ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ (ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, 22.1.2010)

ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΣΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Η νέα «τρικυμία» που διαδραματίζεται στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα περιστατικό αυθαιρεσίας και υποκατάστασης. Τα κεντρικά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας ξεσαλώνουν με προσωπικές δηλώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ, πυροδοτώντας την ένταση, την πόλωση και την πολιτική εσωστρέφεια. Τα εσωτερικά μας γίνονται άλλη μια φορά  η ύλη των ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων την ίδια στιγμή που αγνοούνε ή αποσιωπούνε τις πολιτικές δραστηριότητες: για την επισφάλεια για παράδειγμα, όπως και τις επεξεργασίες της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι «δεν υπάρχει θέμα» , πόσο μάλλον εμείς, μόνο που αυτή τη φορά το αίτημα έρχεται «ηχηρά» από τα κάτω, και δεν υποκαθίσταται, δεν αναστέλλεται παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό.

Δεκάδες συνελεύσεις Πολιτικών Κινήσεων του Συνασπισμού, περιφερειακές συσκέψεις και Νομαρχιακές συνελεύσεις απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ. Με διαφορετική γλώσσα, με τις δικές τους προτεραιότητες, αλλά με ταυτολογία στις αιτίες, όλοι συγκλίνουν σε τρεις διαπιστώσεις.

Η πρώτη ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής γραμμής, για την ακρίβεια πρόβλημα εκφώνησης της πολιτικής. Ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του Συνασπισμού, ακυρώνεται και δυσφημείται από τη ρητορική μερίδας της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού. Οι πολιτικοί ισχυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα, με τις ιδιότητες του προέδρου του Συνασπισμού και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση από αυτόν που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπονομεύονται από την ρητορική του Φώτη Κουβέλη, με την ιδιότητα μάλιστα του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ αρχής γενομένης με την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και αύριο –προβλέπουμε- με τον επιχειρηματικό κόσμο… Τα νέα τζάκια, τους συνδαιτυμόνες του Λεωνίδα Κύρκου που μαζί με μερίδα της Ανανεωτικής Πτέρυγας, κυβερνητικά στελέχη και επιλεγμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εικονογράφησαν» επικοινωνιακά το συνταγματικό τόξο της συναίνεσης.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά τον τρόπο που κάνουμε πολιτική, τον πολιτικό οργανισμό που παρεμβαίνουμε στην πολιτική σφαίρα και ιδίως στην κοινωνική πραγματικότητα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατία με μέλη με πολιτικές αρμοδιότητες, η πολιτική εξωστρέφεια, ο ΣΥΡΙΖΑ παντού, είναι η προϋπόθεση για να κάνουμε πολιτική σε μια περίοδο που κατασκευάζονται συναινέσεις σε μια τεράστια αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων των λαϊκών τάξεων με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Όλα τα παραπάνω επικουρούμενα από την κατάσταση στον ίδιο το Συνασπισμό συγκλίνουν στην τρίτη διαπίστωση, ότι δηλαδή απαιτείται ένα έκτακτο συνέδριο που να δίνει νέα πνοή στην αριστερή στροφή, που να ανατάσσει το δυναμικό του κόμματος, που να περιθωριοποιεί τα φαινόμενα παραγοντισμού και να βάζει κανόνες στη λειτουργία των τάσεων ώστε να μην εκτρέπονται ως μηχανισμοί νομής της κομματικής εξουσίας, να βαθαίνει επίσης στα ζητήματα δημοκρατίας στο κόμμα με καταστατικές εγγυήσεις. Όλα τα παραπάνω τα συνυπογράφουμε αδιαφορώντας για τα επικοινωνιακά παιχνίδια της σύγχυσης και του αποπροσανατολισμού.

Advertisements

9 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Μακάρι να πέφτω έξω!
Αλλά πολύ καθυστερημένα, (ιδίως ο Χ.Π.) διαπιστώνετε και το χειρότερο δράτε για τα όσα σωστά αναφέρετε.
Το ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο ΣΥΝ, το ότι Κουβέλης-Λυκούδης-Σαμπατακάκης κ.α. της ΑΠ «εκτελούν» καθημερινά το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ, το ότι τα απλά μέλη αντιμετωπίζονται σαν «ξένοι» στο κόμμα τους, το ότι η δημοκρατία είναι ζητούμενο, το ότι οι αποφάσεις συνεδρίων και συνδιασκέψεων τσαλαπατιούνται , το ότι, το ότι…
Πολλοί και από πολλές κατευθύνσεις, άτομα συλλογικότητες, «κολλημένοι» κραύγαζαν σε ώτα μη ακουόντων…
Μακάρι το συνέδριο να κάνει κάτι, που δεν το βλέπω, γιατί το πρόβλημα που τώρα αγγίζετε είναι βαθύτερο..
Εύχομαι!
Αναρρωτιέμαι: Υπάρχει ελπίς;

Σχόλιο από ftanei_pia

Αγαπητέ σε άλλη λίστα νομίζεις ότι γράφεις και σε άλλα πρόσωπα αναφέρεσαι. Αν ανατρέξεις το μπλογκ θα δεις ότι δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια ανακοίνωση του κπδ που να μην αναφέρεται στο πρόβλημα της Αν. Πτέρυγας και στα ζητήματα δημοκρατίας στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και τα περισσότερα επώνυμα άρθρα εξ άλλου.
χ.π.

Σχόλιο από Χ.Π.

..τα φορτοπαρασημα στελεχη του ευφορου συνασπισμου και συριζα με το υγειοσκεφτομενιλικι τους που παρλεβουφρανσιζουν πασοκιστι,μου θυμιζουν την παροιμια «φοβαται ο Γιαννης το θεριο…ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ?..ΔΕΝ ΕΧΕΙ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν ΛΟΓΟ…

Σχόλιο από Ζ

Πολύ σωστά, πολύ καίρια, πολύ εύστοχα και αληθινά όλα αυτά που επισημαίνονται στο κείμενο. Μόνο που τα έχουμε ξανακούσει, ξανασυζητήσει και ξαναδιαβάσει σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον από το 2004 και εξής.

Παρολαυτά, οι κήνσορες της Πτέρυγας εξακολουθούσαν στην πράξη να κάνουν τα δικά τους, να αποθρασύνονται και να ζητούν να βρίσκονται διαρκώς σε ασυλία επί ποινή έκτακτης εμφάνισης στους Πρετεντέρηδες: Σύσσωμη η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ υπέκυπτε στους εκβιασμούς, εκτονώνοντας την κατάσταση με πύρινα άρθρα, όταν τα πράγματα έφταναν στο μη περαιτέρω.

Πρόσφατα, οι κύριοι της Πτέρυγας απαίτησαν να είναι και υπεράνω κριτικής. Αν, όμως, δεν είχε προηγηθεί το κείμενο των «23», φοβάμαι ότι κανείς από το ΣΥΝ δεν θα τολμούσε να διατυπώσει ξεκάθαρη και αυστηρή κριτική απεναντί τους.

Ωραία τα λέτε, σύντροφοι, μαζί σας, αλλά χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, στην πράξη να δούμε τι (δεν) θα γίνει…!

Σχόλιο από déjà entendu

Λόγοι αρχής δεν επιτρέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν την ύπαρξη διαφορετικής γνώμης και την προβολή της, αλλά και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την κατοχύρωσή της μέσα στις διαδικασίες του κόμματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Λόγοι προσωπικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους σεβασμού της ομαλής πολιτικής λειτουργίας ενός οργανισμού επιβάλλουν, κατά τη γνώμη μου, όσοι σύντροφοι έχουν αποδεχθεί την τιμή να κατέχουν σημαντικά αξιώματα, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του σχηματισμού μας, ιδιαίτερα μάλιστα αν είναι «κοσμήματα της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, και κατεξοχήν Κοινοβουλευτικοί άνδρες», επιβάλλεται καθ’ υπέρβαση των ιδιαίτερων προσωπικών απόψεών τους να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που οι προσωπικές απόψεις είναι ισχυρότερες από τις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις έχουν υποχρέωση να αποποιούνται των δικαιωμάτων της θέσεως την οποία είχαν την τιμή να τους ανατεθεί.
Διαφορετικά βάζουν σε κίνδυνο τόσο την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την ενότητα του κόμματός μας του Συνασπισμού.
Κλείνοντας αυτό το σχόλιο θέλω να παρατηρήσω δύο πράγματα:
Α) Μου κάνει τεράστια αρνητική εντύπωση η συμπεριφορά του Φ. Κουβέλη, ιδιαίτερα η τελευταία. Από έναν έμπειρο κοινοβουλευτικό άνδρα και μακροχρόνια δοκιμασμένο σύντροφο, περίμενα μια προσεκτικότερη συμπεριφορά. Επειδή, κάθε άλλο παρά επιπόλαιο θεωρώ τον σύντροφο, πιστεύω ότι η συμπεριφορά του αυτή είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή και μοναδικό στόχο έχει να εξωθήσει τα πράγματα στην άκρη, εκβιάζοντας την υιοθέτηση από την πλειοψηφία της μειοψηφικής του άποψης κάτω από την απειλή της διάσπασης του κόμματος.
Β) Από τον γραμματέα του κόμματος και από τα άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας θα περίμενα να έβλεπαν τα πράγματα από τη σκοπιά της υπεράσπισης της αποφασισμένης πολιτικής και της ενότητας του κόμματος, όχι κάτω από εκβιαστικά διλλήματα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς του δήθεν κομματικού πατριωτισμού. Το κόμμα όσον αφορά τόσο την οργανωτική του ενότητα, όσο και την πολιτική του λειτουργία δεν απειλείται από τους εκτός κόμματος συμμάχους, αλλά από τους εντός κόμματος συνειδητά δρώντες κατάφορα αντίθετα στην πολιτική γραμμή και στις πολιτικές του αποφάσεις. Εκτός και αν η Πολιτική Γραμματεία και η ηγεσία του Κόμματος προσχωρεί στις ιδέες του γνωστού γεύματος αν και δεν έλαβε πρόσκληση.
Γ. Έφτασε η στιγμή να εγκαταλείψουμε τις μπαλάντζες μεταξύ τάσεων και συνιστωσών. Σύνθεση απόψεων δεν σημαίνει μια απόφαση άνευρη, γενικόλογη, ανούσια που να μην ενοχλεί κανένα. Σύνθεση απόψεων σημαίνει να βγαίνει μια απόφαση που να εκφράζει καλύτερα τον στόχο της σύγχρονης ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, αριστεράς. Με καμιά δύναμη δεν μπορούν να συντεθούν σε μια απόφαση και η άποψη ότι η αριστερά οφείλει να αγωνίζεται για βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και της κοινωνίας σήμερα με την άποψη ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν η γη θα γίνει κόκκινη, με τίποτα δεν μπορούν να συντεθούν η άποψη ότι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία έιναι μέσα στο σύστημα, κάτι σαν «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» με την άποψη ότι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία αποτελεί υπέρβαση του καπιταλιστικού συστήματος και απαιτεί τη ρήξη με το σύστημα και την ανατροπή του καπιταλισμού ασφαλώς μαζί με την πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι από τη θέληση κάποιας πεφωτισμένης, οργανωμένης, αδιαμφισβήτητα αλάνθαστης πρωτοπορίας, που αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας, για το καλό της κοινωνίας.

Σχόλιο από ΙΑΛ

Ένα σχόλιο για το γεύμα, παρμένο από τον ποιητή Άλκη Αλκαίο

Έχεις τυφλή σκηνή και δε φωτίζουνε οι προβολείς
κι όλα τα πρόσωπα εδώ είναι ανάξια του δράματος
γενεές γενεών υποκριτές
η θλιβερά ερωμένη
ο άνθρωπος με το χαμόγελο
ο επίορκος
τα κουδουνάκια του τρελού
καταπατημένη ράτσα
άρχοντες και πληβείοι
κι αυτοτιμωρούμενοι

Σύντροφοι το παραπάνω κείμενο είναι σαν ντεζαβού. «Εδώ είρθαμε», που λέμε στον κινηματογράφο; Δυστυχώς η συναίνεση για να έχει κλεισμένο το παζλ χρειάζεται και ένα αριστερό τίτλο. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη θα βρίσκονταν ήδη στο ΠΑΣΟΚ.
Και κάτι τελευταίο. Το παλτό του σ. Λυκούδη ήταν υπέροχο. Του έδινε ύφος τουλάχιστον γραμματέα σε ΔΕΚΟ. Το κακό είναι οτί εγώ είμαι κοντός και δε θα μου πάει το παλτό του.

Σχόλιο από Άρης

To «ΒΑΛΤΩΜΑ» του συν-συριζα τους τελευταιους μήνες δεν οφείλεται στις δημόσιες διαφοροποιήσεις της ΑΝ.ΠΤ.Η προβληματική δημόσια εικόνα μάλλον εχει να κάνει με τα σοβαρά ελλείματα στρατηγικής αλλά και τακτικής της
» αριστερής πλειοψηφίας» και τον επιδερμικό
( φραστικό συχνά ) χαρακτήρα της » αριστερής στροφής»…Είναι χαρακτηριστικό οτι δεν γίνεται συγκεκριμένος απολογισμός των αποτελεσμάτων της «αριστερής στροφής» σε οτι αφορά την παρουσία του χώρου στα λαϊκά στρώματα (εργατικά,αγροτικά-καμμία ουσιαστική ανατροπή της αδύνατης εως ανύπαρκτης παρουσίας) , την καθήλωση της επιρροής στους φοιτητές και τη νεολαία παρά τις κινητοποιήσεις για αρθρο 16 και τον υπερτιμημένο Δεκέμβρη…Ειναι ενδεικτικό οτι είκοσιτέσσερα χρόνια μετά την διάσπαση του ΚΚΕ ΕΣΩΤ. οι κυκλοφορίες της ΑΥΓΗΣ και της ΕΠΟΧΗΣ κυμαίνονται κάτω απο το μισό της κυκλοφορίας των ετών 87-88…Οταν αποσιωπούμε τις αιτίες που οδήγησαν αρκετά πειράματα «ριζοσπαστικής» αριστεράς οπως το ΚΚΕ ΕΣ ΑΑ ( και οχι μόνο) στην πολυδιάσπαση π.χ. ΑΑΚ,ΑΚΟΑ,ΚΟΜΜ.ΑΝΑΝΕΩΣΗ και περιθωριοποίηση , είναι εύκολο να δαιμονοποιούμε την ΑΝ. ΠΤ. ή την αποψη του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ , που δεν είναι παρά μια αποψη των περισσοτέρων στελεχών και οργανώσεων της μεταπολιτευτικής αριστεράς, με βαθύτατες ρίζες στη γνωστή ανάλυση του 1934 για την » αστικοδημοκρατική» επανάσταση, στο ΕΑΜ και στην ΕΔΑ…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ: για το θέμα των δημόσιων διαφοροποιήσεων ηγετικών στελεχών και το πόσο πίσω μας πάει η λογική οτι «θολώνουν ή υπονομεύουν» τη δημόσια εικόνα του ΣΥΝ , παραπέμπω στην γνωστή δημόσια διαφωνία ΖΗΝΟΒΙΕΦ-ΚΑΜΕΝΕΦ ( ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΩΣΤΑ) ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ 17…ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ:
-αν υπάρχει (;) ΣΑΦΈς ΣΤΊΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ -οι πολίτες μπορούν να το αντιληφθούν, οσες διαφοροποιήσεις και να γίνονται…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

και κάτι πρόσφατο: περασμένη ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ -ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ( ΝΕΤ-ΜΕΓΚΑ-ΑΛΤΕΡ) ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ : Ποιοι εκπροσωπούν τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ; ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ,ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ,ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ…Κανείς δεν εχει στενή σχέση με τον αγροτικό χώρο-και αυτό ηταν εμφανές στη παρουσία τους…μια μικρή επιβεβαίωση οτι το πρόβλημα ειναι βαθύτερο και η δαιμονοποίηση της Α/Π οδηγεί σε υπεκφυγή…

Σχόλιο από ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: