Πως συναρμολογουμε μια κοινωνια; (ΑΥΓΗ, 12.2.2010)

ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στη συγκυρία που διανύουμε, διεξάγονται δύο εξαιρετικά κρίσιμες πολιτικές συγκρούσεις: η μία γύρω από το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η άλλη γύρω από το νομοσχέδιο για την «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» -το περίφημο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο συγκρούσεις; Κατ’ αρχάς πρόκειται για μάχες πανευρωπαϊκής εμβέλειας: το μεν Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί εξειδίκευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και η μάχη για την απόκρουσή του αφορά ολόκληρη την Ευρώπη (απ’ την έκβασή της, δηλαδή, θα κριθεί αν οι αρχιτέκτονες της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη θα εξακολουθήσουν να πορεύονται σαν να μη φοβούνται Χριστό), το δε νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αποτελεί μια καμπή στην προσπάθεια των κυβερνώντων σε όλη την Ευρώπη να διαχειριστούν με όρους ασφάλειας -και όχι δικαιωμάτων, παρά μόνο για λίγους- το μεταναστευτικό «πρόβλημα».

Η επιτυχής εφαρμογή των δύο μέτρων, κατά δεύτερον, προϋποθέτει (αλλά και συνεπάγεται) περισσότερους διαχωρισμούς σε μια ήδη κατακερματισμένη κοινωνία, όπως η ελληνική: στην πρώτη περίπτωση, οι διαχωρισμοί αφορούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους παλιούς και τους νέους εργαζόμενους, τους «προνομιούχους» του Δημοσίου και τους «μη προνομιούχους» του ιδιωτικού, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τους «νόμιμους» και τους «παράνομους» μετανάστες, τους προσωρινά και τους μακροχρόνια διαμένοντες, τους επαρκώς και τους ανεπαρκώς ομιλούντες την ελληνική κ.ο.κ.

Το τρίτο κοινό σ’ αυτές τις δύο συγκρούσεις είναι η στάση της ριζοσπαστικής αριστεράς: η έμπρακτη υποστήριξη του αδύναμου μέρους και η ανάδειξη των προβλημάτων του, ταυτόχρονα όμως και η προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενότητα γύρω από τα προβλήματα αυτά, ώστε να λυθούν, χωρίς να εξισωθούν προς τα κάτω τα τμήματα της κοινωνίας που το κράτος επιχειρεί να διαιρέσει και να αποξενώσει.

Σε καιρούς γενικευμένης κρίσης, η συναρμολόγηση αυτού του παζλ είναι προφανώς δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί συμμαχίες: ο κατακερματισμός έχει προχωρήσει αρκετά και τα προβλήματα είναι ήδη τόσο σοβαρά, που αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι μια σύγκρουση όλων εναντίον όλων.

Αυτό που προσπαθούμε απαιτεί έναν συνδυασμό δουλειάς οργανωτικής μέσα στην κοινωνία και πολιτικής μέσα στους θεσμούς, αλλά και μια συστηματική προσπάθεια στο επίπεδο της ιδεολογίας και πέραν των ΜΜΕ: όχι ντε και καλά θεωρητικά κείμενα με πολλές παραπομπές, αλλά ακόνισμα επιχειρημάτων που να διαψεύδουν τον αντίπαλο και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν στην κοινωνία όψεις του παζλ που θέλουμε να συναρμολογήσουμε.

Αυτή η ιδεολογική δουλειά δεν μπορεί παρά να γίνεται προς τα έξω και προς τα μέσα -όρος απαραίτητος για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τις προτάσεις μας. Ένα παράδειγμα μόνο: Υπάρχουν σύντροφοί μας που συγκινούνται ειλικρινά με το «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!», την ίδια στιγμή που π.χ. αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους των stages ως «βυσματίες» και βολεψάκηδες, αδυνατώντας να αντιληφθούν: α) ότι μια θέση stage δεν αποτελεί προνόμιο, ότι δηλαδή οι πελατειακές σχέσεις (που δεν αφορούν παρά μέρος των συγκεκριμένων συμβάσεων) ευνοούν πάντα και πρωτίστως το κράτος και τα κόμματα εξουσίας, αφού τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται εξατομικευτικά την ανεργία, με το μίνιμουμ των κοινωνικών αντιδράσεων και β) ότι, τελικά, το «ενωθείτε» δεν θα έρθει από μόνο του, αλλά προϋποθέτει εμείς να έχουμε αναλάβει το συγκεκριμένο καθήκον.

Η δουλειά αυτή προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, και τις πολιτικές συμμαχίες. Η μάχη για την απόκρουση του Προγράμματος Σταθερότητας δεν μπορεί παρά να δοθεί από κοινού με τμήματα της βάσης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με την πικρή επίγνωση, ωστόσο, του πρωταγωνιστικού ρόλου ορισμένων στην εθνικιστική συγχορδία που ακύρωσε σειρά θετικών διατάξεων στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια…

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: