ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟDP-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με αφορμη την επισκεψη του Ερντογαν στην Αθηνα
14/05/2010, 2:08 μμ
Filed under: Uncategorized

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

Το ODP και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ διακηρύσσουν  ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Αποκρούομε έντονα τον μιλιταρισμό και σοβινισμό και την καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς. Απορρίπτουμε τον ατλαντισμό και τις στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν το ΝΑΤΟ και τα πολεμικά του σχέδια.

Επανακαταθέτουμε την πρόταση μας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως ουσιαστικού βήματος προς την πραγματική ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αφιερώνουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιοι του Ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των δύο χωρών. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη, ενώ θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού, κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, η κοινή θέση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ODP είναι ότι πρέπει να λυθεί μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του. Ο λαός του νησιού – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις.

Advertisements

2 Σχόλια so far
Σχολιάστε

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΤΕ.Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΤΕΙ

Σχόλιο από ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ώπα ! Ρε παιδιά, τι έγινε !!!!! Αποχώρησαν οι Τουρκικές Δυνάμεις κατοχής από την Κύπρο και δεν το μάθαμε;(και γι αυτό καμμία μνεία στην κοινή ανακοίνωση) Ή μήπως – όπως συμβαίνει ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ – η Τουρκική Αριστερά το θέμα της παράνομης Κατοχής, της λεηλασίας των περιουσιών και των μνημείων κ.λπ., κ.λπ., το κάνει γαργάρα και εμείς στο όνομα της Τριτοδιεθνιστικής μας Τύφλας «μούγκα στην στρούγκα»;
Θα ήθελα σας παρακαλώ έστω και ένα σχολιάκι 2 αράδων.

Σχόλιο από Κωνσταντίνος
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: