Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ (ΣΥΝΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΗΣ, 27.3.2010)
27/03/2010, 9:01 μμ
Filed under: Αγγελος Τσεκερης

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση… Οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο… Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή… Πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο…». Όλα αυτά δεν είναι από κάποια βράβευση Ολυμπιονικών. Είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ευθύς μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στον μηχανισμό με τον οποίο θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί εάν και μόνο εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας γίνουν αφόρητα και θα μας προσφέρει μια εναλλακτική πηγή δανεισμού με εξίσου αφόρητους όρους.

Η αναλογία είναι η εξής: Έχεις πέσει από το καράβι στη θάλασσα και σε περιτριγυρίζουν οι καρχαρίες. Οι υπόλοιποι επιβάτες σε παρακολουθούν από την κουπαστή και σου υπογραμμίζουν ότι έχουν τα προβλήματά τους και ότι ως επιβάτης τούς κόστιζες αρκετά. Για να διασφαλίσουν όμως το καλό όνομα του πλοίου, τελικά δεσμεύονται: αν κάποιος καρχαρίας πάει να σου φάει το πόδι, θα σε ανεβάσουν στο καράβι. Μόνο όμως με τη δέσμευση ότι θα σου κόψουν το πόδι και θα το πετάξουν στη θάλασσα. Είναι να μην πανηγυρίζουν έξαλλα η κυβέρνηση και τα κανάλια για μια τέτοια επιτυχία της χώρας;

Είπε και κάτι άλλο ο πρωθυπουργός. «Είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία…».  Αλλαγές με τις οποίες κατά τα άλλα διαφωνεί ιδεολογικά, αλλά είναι αναγκαίες προκειμένου να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στις διεθνείς αγορές. Τις οποίες εναλλακτικά η κυβέρνηση περιγράφει και ως αδίστακτους κερδοσκόπους.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες θα τη βγάλουν καθαρή. Η κάλυψη που προσέφερε ο Τρισέ θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για να δανείζουνε μετά το Ελληνικό Δημόσιο με «επιτόκια αγοράς». Α, ναι, οι τράπεζες, η «ατμομηχανή της ανάπτυξης». Πέρσι απορρόφησαν 11 δισ. δημοσίου χρήματος και σε αντάλλαγμα περιόρισαν δραστικά τη χορήγηση δανείων. Φέτος θα ζήσουν από την κερδοσκοπία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και, βεβαίως, από το 25% του ελληνικού χρέους που κρατάνε στα χέρια τους. Πρόκειται για μια ατμομηχανή που την κουβαλάνε οι επιβάτες στην πλάτη τους.

Καθαρή θα τη βγάλει και η Εκκλησία. Ας μην είμαστε αφελείς. Το 2004, με 35% φορολογία, η Εκκλησία πλήρωσε 6 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ φόρο. Την ώρα που το Δημόσιο για μισθούς των κληρικών πλήρωσε περίπου 200. Τώρα, με το 25% που επανέρχεται, πόσο πιο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε; Η Εκκλησία θα υπολογίζει τα έσοδά της επί των αποδείξεων που κόβει, και φυσικά όχι από τα μαύρα διακοσάρια και τρακοσάρια που εισπράττει από κάθε γάμο και κάθε βάφτιση. Ζητάει μάλιστα στον υπολογισμό του φόρου να της αφαιρούνται τα τεράστια έξοδα φιλανθρωπίας, τα οποία, βεβαίως, υπολογίζονται κατά το δοκούν, αφού δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Τα πραγματικά οικονομικά της Εκκλησίας θα παραμείνουν καταγεγραμμένα στα απόκρυφα λογιστικά βιβλία, τα οποία τηρούνται κατ’ αναλογίαν με τα απόκρυφα ευαγγέλια.

Καθαρή τέλος θα τη βγάλουν και οι αμυντικές δαπάνες. Το κλίμα έχει διαμορφωθεί ήδη. Ένταση στο Αιγαίο, τουρκικές φρεγάτες αλωνίζουν προκλητικά, ο Χρυσοχοΐδης και ο Δρούτσας ματαιώνουν τις επισκέψεις στην Άγκυρα. Ο Βενιζέλος ανησυχεί και προβληματίζεται, ο Πάγκαλος επίσης. Τα κανάλια παίζουν μέρα – νύχτα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Καρατζαφέρη να μιλάει για επικείμενο θερμό επεισόδιο. Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αναβάλλεται για αργότερα. Και όλα αυτά μυρίζουν αγορές όπλων. Κατά τα άλλα η πρόταση του Ερντογάν προς την Ελλάδα για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών πέρασε στα ψιλά και δεν σχολιάστηκε καν.

Απομένουν αυτοί που ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα. Είναι ώρα να δείξουν τον πατριωτισμό τους. Αρκετά ευημέρησαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: