τη διακηρυγμένη άρνηση συμμετοχής στη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημόσιες εκκλήσεις για διάλυσή του. Η τακτική στελεχών της Ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ  να υπονομεύουν, καταγγέλλουν και εξαγγέλλουν ανταγωνιστική πολιτική σε σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα και δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνεται ανεκτή.
  • Σε αυτές τις συνθήκες, η ΑΝΑΣΑ καλεί σε συστράτευση μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για:

– Υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ (ενιαίο μητρώο μελών, κάρτα μέλους, Γραφείο Τύπου, περιοδικό και site ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.).
– Διερεύνηση των προϋποθέσεων για να προχωρήσει με νέα ορμή η διαδικασία ανασύνθεσης της Αριστεράς και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο – πολυτασικό – μαζικό κόμμα. Καλούμε σε άμεση συγκρότηση, στελέχωση και τακτή λειτουργία της σχετικής Επιτροπής που αποφάσισε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
– Στήριξη των κινημάτων και των κοινωνικών μετώπων αντίστασης και ανάληψη κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της δομικής αντιπολίτευσης και της συνολικότερης ρήξης με τη συμμαχία και το σύστημα του εγχώριου και διεθνούς νεοφιλελευθερισμού.

Την ΑΝΑΣΑ την αποτελούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις συνιστώσες: το Συνασπισμό, την ΑΚΟΑ, τη Ρόζα, το Κόκκινο,καθώς και ανένταχτοι και ανένταχτες σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: βουλευτές όπως ο Θ. Δρίτσας, ο Β. Μουλόπουλος, τέως βουλευτές όπως ο Γ. Μπανιάς, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κ. Αθανασίου, Π. Κοσμάς, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Α. Ρήγος, Χ. Παπαδόπουλος, Μ. Σπαθής κ.α.
Αθήνα 16/1/2010

Advertisements

2 Σχόλια so far
Σχολιάστε

1.»ΣΥΡΙΖΑ:ΕΝΙΑΊΟ ΜΑΖΙΚΟ ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑ»
Σημειώνω οτι αυτό ηταν και είναι καταστατικά ο ΣΥΝ.Υπάρχει λόγος να γίνει ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΛΙ-με απλώς διαφορετικά ιδρυτικά μέλη; και οταν εξατμιστεί ο αρχικός ενθουσιασμός δεν θα γίνει παλι ενα κόμμα μηχανισμών , τάσεων-φραξιών και οχι ρευμάτων ιδεών;
Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτική συμμαχία.
Μια διαφορετική πρόταση μπορεί να βγεί απο μια διατύπωση ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ:
«…ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ,ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ»(Τελευταίο τεύχος του ΔΙΑΠΛΟΥ).
Ας ΤΗΝ αποτυπώσουμε αυτή την ιδέα σε ενα σχέδιο: γραμμές ( οι δράσεις των συμμετεχόντων)-παράλληλες-συγκλίνουν ή αποκλίνουν ανάλογα με το θέμα, αλλά εκτός απο αυτό εμπλέκονται σε κόμβους ( σταθερούς ή μεταβαλλόμενους)…η συνέχεια στη πολιτική φαντασία του καθενός…
θα επανέλθω στην ιδέα αυτή…
Προς το παρόν σημειώνω οτι το συλλαλητήριο αύριο αναπαράγει την πιο παραδοσιακή κομματική λογική:

για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεν οργανώνεται μια συγκεντρωση απο τους αμεσα ενδιαφερόμενους ( εργατικές ενώσεις,φοιτ-σπουδ κλπ), δεν καλούνται καν σε συνδιοργάνωση δυνάμεις της ΑΡΙΣΤΕΡΆς (ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ Π.Χ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΟΤΣΑΚΑΣ )…απλώς διαφαίνεται μια βιασύνη να «φανεί» ο ΣΥΡΙΖΑ…

2.Στο σχόλιό μου σε προηγούμενο κείμενο ( ΓΙΑ ΤΗ «ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΚΥΡΚΙΤΙΔΑ» ) ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ αναφέρω : …ΤΟ ΠΑΣΟΚ δεν εχει ανάγκη 5-10-13 βουλευτές…το ξανασκέφτηκα το σημείο αυτό το βραδυ: ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ…ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…θεωρώ σαφώς το ΘΕΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΤΡΙΤΕΥΟΝ…ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ -ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:π.χ. θΑ ΠΡΟΤΙΜΟΎΣΑ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΚΑΛΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ….

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ για το γεύμα ΚΥΡΚΟΥ , για τη στάση ΚΟΥΒΕΛΗ…
…ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ -ειδικά στη ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ…Παρά τον κοινωνικό συντηρητισμό συνθημάτων οπως » ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΗΣΤΙΚΟΣ» , την εξουσιαστική λογική
» εχω τρακτέρ και κλείνω τους δρόμους», ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι και εκεί- πιθανόν κυρίως εκεί για τις επόμενες μέρες…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: