Η χαμένη ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα
21/05/2010, 8:08 μμ
Filed under: Νασος Θεοδωριδης | Ετικέτες:

ΑΥΓΗ 21/5/2010 

Του Νάσου Θεοδωρίδη *

 Με την επίσκεψη Ερντογάν χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να υπάρξει ριζικός αναπροσανατολισμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμέσου μιας ραγδαίας και δραστικής μείωσης των εξοπλισμών, καθώς και διαμέσου της παραπομπής όλων ανεξαιρέτως των εκκρεμοτήτων στο Δικαστήριο της Χάγης. Φαίνεται ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει τα «δίκαια εθνικά της συμφέροντα», δηλαδή τα συμφέροντα των δικών της καπιταλιστών.
Όμως οι γενναίες αποφάσεις υπέρ της ειρήνης δεν χρειάζονται την έγκριση Ερντογάν. Θα έπρεπε να ήταν μονομερείς. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη θεώρηση που λέει ότι μόνο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι τάχα η Ελλάδα προωθεί τις αρχές της καλής γειτονίας, υποστηρίζω ότι μια γνήσια φιλειρηνική προσέγγιση δεν έχει κανένα λόγο να συναινέσει π.χ. στην επίσημη θέση περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, διότι σε αυτή την περίπτωση το Αιγαίο μετατρέπεται σε «ελληνική λίμνη», με την Ελλάδα να ελέγχει το 97% της υφαλοκρηπίδας όταν η Τουρκία έχει χιλιάδες μίλια ακτής στο Αιγαίο!
Ας μην ξεχνάμε ότι την κρίση στα Ίμια την προκάλεσε η προσπάθεια του ελληνικού Πενταγώνου να δημιουργήσει «υποδομή» σε βραχονησίδες του Αιγαίου και να τις παρουσιάσει ως «κατοικήσιμες»(!!) , δηλαδή με υφαλοκρηπίδα!

Μάλιστα, στο πεδίο της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου φανερώνεται η πλήρης αντίφαση ακόμη και της «παραδοσιακής πατριωτικής αριστερής προσέγγισης». Ενώ δηλαδή ορθώς επικρίνεται πάντοτε η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών (ακόμη και σε βοηθητικές θέσεις) σε ξένες χώρες (π.χ. Αφγανιστάν), είναι εξοργιστικό να αποσιωπάται ότι η Ελλάδα στην περίπτωση της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Ικαρίας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, στρατιωτικοποίησε τα νησιά γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα, όπου στην παραχώρησή τους στην Ελλάδα από την Ιταλία οριζόταν η αποστρατιωτικοποίηση τους.

Άρα, εάν από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να ζητάμε εδώ και τώρα να φύγουν φαντάροιμ είναι πρωτίστως από εκείνες τις ελληνικές περιοχές όπου η παρουσία τους είναι παράνομη και απειλεί την ειρήνη.
Επίσης, το 1923 το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ορίστηκε στα 3 ναυτικά μίλια. Η επέκταση στα 6 μίλια έγινε μονομερώς από την Ελλάδα το 1936! Με τυχόν επέκταση στα 12 μίλια, η ελληνική κυριαρχία στα ύδατα του Αιγαίου από 35% σήμερα θα έφτανε στο 64%. Αν εμείς ως αριστερά (ορθώς) καταδικάζουμε το casus belli της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να καταδικάσουμε και τους γενεσιουργούς παράγοντες ενός τέτοιου δόγματος, και όχι να καμωνόμαστε ότι αυτό διατυπώθηκε ξεκάρφωτα από τους Τούρκους ιθύνοντες!

Όσο για τον εναέριο χώρο, ακόμη και οι πέτρες ξέρουν ότι η Ελλάδα, ενώ έχει 6 μίλα χωρικά ύδατα, μονομερώς από το 1931 όρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 μίλια. Οι περίφημες τουρκικές «παραβιάσεις» γίνονται σε αυτά τα επιπλέον τέσσερα μίλια που θέλει να ελέγχει η Αθήνα παρά το «διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ως μαρξιστές οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το περίφημο «διεθνές δίκαιο» των 12 μιλίων, που τόσο υποκριτικά επικαλείται η Αθήνα, δεν είναι και τόσο… αθώο, αλλά το έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους και όχι κάποιοι «σοφοί νομικοί»!
Στην παρούσα φάση φρονώ ότι τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσανε να ταράξει τα νερά της κρατούσας εθνοκεντρικής αντίληψης με δύο τολμηρές προτάσεις:

1) Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων και αποχώρηση όλων των φαντάρων μας.

2) Διακοπή των επικίνδυνων, άχρηστων και πολυδάπανων αεροπορικών «αναχαιτίσεων» στους ουρανούς του Αιγαίου. Τέτοιες πρόβες πολεμικών παιχνιδιών στις πλάτες των λαών πρέπει να σταματήσουν.

 
* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης. Στο παραπάνω άρθρο εκφράζει προσωπικές του απόψεις.

Advertisements

1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

«παραπομπής όλων ανεξαιρέτως των εκκρεμοτήτων στο Δικαστήριο της Χάγης»

Αυτό το διεθνές δικαστήριο είναι ανεξάρτητο από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα; Όλοι αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί είναι.. προλεταριακοί;

Σχόλιο από communistwannabe
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: